Utopia Balcanica

Istoria pe care istoricii ţi-au ascuns-o! Samuraiul român (III)

În care temutul Vlăduţ din Osaka (1510 – ?), primul – şi probabil singurul – samurai român, scapă ca prin urechile acului din câteva situaţii care ar da fiori reci până şi celor mai viteji navigatori, de la Hanno Navigatorul încoace.

Aicişa e toată povestea cunoscută până acum: partea I, partea a II-a, partea a III-a, partea a IV-a.

samurai3mic

Anul e încă 1542. Cele trei caravele se află undeva în largul Mozambicului şi marea e destul de nervoasă.

Căpitanul Fernão Mendes Pinto, care mai devreme îi cruţase viaţa lui Vlăduţ, dezvoltă oareşce simpatie faţă de el şi îl numeşte cojitor de cartofi la popota ofiţerilor de pe Chouriço. E o muncă relativ periculoasă (europenii încă nu stăpâneau arta cojirii cartofului) dar volumul nu e mare, pentru că în afară de căpitan mai e un singur ofiţer, care ţine regim.

În fruntea convoiului, călare pe bompresul sprintenei Santa Pirose, un tânăr marinar portughez se uită prin lunetă și urlă din toți rărunchii: “Pirați spre est!” Pe fondul vuietului oceanului, celelalte două caravele înțeleg “virați spre est!” și se conformează.

Vlăduț se ascunde într-un butoi cu gogoșari, evitând cu succes lupta încrâncenată care urmează. Cu mari pierderi, restul echipajului reușește să-l alunge pe aprigul corsar danez Røv Medskæg, despre care nici până astăzi nu se știe ce căuta în Mozambic.

În preajma Ignatului, supravieţuitorii debarcă în Bijapur pentru aprovizionare. Ca să nu-l jignească pe şahul Ibrahim, care e musulman, hotărăsc să taie, în loc de porc, un viţel. Populaţia majoritar hindusă îi alungă cu furci şi topoare, reuşind să incendieze caravela Feijão cu o torţă legată în vârful unei prăjini foarte lungi.

Vlăduţ sărbătoreşte Crăciunul în largul Indoneziei, preparând o piftie de peşte savuroasă pentru întreg echipajul. De pe o plajă vulcanică a micuţei insule Flores îi scrutează ameninţător un trib de pigmei cu semne vizibile de malnutriţie. “Pesemne că i-am jignit, deoarece peştele iaste sfânt pentru aceşti băştinaşi mărunţi. Meu deus, ce credinţă păguboasă socot a fi aceasta!”, citim în jurnalul pătat cu piftie al căpitanului.

1543. O bufnitură groaznică îi trezeşte pe marinari din somn. Celor de pe Santa Pirose le-a căzut catargul principal. De vină ar fi infiltraţiile de la un hublou prost montat. Marinarii îi înjură pe incompetenţii de la şantierul naval din Lisabona. În acea perioadă, Vlăduţ fluieră intens o serie de cântece vesele, menite să distragă atenţia echipajului de la problema hubloului. Tactica pare să funcţioneze. Santa Pirose face cale întoarsă, ca să caute un catarg SH în târg la Zanzibar.

Rămasă singură, viteaza corabie Chouriço face un popas în Thailanda pentru a negocia achiziţia unor magneţi de sobă (frigiderul urma să fie inventat câteva secole mai târziu).

Va urma.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

10 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Michel D'Aubitocque
Michel D'Aubitocque
9 years ago

Esti sigur ca Vladut era pe Chouriço si nu pe Feijoada?

Vasile
Vasile
9 years ago

“Deşi încă îşi revine după o indigestie devastatoare, Vlăduţ lucrează de zor în cala caravelei Chouriço.”

Ştiu, contraintuitiv, feijoada te indispune mai abitir

kongo
kongo
9 years ago

incalecat pe egreta,
luna parea un cartof,
ah, opincile ude…

(haiku – basho jarba)

Vasile
Vasile
9 years ago
Reply to  kongo

Haiku berea şi
cu vinul, fiindcă acuşi
vine gaijinul.

kongo
kongo
9 years ago
Reply to  kongo

ole ole ole ole
ca shogunu nu mai e,
sam-sam-sam-samurai
doua litre de mai beai.
(cintec de claca la orezarie – prioada edo)

Vasile
Vasile
9 years ago
Reply to  kongo

Mi-am adus aminte de această odioşenie minunată.

kongo
kongo
9 years ago
Reply to  kongo

:-)
misto

Michel D'Aubitocque
Michel D'Aubitocque
9 years ago

Indraznesc a ma teme ca notiunea de samurai tot gaijinul Vladut a introdus-o in Tara Sarelui Rasare, dupa cinstitul sau dulau Samurache (s.m. sg. (zool.) Cîine cu părul fin, lucios lins, asemănător cu acela al samurului. Un domn şi fidelul său, un cogeamite samurache, veniră musafiri (GAL.). /samur + – ache)

Michel D'Aubitocque
Michel D'Aubitocque
9 years ago

A! – uitasem sa te intreb, Vladut se numeste cumva Asachi, fiind intemeietorul celebrei familii Asaki din Japonia? Nepotul sau, Gheorghe se pare ca a vrut sa calce pe urmele ilustrului sau stramos prin veacul al nouasprezecelea, cand s-a scoborat in Vezuviu intru amintirea lui Vladut carele se scoborase in craterul muntelui Fuji.

gore pirgu
gore pirgu
9 years ago

la ţanc veni hrisovul ista, că tomai mă-ntrebam cum o fi apărut pe la noi celebrul cântic popular “ne răzbuna na shoguna”. acu-i limpede: nu l-au adus maneliştii din bulgaria, pe unde fuseseră să vândă rulmenţi, ci l-a menţionat, ca hit la modă prin osaka, vlăduţ al dumitale, într-o scrisoare către tătâne-său rămas în moldova, în care-i cerea ceva biştari! sau ceapă?! :D

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Abonează-te

Lasă-mi o adresă de mail ca să te înştiinţez când mai pun o drăcie pe blog. Merci!