Utopia Balcanica

Criza refugiaţilor a stârnit în noi toate emoţiile posibile

Pus în faţa unor poveşti atât de crâncene, stai uneori şi te întrebi dacă nu cumva, în adâncul inimii, eşti comunist. Sau poate invers, neo-nazi? E greu să rămâi lucid în vremurile astea tulburi, când tot felul de sentimente te lovesc din toate părţile.

De-aia am şezut şi m-am gândit… (Şi vă rog, citiţi până la capăt. Poate rezonaţi. Sau nu.)

Bă, cine sunt eu să-i judec pe conservatorii cinici care vor să construiască garduri împotriva imigranţilor?

E un sentiment firesc să nu vrei să-ţi împarţi bunăstarea atunci când ai câştigat-o (sau ai căpătat-o). Nici măcar Mîndruţă nu e un sociopat rău când scrie că vin barbarii şi cade Roma. E un om cu o părere umană. Ar putea lăsa impresia că-i un Gică contra, după reacţiile pe care le stârneşte, dar am cumva senzaţia că toooţi oamenii ăia care nu reacţionează sunt de acord cu el. Milioane de shy Tories care, când vine votul, vor pune ştampila pe cine promite că închide poarta Europei. Toată lumea o să se întrebe hei, de unde aţi apărut?, parcă pe internet eram cu toţii nişte hipioţi plini de compasiune!

abdul_zid

Aveţi şi voi dreptate, băieţi. În democraţia noastră liberală, şi ea tânără şi fragilă la scară istorică, sosesc zilnic musafiri neinvitaţi. Unii dintre ei abia au plecat dintr-o lume unde “lege” înseamnă ce-a zis profetul acum o mie de ani şi femeia fără batic e curvă.

Dar oamenii ăştia sunt musafiri. (Ce cuvânt drăguţ! Înseamnă “călător” în arabă.) În mai toate culturile lumii, între musafir şi gazdă există o înţelegere nescrisă, cvasi-sacră. Ca gazdă, nu te apuci să-i faci rău musafirului care îţi cere adăpost. Ca musafir, respecţi obiceiurile casei în care te afli. Şocul cultural e reciproc. Fiţi calmi, nu fiţi isterici.

Indiferent că se va întoarce acasă când se termină dezastrul sau va deveni mână proaspătă de lucru în Europa îmbătrânită, momentan musafirul e musafir. Trebuie să fii o gazdă bună dacă vrei să-şi îndeplinească şi el rolul în acest contract, nu? Pentru musafiri răi, am statuat mai demult nişte legi, care nu-l vor ierta doar fiindcă la în ţara lui era altfel. Iar gazdele rele n-au nici o scuză.

Bă, cine sunt eu să-i judec pe socialiştii inimoşi care vor să primim pe toată lumea cu braţele deschise?

E un sentiment la fel de firesc să vrei să-ţi ajuţi aproapele. Unii oameni îl simt mai puternic decât alţi oameni. Bravo lor! (De obicei “bravo lor!” e o chestie sarcastică, dar serios, bravo lor.) Alţii nu-l simt deloc. Treaba lor!

Dacă mă întrebaţi pe mine, a întinde o mână sinceră altor gagii ca tine e o virtute infinit mai mare decât să îngrijeşti căţei vagabonzi sau să strămuţi nisetri din braţul Sulina în braţul Chilia. Merită aplaudat orice om a cărui caritate depăşeşte %-ul ăla pe care-l dă volens nolens la casa de asigurări.

Băieţi, it’s your time to shine. Fuga a sute de mii de oameni din calea unui război teribil e ocazia cea mai bună să arătăm că putem fi solidari în mod autentic şi voluntar. Altfel, până se pun în mişcare toate birocraţiile anchilozate, vine iarna şi o să fie nasol.

Şi ţineţi minte că nu toată lumea vrea să contribuie. Unii sunt pur şi simplu mai preocupaţi că resursele casei, oraşului sau ţării lor au o limită decât că nişte oameni pe care nu i-au cunoscut niciodată fug de un război despre care au auzit doar la Euronews.

Alţii cred că “invadatorii” sunt nişte jihadişti răi şi sălbatici, din tot felul de anecdote, şi le e frică pentru liniştea lor. Puneţi mâna şi arătaţi-le că există şi anecdote care arată contrariul. Desluşiţi-le poveştile înduioşătoare ale refugiaţilor. Emoţia cu emoţie se tratează, simila similibus. Fiţi înţelepţi, nu fiţi isterici.

refugiati_attila_kisbenedek_afp_getty_imagesAi zice că ISIS are bani să-şi trimită jihadiştii răi cu avionul. (Foto: Attila Kisbenedek, AFP)

Şi, dacă tot faceţi muncă de convingere, întrebaţi-i ce-ar face ei dacă în ţara lor civilizată ar plesni brusc mămăliga.

Bă, cine sunt eu să judec pe oricine?

La primul semn că vine vreun vânt de război încoace, voi n-aţi da bir cu fugiţii? La dracu, dacă aş auzi la radio că-i din ăla adevărat, cu tunuri şi puşti, aş goni prin sârmă ghimpată şi agăţat pe sub camioane până în Alaska. Poate voi sunteţi mai curajoşi dar eu aş vinde fără preget şi casa, şi televizorul şi boii de la Fiat ca să ştiu că ajung undeva unde pot să scriu bancuri fără să-mi şuiere un obuz rătăcit pe deasupra capului. Cîcat, o viaţă are omul, şi am citit într-o carte că obuzul e neprielnic vieţii.

Să se bată ăia ca chiorii până mor toţi. Poate mă întorc după aia să cultiv pământul rămas gol, după ce l-am căutat de bombe cu un băţ lung.

De fapt, şi fără război, dacă n-aş avea o situaţie mulţumitoare aici şi n-aş putea să mănânc creveţi, aş da bir cu fugiţii oricum, spre locurile alea despre care am auzit în poveşti că-s mai îmbelşugate şi cu oameni aşezaţi. Acu’ tre’ să-mi daţi în cap fiindcă văd la TV şi vreau şi eu?

Probabil câteva dintre obiceiurile mele li s-ar părea respingătoare acelor oameni. Mirosurile din bucătăria mea le-ar fi străine. Accentul meu le-ar suna komisch sau chiar grotesque. (Garantat grotesque dacă vorbesc franceză.) Dar aş încerca să le câştig prietenia, fiindcă nu-s un idiot, şi să le arăt că le iese şi lor ceva de pe urma muncii mele cinstite, fie ea într-o şaormărie sau într-un institut de fizică nucleară. Glumesc, nu mă pricep la nici unele. Dar aş găsi eu ceva de făcut.

În orice masă de 100.000, o bună parte sunt oameni ca noi, care nu-s idioţi, şi-i păcat să sufere de pe urma câtorva confraţi mai puţin înzestraţi. (Ai lor sau ai noştri.)

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

77 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
eo
eo
8 years ago

aprob pozitiv parerile tele de uom cumsecade. de cand ai si tu un giob te-ai cam intzeleptit la cap? pe de alta parte asta e semn de batrinetze si coae mai putin cretze.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  eo

Boss, eu sunt bătrîn de cînd eram mic.

Eryana
Eryana
8 years ago

Las asta aici: https://www.youtube.com/watch?v=M8xkYZNsKUY. Ca sa intelegi ce se intampla aceastia sunt “refugiatii” din Macedonia care refuza pachetele de mancare si haine de la crucea rosie pentru ca au o cruce pe ele. Se pare ca lor cineva a uitat sa le spuna chestia aia cu musafirul…dar noi sa fim calmi!

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  Eryana
Teriak
Teriak
8 years ago
Reply to  Eryana

brusc toata lumea tine la preamărita Cruce ? ce cacat

eo
eo
8 years ago

uof topic: ce faci boss vasile esti elevu de serviciu la tnr astazi? deja 3 articole pe azi si e abia prinzu. de unde atata virilitate neuronala la varsta asa inaintata? doping?

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  eo

Plec în vacanţă mîine. E doar firesc să fiu entuziast.

gigi
gigi
8 years ago

“Ca musafir, respecţi obiceiurile casei în care te afli. ”
Aici intervine cea mai mare problema perceputa de europeni. Tarile nordice si vestice au mari probleme in a integra cu succes musafirii, chiar si pe cei care au primit educatie pe continent. Este un lucru foarte ciudat, avand in vedere ca vorbim de culturi foarte puternice, foste imperii. Au existat diverse evenimente care au creat imaginea musulmanului rau si irational si a autoritatii care nu se implica de frica sa nu para intoleranta. Vezi Charlie Hebdo, Lars Vilks, violurile din Rochdale.

Diferentele culturale sunt mari in ceea ce priveste drepturile femeii, drepturile omului, importanta religiei, stiintei si a educatiei. Adevarul este undeva la mijloc, dar e greu de crezut ca musafirii vin aici pregatiti sa respecte obiceiurile gazdei. Ei vin aici pentru ca fug de violenta si moarte, dar cultura din care vin este foarte conservatoare si adaptarea lor la regulile gazdei e alta poveste.

Om trai si om vedea.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  gigi

Şi mie mi se pare că societatea din nord/vest ar trebui să depună mai mult efort să apere nişte valori despre care s-a dovedit empiric că-s mai bune. Probabil cîndva o să fie nevoie să ne facem că nu vedem nişte măsuri poliţieneşti mai dure, dar hei, ce uşor ar fi dacă toată lumea ar şti de vorbă bună.

kongo
kongo
8 years ago

1. noi in vest am avut aroganta sa postulam drepturile fundamentale ale omului, printre ele dreptul la libera circulatie si dreptul al viata si dreptul al libertate si dreptul de a te stabili oriunde si multe alte drepturi FUNDAMENTALE, ca asa le-am numit. astea ar trebui sa ni se aplice doar noua? :-)
2. romanii ar trebui sa fie ultimii care sa macane impotriva “musafirilor” neinvitati din alte tari din simplul motiv ca la momentul asta o buna parte a populatiei romane sint “musafiri” neinvitati in tarile vestice cu standard mai ridicat de viata, iar restul populatiei daca nu a plecat profita masiv de pe urma lor.
3. cu ce m-ar putea deranja pe mine musulmanii? traiesc de 25 de ani alaturi de ei si n-am nici o problema cu asta. nu era dreptul la religiue si asta un drept FUNDAMENTAL? nu admira romanii in marea lor majoritate SUA? pai mai multicultural si tara mai diversa cultural, religios, etnic, tara eminamente de emigratie decit SUA greu de gasit.
4. in germania dupa scenariile cele mai sumbre ar trebui sa vina maxim maxim maxim 800000 de “musafiri”, pai la o populatie de 80 de milioane sint totusi 1% din populatie. in romania e vorba sa vina 2000 de musafiri, deci cam cit un satuc mai mic. meriota dezbatut cu atita ardoare?
5. nu ne laudam noi ca sintem civilizati si umanisti? hai sa-i lasam pe toti astia sa moara decit sa vina la noi.
pentru crestinopati: a zis isus undeva “iubeste-l pe aproapele tau, da numa daca-i crestin”? nu prea…

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  kongo

Heeei, stai că era cît pe-aci să n-o vindece pe tanti aia fiindcă nu era dintre oile lui Israel!

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

@Vasile
sa mor io daca stiu despre ce vorbesti. cine, ce , ce tanti?

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  kongo

Matei 15, 22-28. Dar s-a rezolvat fiindcă era Isus în toane bune!

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

noa, pe asta n-o stiam. e misto “Eu nu sunt trimis decât la oile pierdute ale casei lui Israel”. romanii degeaba se roaga la el ca n-au puta taiata.

Ema Georgescu
Ema Georgescu
8 years ago

adevarul este diferit in functie de care “zid” esti

exista cel putin 3 adevaruri: unul de fiecare parte a zidului si al 3-lea al celor de pe zid, carora pur si simplu le este indiferent, atata timp cat cineva plateste ca sa treaca in partea opusa a zidului…

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  Ema Georgescu

serios? de care parte a zidului stau pulele care zic ca tatal acela cu copilu de 5 ani in brate mai bine sa fie macelariti in tara lor decit sa vina in tara pe care o locuiesc eu?
au si cacatii astia un adevar?

garcea
garcea
8 years ago

ba, Sile, ca unu care am fost si de o parte si de alta a baricadei, ba chiar o vreme chiar pe motzu´ei si cind m´am gandit c´ar fi oportun sa mi recunosc io mie insile meritele si sa ma consider cu purgatoriu luat magna cum laudae tocma atunci mi se intimpla sa mi se agate budigaii in sirma stigmata ca sa vaza tot concetateanu´ nativ occidental si semianalfabet ca am anusu´exact acolo unde´l au si ei, deci care va sa zica ce vroiam sa zic caci ma ucide vodka asta la promotie… de ce pula mea incepi cu noi si nu cu ei? esplica ´le monsher cu savoir vivre si mici&bere, fuste scurte, vinu ghiurghiuliu si femeia purie ..pt ca atunci cind vor pricepe ii vom primi cu bratele deschise..

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

manga cum laude

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  garcea

Faster horses, younger women, older whiskey, more money…

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  garcea

Dar da, chiar au multe de priceput.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

si cu ce mama dracu o sa-i imbogateasca ce vor pricepe? ah uitasem, toti trebuie sa vada lumea ca noi, ca noi o vedem asa cum trebuie.

garcea
garcea
8 years ago
Reply to  garcea

asa, manga (cu minorele) eram in stadiu incipient aseara, astazi, ca s mahmur, sunt in stare sa exprim o parere amuzata:
di ce cicat nu se duc peste verisorii lor bogati din golful piersic? sau macar turcia?

io de more money n´am zis, da´mi doresc, femei si bautura! Daca ma pomenesc cu dracu´n casa si ma duc astia peste cativa ani cu arcanu´la moschee? vineri!! ai di pula mé, infricosator.
bre kongo, aicilisha nu s oamenii perfecti desi le place sa creada da´din egzperienta´ti zic, musulmanii astia au o perspectiva obtuza rau asupra vietii asta a propo de zicerile tale.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

dragii mei, eu traiesc de 25 de ani cu foarte multi musulmani in tara. n-am nici o problema cu asta. am locuit ocazional perioade scurte in cartierele lor cind am fost student sarac, acuma merg citeodata in cartierele lor la cumparaturi, am avut vecini musulmani. am avut colegi musulmani. cu unii m-am imprietenit. N-AM AVUT NICIODATA NICI UN FEL DE PROBLEME !
nu va inteleg temerile absolut deloc. un musulman ticaie altfel? vede viata si lumea altfel? care-i problema? e treaba lui cum o vede. ce legatura are asta cu mine? eu vad lumea min felul meu, el o vede in felul lui. asa, si? care-i problema?

nu vasile, noi nu vedem lumea cu drepturi si libertati. noi am mers in tarile lor sa facem razboaie ca ne trebuia petrolul lor. noi am organizat tot soiul de “revolutii” in tarile lor ca ne trebuia petrolul lor. acuma viata lor si a copiilor lor e in pericol pentru ca nu i-am lasat in pace. e dreptul lor sa calatoreasca unde vor ei, e dreptul lor sa ceara azil, iar noi nu le acordam drepturile si libertatile astea, noi nu vrem musulmani de unde dreptul la religie tine de drepturi si libertati.

religia asta de care va e voua foarte frica, desi e absolut evident ca n-o sa va converteasca nimeni la ea e un aspect care in vest conteaza mai putin decit in romania, iar multa lume de aici considera pe unii musulmani (in special iranieini si sirieni) mai compatibili cu populatia de aici decit pe romani, care au o mentalitate mai diferita de cea germana decit iranienii. si totusi primim pe romani. stiu, voi va simtiti mai indreptatiti sa emigrati in vestul europei decit ei ca cica sinteti si voi europeni. ei bine nu e chiar asa…

toti au un loc sub soare. eu sint foarte uimit de cum s-au transformat romanii dupa ’90 intr-un popor de oameni foarte rai. e vorba de oameni cel mai adesea cu copii care cauta sa-si salveze viata sa nu fie macelariti in tarile lor unde noi am creat haosul. ce fel de oameni sinteti voi care puneti problema in felul asta?

ciprian
ciprian
8 years ago

Teroristii sunt in marea lo majoritate musulmani,deci toti musulmanii sunt teroristi…..

kongo
kongo
8 years ago

ma oamenilor, pentru numele lui dumnezeu, cota romaniei de a primi refugiati e de 2000 de refugiati. sint extrem de putini, nici macar n-or sa se vada. in total nu vor fi mai multi decit populatia un satuc. chiar nu va inteleg discutiile.

Ioana Stanca
Ioana Stanca
8 years ago

Foarte bine scris, foarte bine ca l-ai scris! Bravo tie!(pe bune:)

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  Ioana Stanca

eu zic asa ca ar fi bine cind te duci la medic ala sa ineapa sa filozofeze ceva de genul:
eu stiu? fata asta e pe zid, sint unii oameni de o parte a zidului care zic ca ar merita sa fie lasata sa moara, sint oameni de alta parte a zidului care zic ca e umanitar s-o salvam, ea insasi sta pe zid, nu stim ce gindeste, daca ceea ce gindeste si mentalitatea ei ne va aduce un bine sau un rau, ar trebui s-o operam daca am vrea s-o salvam, dar in chimb in ciuda faptului ca are un copil in brate noi sintem niste cretini contemplativi goliti de orice umanitate asa ca in loc s-o salvam pe ea si copii ei hai sa filozozofam cretin pe tema asta ca sintem niste pule de oameni rai da hai sa cautam niste scuze intelectuale care sa ne mascheze ura fata de ea ca s-o lasam sa dea ortu popii.
cam despe asta e articolul. la granite stau sute de mii de oameni, parinti cu copii in brate a caror viata e in pericol ca am actionat noi “destept” la ei in tara. hai s anu-i ajutam umanitar, hai sa fílozofam cretin pe tema asta. cit de jos pe scara umanitatii pot sa ajunga oamenii?

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  Ioana Stanca

eu iti doresc sincer sa jungi in situatia refigiatilor si sa patesti la fel ca ei, sa fii la mina unor cretini rai la suflet. ar fi o plata corecta pentru cei ca tine.

garcea
garcea
8 years ago

meh kongo, nici sa trollez nu mai pot…in ce cacat de germanie traiesti tu?
si io am colegi turci de ex si am constatat ca in ultimii ca. 5 ani s´au tampit de a binelea, tine cont sunt deja nascuti aici.

si am vb si cu oamnei care de nevoie au locuit in cartierele lor cu vecini musulmani majoritatea si povestesc chestii nasoale.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

dragul meu, eu nu pot sa comentez nici experientele tale subiectiv-personale, nici a celor cu care vorbesti tu despre subiectul asta, pentru ca nu va cunosc,
am intilnit musulmani nasoi? am avut colegi musulmani, sau vecini musulmani nasoi? da, bineinteles. tot asa am avut colegi si vecini nemti nasoi, dau tot timpu peste nemti nasoi. la fel pot sa spun despre olandezi cind am locuit citeva luni in olanda, sau despre francezi cind am stat citeva luni in franta, sau despre romani cu care am locuit 19 ani. bineinteles ca intilnesti oameni care nu-ti plac si care te enerveaza in toate natiile si comunitatile cu care ai de-a face. musulmanii nu sint niste ingerasi frumosi, dar nu sint absolut deloc mai nasoi decit alte natii sau religii, sint cam tot aia.
personal nu pot decit sa repet ca am cunoscut multi musulmani, cu unii m-am imprietenit, si N-AM AVUT ABSOLUT NICIODATA PROBLEME CU EI. faptul ca vorbesc germana nativ perfect, faptul ca vin in permanenta in contact cu foarte multi oameni si sint de 25 de ani de germania ma indreptatesc sa fac afirmatia asta. daca eu si foarte multi altii ca mine avem felul asta de experiente personale cu musulmanii, iar tu si altii nu, musulmanii fiind cam aceasi si la fel, ma risc cu presupunerea ca problema e la voi nu la ei.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  garcea

Hei, Ro e plină de creştini tîmpiţi dar sunt şi creştini OK într-însa. Presupun că aşa-s şi musulmanii, mai ales că sunt gen 1000 de feluri de musulmani

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

@Vasile
da, cam asta era ideea.

eo
eo
8 years ago

tampitzii is raspanditi prin toate natiile insa nu in mod uniform. maica noastra statistica ne zice fara echivoc cum ca daca intalnesti un mulsuman sau orice alt soi de neandenrthal inrudit probabilitates sa nimeresti unu futut in creier e f mare comparativ cu un mioritic. la fel vasluian vs clujean, rusofon vs nemtzalau etc.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  eo

@eo
e in regula daca te categorisesc si eu pe tine timpit?
nazistii, rasistii. xenofobii sint neadertalieni. si tu pari unu asa de la departare.

eo
eo
8 years ago

api ma kongo tre sa dai si cu argumentu nu numa cu epitetu ca alfel tu iesi retardat in poza de fenal. ce-i gresit in ce-am zis eo? statistica nu minte, peste 80% din musulmani is retarzi. sa ai parte numa de ei prin viata ta!

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  eo

ihi, imi arati si mie statistica aia sau e numa in mintea ta neandertaliana?

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  eo

Băieţi…

eo
eo
8 years ago

nu ti-o arat mey pula verde ca prea v-ati invatat sa primiti totu muye-n gura. calculeaz-o tu ca e uber simplu. incepe cu un esantion de 10 musulai. plm de maimutze.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  eo

ok, e doar in mintea ta retardata.

eo
eo
8 years ago

aritmetica, mai ales cea simpla e disponibila peste tot, unde mai pui ca au inventat-o chiar stramosii maimutzelor musulmanele. poate ca tu oi fi din generatia de haur a celor pt care bac-ul e o fuarte grea piatra de incercare si atunci e de inteles pence nu reusesti sa faci numaratoarea aia. din 10 musulai 8 e maimutze retarde.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  eo

relaxeaza-te ma babuin nazist, sa nu-ti plezneasca o vena ceva :-)

garcea
garcea
8 years ago

meh kongo, uite statistica mea personala: din 10 musulmani 1 era cu indulgenta spre ok. si tu reactionezi la fel de obtuz ca ei.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

statistica ta personala :-)

eo
eo
8 years ago

aaahahaaa, lu kongolau i s-or terminat argumentele si acuma o da in diverse cu spa, cu relaxare, cu kkturi, cu de toate. realitatea se vede cu ochiu liber patrupedule: dpdv statistic exista o tona de populatie second hand (untermenschen) printre care musulaii (indiferent de tara unde si-or facut flotant) or fost si vor fi mereu la panoul fruntasilor. rusii la fel, slavonii in general, latino la fel si enumerarea e lunga. dar clasificarea asta e pur statistica si e f obiectiva. evident ca exista o suma de exceptii fix ca sa confirme regula. deci faptu ca tu in viata ta de patruped ai intalnit doozacisicinci de musulai okey nu schimba cu nika regula de haur a statisticii. nika nu poate fi mai enervant de adevarat ca statistica.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  eo

:-)

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  eo

Gagiilor, serios, hai să ne înveselim, uite, un japonez bavarez.

kongo
kongo
8 years ago

@Vasile
uite aici starurile de orice rasa si nationalitate imbracate in costum traditional bavarez:
https://www.youtube.com/watch?v=Ie1wfUbiPI4

sa fii tu sanatos vasile citi asiati, arabi si negrii am vazut deja in costum traditional german
:-)

garcea
garcea
8 years ago

kongo,
daca erai uom serios care forbeste la perfectie pe limba nativa ma intrebai- de coriozitate- cu cati musulmani am interactionat si cam pe ce perioada…eu nu vorbesc de 5 minute de rinjit servil intr´un chiosc de cartier unde am comparat niste patrunjel la pret de ganja. Vorbesc de colegi, vecini si chiriasi. Sunt nasoi. Stiu ca exista oameni nasoi printre toate natiile da´nu se compara. Nici procentu´ nici nasolia. Da´ probabil ca ti plac tiganii

eo
eo
8 years ago
Reply to  garcea

nasoi e prea eufemistic. niste jeguri ‘patibulare’ ca sa citez din cv-ul boporului nost faurit de patriotu patapievici pe care-l respect pt coaele necesare in sustinerea unei pareri atat de obiective date pe goarna chiar acilea in spatiul mioritic nu de la umbra exilului.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

@garcea & eo
eu mi-am enuntat parerea, voi v-ati enuntat parerea, ei si-au enuntat parerea, ele si-au enuntat parerea. nu ne putem convinge unu pe altu asa ca hai s-o lasam intr-atita pe subiectu asta.

eva
eva
8 years ago

Eu locuiesc intr-un oras in care vin cateva sute de azilanti pe zi. Si incerc sa ma pun in pielea neamtului de rand, care a facut credit pe 30 de ani sa isi ia un apartament intr-o zona linistita, plina de familii cu copii mici, si intr-o zi, in parcul in care se ducea sa isi plimbe copilul, apar corturi pentru 1000 de persoane. Si dupa o saptamana afla ca adapostul a intrat in carantina din cauza unei epidemii de raie. Si tuberculoza. Sa isi faca si el bagajele si sa fuga? Ca idee, raia a fost eradicata de zeci de ani din Germania, a durat aproape o luna sa ajunga medicamentele pentru atatea persoane, pentru ca i-au tratat pe toti simultan.

Si o alta intamplare, din statia de metrou de langa blocul in care locuiesc eu: bataie intre 100 de refugiati, din cauza unei biciclete. S-a lasat cu sange, capete sparte si politisti raniti.

Imi e mila de refugiati. Sincer. Am donat haine si bani, atat cat am putut. Dar sunt multi frate, si vin si mai multi. In orasul in care locuiesc eu vin aproape 6000 pe luna. Primaria planuieste sa construiasca adaposturi pentru inca 20 000 de oameni. In fiecare cartier sunt corturi si containere pentru cate 500-1000 de persoane. Autobuzele sunt pline, metrourile sunt pline, la doctor e plin, supermaketurile sunt devalizate.

Asa ca empatizez si eu cu toata lumea, mai ales cu refugiatii, mai ales cu cei care nu locuiesc sub balconul meu. (Am observat si aici un fenomen binecunoscut in Romania, voluntarii dadeau la lopata si ridicau corturi, tinerii barbati fugiti din calea razboiului si in cautarea unei vieti mai bune jucau fotbal)

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  eva

nu stiu ce oras e ala da recunosc un pattern, si anume tot soiu de legende locale cu emigranti care au riie, ciuma bubonica, se uita dupa fetitze, maninca caii de la scoala de dresura, se bat intre ei ca chiorii, etc, etc, etc etc, etc…
99% dintre ele nu sint adevarate, sint pur si simplu legende timpite scoase de timpiti si preluate din gura in gura ca legendele urbane. eu am cunosc bine cu seful politiei din heidelberg, l-am intrebat de chestiile astea. sti cite din ele se intimpla sa fie adevarate? ABSOLUT NICIUNA ! zero, nada, null, rien, semi, nema, not a thing. sint pur si simplu legende urbane. absolut nici un emigrant acuma cit inca cit nici macar nu i-a inceput nici macar procedura de verificare a dreptului la emigrare nu s erisca sa intre cu nici cel mai mic lucru in atentia autoritatiloor, sint in general oameni care au vindut totul sa poate intreprinde calatoria asta, au calatorit in conditii in care si-au riscat viata aproape zilnic sa poate ajunge aici, si acuma sa compromita totul pentru o bicicletza sau mai stiu eu ce? no way!
stiai ca sirienii care vin aici majoritatea lor zdrobitoare au diploam universitara, experienta si expertiza in domeniul lor, si unii au si multe postuniversitare? multi dintre ei au mai multa scoala decit au avut vacanta decit mult6i din comentatorii de aici.
tu vrei ca unu care a venit saptamina trecuta dupa ce a trecut prin razboi, si-a riscat viata lui si copiiilor lui dindu-se pe mina carausilor de oameni, au trecut direct in europa in ambarcatiuni firave, au suferit cumplit in italia, grecia, ungaria, si alte locuri sai pui direct la lopata? bund si länder pun la dispozitie bani pentru a crea amenajari si adaposturi pentru ei, firme incaseaza bani pentru lucrarile astea, municipalitatea incaseaza bani de la federatie pentru asta. daca au preluat banii si au contractat lucrarile atunci s ale faca, emigrantii nu sint sclavii lor gratuiti.
nu mai pune botu la tot ce auzi despre ei de la diversi cretini.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  eva

:-)))
invers. multi emigranti au avut mai multa vacanta decit au avut scoala multi comentatori de aici.

eva
eva
8 years ago
Reply to  eva

Hunderte Flüchtlinge gegen Krätze behandelt
Die Hautkrankheit war in der Flüchtlingsunterkunft in Hamburg-Jenfeld ausgebrochen. Nun wurden die Menschen mit Tabletten behandelt. In Jenfeld leben rund 700 Menschen in Zelten und Containern.

Neben der Einrichtung in Jenfeld ist nach Informationen des NDR Fernsehens inzwischen auch in mehreren anderen Erstaufnahmestellen die Krankheit Krätze (Scabies) aufgetreten. Auch in der größten Hamburger Erstaufnahme in der Schnackenburgallee sind mehrere Menschen an Krätze erkrankt. Dort leben etwa 2.000 Flüchtlinge.

Sursa: welt.de si ndr.de

Presupun ca si astea tot zvonuri nefondate sunt, nu? Ia mai intreaba-l o data pe seful politiei din Heidelberg.

eva
eva
8 years ago
Reply to  eva

Si cealalta legenda urbana. Presupun ca nici asta nu s-a intamplat, desi toate ziarele din Hamburg au povestit detaliat intamplarea.

Der Streit entbrannte schon am Mittwochnachmittag. In einer Wohnunterkunft gerieten die überwiegend Jugendlichen aneinander. Am Abend eskalierte es. 80 bis 100 Personen trafen rund um den sogenannten “Ledertunnel”, der vom Bahnhof Stellingen in Richtung Sport-Arenen führt. Mit Messern und anderen Waffen gingen sie aufeinander los. Ein Großaufgebot an Einsatzkräften von Polizei und Bundespolizei versucht die Massenschlägerei in den Griff zu bekommen. Viele der Streithähne flüchten – auch über die Gleise.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  eva

vai vai vai eva (poate totusi un gheorghe), nu e frumos sa citezi din bloguri naziste, pentru ca numai blogul asta: http://islamnixgut2.rssing.com/chan-15032694/all_p46.html
da stirea asta. pai asta draga eva (da eu cred ca esti un gheorghe nazist) nu face decit sa intareasca ce spun eu despre legendele urbane pe care le creeaza nazistii si multi prosti pun botu.
cit de prost trebuie sa fii sa-mi dai citate din blogul “islamul nu-i bun” un blog nazist?
blogul ala e monitorizat cu siguranta, dar tu nu. ce te faci acuma daca raportez ca tu raspindesti gedankengut de pe bloguri naziste? sa-ti spun eu? intri frumos pe anumite liste ale lor. n-am s-o fac ca n-am stofa pentru asa ceva, dar ar fi bine ca data viitoare sa fi mai atent ca poate dai peste unu mai capsoman.

garcea
garcea
8 years ago

kongo comparativ cu prostuniversitarele pe care banuiesc ca le´ai frecventat si tu, eu am f putina scoala, recunosc. Ai si un pic de dreptate cind zici de legendele urbane pe care le vehiculeaza tzugurlanu´german. In rest debitezi numai balarii ilogice.

kongo
kongo
8 years ago

vasile, am scris un reply in care ii explicam “evei” ca citatele ei sint dintr-un blog nazist. nu mi-a aparut.

eva
eva
8 years ago
Reply to  kongo

Bre, citatele sunt din ziarul “Die Welt” si de pe siteul ndr (Norddeutscher Rundfunk). Daca le-a preluat si un blog nazist, asta nu e problema mea, nu citesc asa ceva, si daca ai cautat pe google ai vazut si care sunt articolele originale.
Daca cauti Hamburg si Jenfeld o sa gasesti exact care e situatia. Nu-mi spune ca toate ziarele care au prezentat stirea asta s-au inspirat dintr-un blog nazist.

Eu am spus ca in Hamburg e epidemie de raie, tu ai spus ca e o legenda urbanda, eu ti-am aratat articole din ziare care confirma asta. Nu e nevoie sa ma acuzi de extremism, eu doar am descris o realitate.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

scumpete, aia cu riia e din ziar normal, a doua cu 80-100 de persoane care s-au batut e dintr-un blog nazist. n-ai descris nici o realitate, blogurile naziste nu redau realitati.

eva
eva
8 years ago
Reply to  kongo

Nu, nu e. E din Hamburger Morgenpost. (Die Hamburger Morgenpost (MOPO) ist eine Hamburger Boulevardzeitung, die täglich erscheint)

urmatorul pasaj e din acelasi articol: “”Wir haben daraufhin den Schienenverkehr gesperrt”, bestätigte ein Polizeisprecher am Donnerstag. Mehrere Beamte suchten den Bereich zwischen Stellingen, Pinneberg und Altona ab. Bis tief in die Nacht waren Polizeikräfte im Einsatz.”
Sau mai noi politia da declaratii pentru bloguri naziste?

Nu imi dau seama care e problema ta. Esti doar rauvoitor sau nu esti in stare sa folosesti google?

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

scumpete, pentru ultima oara, citatul intreg asa cum l-ai dat tu la 3 sept 10:21 se gaseste doar pe blogul nazist “islam nix gut 2” si doar acolo sub forma asta cuvint cu cuvint, deci numai de acolo puteai sa-l iei. de acolo de unde l-ai dat e intr-adevar e un link pe mopo, dar e un link in vint, spre un alt articol cu alt continut decit cel citat de tine, citatul tau integral e intr-un singur loc si anume de pe blogul nazist. punct!

eva
eva
8 years ago
Reply to  kongo

Omule. Citatul pe care l-am dat eu e dintr-un articol de pe mopo din 11.09.2014. Am cautat acum, iar blogul nazist de care spui tu l-a preluat pe 14.09.2014, citand sursa (“Die Hamburger Morgenpost schildert die Krawalle wie folgt:”)
Asta e titlul articolului: “Flüchtlings-Dorf: Randale bei Kampf um Wohn-Container”, poti sa il gasesti pe site folosind orice motor de cautare.

Greu la deal cu boii mici, nu?

eo
eo
8 years ago

astia nu fug din calea nici unui razboi. pur si simplu sint trimisi aici sa distruga europa bazandu-se pe faptu ca europa civilizata nu o sa aiba tupeul sa reactioneze corect adica sa trimita patrupedele alea inapoi de unde or venit. nu v-ati pus problema cum or aparut astia asa brusc de nicaieri? doar in tarile lor de kkt o fost intodeauna najpa. dar taman acu out of the blue o inceput exodul asta dirijat de la moscova sau plm stie de unde dar un lucru e cert astia nu or venit de capu lor. totu face parte dintr-ub scenariu bine studiat.

garcea
garcea
8 years ago

Cre’ ca ai de a face cu troll’ patologic…al’ fel nu’ mi explic.

garcea
garcea
8 years ago

of, of ..cine m´am pus sa ma mai uit o data pe la replici si etiki…
urit, mai kongo, f urit! Manipulari de prost gust si amenintari atit de fortat de voalate ca ti depasesc pina si propriul tau prost gust.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

n-am amenintat pe nimeni ma pruna, eu i-am spus ce i se poate intimpla, nu din partea mea. in romania poti s-o faci pe nazistu pe forumuri, in germania ti-o iei pe drept in barba, pentru ca astia cind interzic ceva n-o trateaza tralala ca in romania.
am cunoscut romani cfare traduceau pentru politia germana sms-uri schimbate de romani in germania, care traduceau postari xenofobe si rasiste scrise de romani cu domiciliul in germania pe forumuri romanesti.
adica eu ii fac un bine si-i spun ai grija ce scri din germania pe forumuri si in alte contexte si tu spui ca amenint, cind eu ii fac un bine. mare bou esti si tu moncher.

eo
eo
8 years ago

kongolea daca vrei sa faci un bine la tot universu cosmic stii ce ai de facut… hai fii curajos nu umbla cu jumatati de masuri.

garcea
garcea
8 years ago

Kongo, ba smegma, traget ti ma preputziu pe ochi si lasa ne..ai tupeu cit udrea da ti lipseste monopolu lu goebbels

kongo
kongo
8 years ago

a fost simpatic cu voi. acuma eu parasesc subiectu asta. m-ati convins definitiv, imi doresc sirieni si iranieni mult mai mult decit romani in germania, mai mult decit romani ca voi. nu degeaba nu va place lumea pe aici.

eo
eo
8 years ago

numa de mulsumani sa ai parte sa te mulga de ultimu neuron obosit pe care-l mai ai. si acu vasile, baga ceva muzica de cicat de aia cum numa tu gasesti.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  eo
eo
eo
8 years ago

epic!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net