Utopia Balcanica

Am fost la Therme şi m-am întors cu nişte speranţă pentru omenire în slip

Când eram mic, ascultam poveştile alor mei despre cum noi la Bucureşti stăm pe apă termală şi probabil am putea să forăm după ea ca să ne încălzim şi să demantelăm ziguratul parazitar al ăstora de la RADET. Şi mai atrăgătoare decât demolarea unui leviatan comunist mi se părea ideea că aici, în preajma mea ar putea fi un loc unde-i tot timpul vară, un fel de ştrand cu palmieri, mojito şi poate chiar şi păcănele.

Ulterior m-am făcut mare şi am aflat că jumate din compatrioţii mei se scaldă iarna la unguri sau la Felix sau la Herculane sau în alte locuri botezate după desene animate. Dar o lungă călătorie cu dirijabilul sau racheta (în absenţa autostrăzilor) nu-i tocmai escapada de weekend la care mă gândeam.

În calitate de ilustru dugong, evident că m-am bucurat foarte tare când am auzit că lângă Bucureşti se deschide un mega-ştrand termal, mai mişto decât ăla pe care-l are Budapesta de prin 1900. Să crepe vecinii – tardiv, dar de ciudă.

Cârcotaşii au cârcotit că proiectul a primit 6 milioane de euro cadou de la stat, dar hei, uzinele Dacia au primit de două ori mai mult într-un singur an, catedrala neamului capătă de două ori mai mult într-un singur an, chiar şi stadionul s-a făcut pe banii statului. Eu unul n-am nevoie de stadion sau biserică, dar la ştrandul termal e posibil să mă scald măcar de câteva ori pe lună, iarna. Poate chiar şi vara, dacă n-am timp să fug la mare în weekenduri.

Asta va face ştrandul termal să fie rentabil, dacă e mişto şi nu-l strică românii. Înainte de toate, care va să zică, tre’ să aflăm dacă e mişto.

Cum fac înţelepţii, am aşteptat o săptămână-două să se stingă vâlva, să plece presa, să apară anecdotele răutăcioase şi să se rodeze circuitele pe-acolo.

Vinerea trecută, să fi fost 3 după-amiaza, mi-am luat inima în dinţi şi am purces spre pitoreasca bălărie a Baloteştilor.

therme01

M-am săltat niţel pe vârfuri ca să ajung la tejghea şi am plătit intrarea la Therme. Trei inşi, full-option, vreo 270 de lei. Tipele de la tejghea au fost amabile, m-au întrebat dacă-i prima dată şi mi-au arătat încotro sunt vestiarele.

Acolo mi-am lăsat toate angaralele (inclusiv electronicele, aşa că n-am făcut multe poze), m-am echipat cu celebrele izmene de baie de la Victoria’s Lidl şi mi-am făcut o hartă mintală a împrejurimilor fiindcă în jurul meu se foia deja multă lume şi totul era nou şi derutant.

Pe urmă am intrat în apă sub nişte palmieri şi am cerut un rom cu cola şi nu-mi mai arde să povestesc, dar uite nişte notiţe rapide, în ordine mai mult geografică decât cronologică.

Zona Galaxy, unde ai voie şi cu ţânci, e gălăgioasă şi eşti stropit din toate părţile. M-am dat chiar şi pe câteva tobogane. (Sunt terifiat de tiribombe, acum merit o medalie.)

therme04

Există tobogane de mai multe feluri, iar lumea chirăia şi părea încântată de ele. În dreptul unora se făcuse coadă, dar am văzut cozi mai lungi la viaţa mea. Bazinul cu valuri e foarte hazliu ca idee, dar vineri era şi ăla plin ochi de copii care orăcăiau, iar capătul adânc e prea scurt ca să înoţi în valuri. Spre seară, dintr-un motiv sau altul, s-au oprit valurile.

Aici e şi un snack bar cu cartofi prăjiţi, burgeri, dulciuri şi alte mizilicuri.

Nu-mi dau seama cât e de distractiv să vii la Galaxy cu cei mici; dacă mă întrebi pe mine, aşteaptă să facă şaişpe ani ca să te poţi înţelege cu ei şi să-i trimiţi la Palm.

Zona Palm e motivul principal pentru care am venit la Therme şi nu m-a dezamăgit.

therme02

Având în vedere targetul mic-burghez al Thermelor, preţul biletului e chilipir pentru o zi de far niente în piscina cu apă caldă, în cele trei bazine mai mici cu apă şi mai caldă (sărată, cu litiu şi cu magneziu) sau ciorchine în jurul barului. Apropo, pool barul e super optimizat din punctul de vedere al spaţiului, scorurile sunt mici (5 lei o cola, 6-8 o bere, 17 un cocteil fancy) iar a bea un şpriţ fără să fii nevoit să ieşi din apă e acel ceva foarte speşăl de care chiar duceam lipsă în Bucureşti.

Duzele cu bulbuci de pe margini sunt temporizate într-un mod foarte deştept, ca să nu-i încurajeze pe oameni să le acapareze toată seara.

Printr-o uşă rotativă, piscina se continuă în afară; pe timp de iarnă poţi să stai tolănit în apă fierbinte şi să admiri ninsoarea, ca maimuţele alea blănoase din Japonia. Aici, am observat câte un domn mai puţin trecut prin oraş aprinzându-şi o ţigară, dar de obicei îl ocheau şi paznicii şi îl admonestau. N-am văzut pe nimeni să încerce să fumeze înăuntru, totuşi, iar ăsta e lucru mare.

(Tot afară e şi locul oficial de fumat. Ud leoarcă, în halat, la 3-4 grade C – o plăcere. Dar hei, tre’ să ne obişnuim!)

În zona Palm am găsit un restaurant cuminţel, în genul cantinelor corporatiste din Pipera. Am încercat un curry de pui (bun), un cod pane (OK), un file de porc la cuptor (talpă). Coastele arătau bine. Cheap şi nespectaculos, dar curat şi te vindecă de foame dacă faci alegerile potrivite.

Zona Elysium, de la etaj, are saune de diferite temperaturi. Mi-a fost lene să fac o poză înăuntru, deşi se stă şi aici în costum de baie. Oricât de uncool ar fi asta într-o saună, suntem într-o ţară mai pudică.

Cum nu mă omor după şederea în cur la 45-90 de grade, am intrat doar câteva minute să-mi curăţ căile respiratorii în sauna cu sare de Himalaya. Lăsând la o parte că sarea de Himalaya e naşpa (nu bag mâna în foc, dar în Pakistan cred că încă se face minerit cu copii), experienţa ar fi fost chiar relaxantă dacă fix în spatele meu doi domni nu vorbeau cu voce tare despre un teren pe care voiau să-l cumpere între Agigea şi Eforie.

Aici e şi un restaurant unde n-ai voie decât în halat, cu apă minerală de import şi mâncare scumpă. Tot aici sunt o baie fierbinte cu seleniu şi o platformă cu şezlonguri de unde ai o perspectivă foarte frumoasă asupra palmierilor de jos.

Presupun că fanii statului în cuptor vor şti să aprecieze mai bine pavilionul ăsta, dar şi în zona Palm e o saună umedă excelentă de care am uitat să amintesc mai sus.

La un moment dat, un domn în uniformă a venit la mine şi m-a atenţionat: încercaţi să nu fotografiaţi feţele oamenilor, mkay?

therme08

Mi-a şi explicat motivul – cine ştie cine ar putea veni la Therme cu amanta şi nu vrem să stârnim vreo telenovelă. M-am oferit să-i arăt pozele; n-a fost nevoie.

Între bălăceli, am mai apreciat nişte chestii:

– Că nicăieri nu pare să se fi scumpit cineva la tărâţe în procesul de amenajare; materialele folosite par premium şi nici designul nu e de-a-n boulea.

– Că brăţara cu cip pe care ţi-o dau la intrare ţine loc şi de cheie, şi de cartelă, şi de portofel. Faptul că nu trebuie să te plimbi cu bani în slip ca să faci consumaţie contribuie la experienţa all-inclusive pe care o iubim cu toţii.

– Că nu miroase a clor. Ocazional mi s-a părut că se simte ceva în aer, dar era un iz vag, în nici un caz ca la alte piscine pe care le frecventez. (Poate-i de la maglavaisul cu care dezinfectează suprafeţele. Sau poate e definită undeva o limită legală de clor pentru “apă fără clor”.)

– Că te ţin la curent cu gradul de ocupare pe facebook. Când sunt prea mulţi oameni înăuntru, se închide uşa. Ar fi fost foarte CFR din partea lor să te lase să intri şi să constaţi că n-ai vestiar.

Am simţit lipsa:

Unui bazin de înot adevărat pentru vizitatorii mai sportivi. Măcar semi, dacă nu olimpic. Loc ar fi căcălău pe toată tarlaua aia.

Unor zgomote din natură care să ţină loc de muzică în zona Palm. Din 2 în 2 ore venea un gagiu şi făcea un program de gimnastică, atunci dădeau muzica şi mai tare. Not cool, man.

Unei beri fără alcool; fiecare grup care vine la Therme are un şofer, fiindcă Therme e în faching Baloteşti. Apropo, şi traficul de pe DN1 poate să-ţi taie cheful.

Per total, am fost însă atât de mulţumit de experienţa mea la Therme încât probabil o să credeţi că am primit 1000 de pişcoturi cash ca să scriu tot cârnatul ăsta, dar n-am primit nimic, că aş fi menţionat chestia asta de la bun început.

Am petrecut acolo vreo 8 ore fără să simt că m-am plictisit & vreau acasă. La ieşire am achitat nota care se strânsese în brăţarile deştepte – încă 180 de lei. Asta a dus totalul la circa 450 de lei, adică 150 de căciulă. Pentru o jumătate zi de vacanţă cu băut şi mâncat, mi s-a părut un scor cinstit. (Data viitoare nu ţinem morţiş să intrăm şi la saune, aşa că vom scăpa şi mai ieftin.)

Mi se pare că-i în mod autentic un semn că lucrurile se mişcă în România şi că probabil vine apocalipsa.

Dacă vor să-şi recupereze investiţia, proprietarii trebuie numai să nu lase ştrandul în paragină, à la roumaine. Să desfunde ţevile cu consecvenţă, să-i dea afară fără discuţii pe inevitabilii încălcători de regulamente şi să grădinărească adecvat toate plantele alea exotice. Mai ales orhideele, ale căror etichete recomandau o temperatură ceva mai mică decât era în aer în zona Palm. Dacă ajung acolo la vară şi-s ofilite buruienile, s-ar putea să am din nou chef de weekenduri la Albena.

Până atunci…

Cinstitometru: 9/10.

Primul spa de amploarea asta din zona Bucureştiului oferă exact ce spune că oferă. Fapt care ar trebui să încurajeze şi alţi investitori să sape Balineum Căţelu sau Tepidarium Brăneşti.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

18 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
eo
eo
8 years ago

bag pedala, nu merita bucuresciu ase ceva.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  eo

Ştiu. Să ne imaginăm că e construit mai degrabă pentru oamenii cinstiţi şi gospodari din Baloteşti.

tsavatar
tsavatar
8 years ago

Vasile, daca ai ocazia sa Berlin, in apropierea orasului in landul brandenburg, intr-un fost hangar urias rusesc exista varianta godzilla a Therme care se cheama Tropical Islands. Recomand.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  tsavatar

Am văzut nişte poze mişto de acolo, e imens. Dar ăla n-are apă caldă direct din pămînt, cred. Am înţeles că n-a adus foarte mult profit.

Al nostru cică-i modelat după Therme Erding de lîngă München.

eo
eo
8 years ago

balotesti my ass, pentru ardeleni o fo facut mey, doar ca o gresit amplasamentu. e facut pe banii nostri oricum.

kongo
kongo
8 years ago

e un inceput bun, de ce nu?
eu sint circotas. erding e un orasel de 35000 de locuitori. de fapt e o retea de therme pentru oraselele de pina la 35000 de locuitori, erding, sinsheim si alte vreo 200 la fel.
asa de colosal nu poate sa fie, daca e dupa modelul thermelor minioraselelor germane. tsavatar are dreptate, therme gen reteua therme care e si in erding, sint undeva la unghia de la dejtu mic de la picior fata de ce in orase pe bune cu peste 150000 de locuitori. de complexele mamut din orase cu adevat mari, nici nu mai vorbesc.

pretul desi e mai mic decit ar fi in germania, de data asta (ca am constatat ca in romania nu e deloc de la sine inteles sa fie asa), mi se pare inca un pret fantastic de mare pentru romania. un muncitor necalificat din erding poate sa mearga la thermele lui de 4-5 ori pe luna fara sa simta asta. cind si un muncitor necalificat din bucuresti poate face la fel, atunci pretul e ok pentru romania.

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  kongo

E colosal în comparaţie cu ocaziile de îmbăiere pe care ţi le oferea Bucureştiul pînă acum, iarna. Mai sunt nişte waterparcuri descoperite, dar vara e prea uşor să dai o fugă la bulgari sau la greci. Aştept cu interes apariţia de noi şi noi mega-ştranduri.

Cît despre preţuri, îhî. Sticla de vin groaznic din Spania pentru şpriţ pe care o luam cu 2 euro în Olanda la magazinul de proximitate e 12 lei la hipermarketul meu.

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

poate ca la produsele foarte ieftine, suprapretul romanesc sa fie de doar 30%, dar la vinurile de 7 euro pret german, suprapretul romanesc e chiar 100%. la produsele pe care le-as fi cumparat eu in scurtele si foarte scurtele mele treceri prin romania erau de regula 40%-100%.

pentru mine total inexplicabil. daca e sa dau crezare emisiunilor economice din germania 70% din pret sint salariile. in romania, in comert, salariile sint doar o citime din salariile germane, depozitarea e extrem de ieftina comparativ cu cea germana, curentul-apa-incalzirea zdrobitor mai ieftine decit in romania, chiriile locatiilor extrem de ieftine in comparatie cu cele germane, transportul infinit mai ieftin decit transportul german.

in concluzie voi ar trebui sa aveti preturi zdrobitor mai mici in comparatie cu cele germane, chiar si la produsele de import, la cele autohtone nu mai vorbesc.

garcea
garcea
8 years ago
Reply to  kongo

hopla, bati campii ca n kongo!
erding e quasi suburbia münchenului, therme erding e scump si pt middle class( se poate verifica f simpplu accesind siteul lor si dat un click pe preturi iar un necalificat isi ia 1100 de coco, daca i ia si pe aia) Ai tendinta sa aberezi masiv , o fi de la plictiseala

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  kongo

@garcea
salariul minim pe economie e 8.5 euro.
erding e la 36 km nord-est de la granita exterioara a münchenului.
faci cinste numelui.

garcea
garcea
8 years ago

8,5*160 de ore=1360 brut! dupa impozite ramai cu 1000. cel putin 500 dai pe chirie si restul cheltuielilor(curent, incalzire etiki) un belet la therme incepe la 17 coco si se termina la 43. sa zicem ca esti holtei si ti duci pixda la balaceala romantica. 17*2=34+ ca o cinstesti si tu cu un cico inca 10 coco=44 rotunjim la 50 ca nu te ai teleportat pina acolo. cit ai zis ? in fiecare weekend? 4*50…uitasem de ce te evit. amice….
PS-balotesti la cit e de bucale mai gaografule??

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

8.5 e in general, nu in münchen sau imprejurimi. adica mai concret acum un an am cunoscut un polonez care lucra ca necalificat la fabrica de bere din erding cu 12,8 euro pe ora. 8.5 e la lege, cu 8.5 nu merge nimeni in münchen la munca. eu vorbesc de nemti nu de romani prosti care lucreaza pe un mar+un ou.
500 nu dai pe garsoniera in erding, poate in münchen, nu in erding, in erding gasesti garsoniera la 300. daca e cazul de mai mult de garsoniera, adica daca ai familie atunci mai trebuie sa pui la salariu banii de copii, eventual aufstockung de la stat, wohngeld si cite si mai cite.
la salariul de pina la 1500 nu platesti impozit, adica il platesti, dar il primesti la sfrisitul anului inapoi, trebuie doar sa-l ceri la steuererklärung (facut nu de tine ci de un verein, ca aia stiu cum se face), nu-l ceri esti prost si esti numa tu de vina.

ma garcea, e clar ca esti pe linga münchen, da nu sti pe ce lume traiesti. scrie-mi un mail sa te invat chestii pe care vad ca nu le sti, s-ar putea sa-ti fie de folos. pe bune acuma, nu e nimeni de vina in afara de tine ca habar n-ai de lucrurile astea pe care aici le stie si un copil.

balotesti e o comuna din judetul ilfov la 25 de km de bucuresti si socotit suburbie.
erding in schimb e la 36 de km de la granita suburbiilor münchenului.

mai ai din astea?

Vasile
Vasile
8 years ago
Reply to  garcea

Ăăăă… mkay băjeţi, dar nu sunteţi un pic off topic?

kongo
kongo
8 years ago
Reply to  garcea

@Vasile
scuze. m-a luat valu.

garcea
garcea
8 years ago

salut Vasile,
mdeah incepuse asta iara cu fanteziile de zici ca i demiurgu´germanikai si ne invata pe noi cum functioneaza.

ca sa ramin on topic: tre sa ma duc si io pe la therme ca le au extins acu ceva ani+ceva hotel. by the way aveau probleme cu swingeri si exhibitionisti mneah e deja next level dupa concentratia de urina in apa, da´daca zici ca la bucale se sta´n slipu´gol la sauna.

donjoe
donjoe
7 years ago
Reply to  garcea

Tot ce se poate, câtă vreme Therme-ul original are zonă de nudişti (cred că toată zona de saune) unde singura textilă permisă e prosopul. La noi ferit-a sfântu’ de aşa ceva – şi ăia de pe marginile plajelor săracii sunt doar nişte toleraţi, că strict legal dacă face cineva plângere pentru “ultraj contra bunelor moravuri” nea’ poliţaiu’ ar trebui să căşuneze pe ei cu organul de cauciuc să le corecteze moravurile spre o linie mai Boca.

kitana
kitana
8 years ago

Am fost si noi tocmai de la Sibiu sa petrecem 2 zile de vacanta la Therme.(tot in februarie). A fost super ok si sa stii ca era loc de fumat acoperit si incalzit si la palm si sus, fix vis a vis de sauna cu sare :). Eu m-am abtinut dar erau ceva fumatori. In rest,de acord cu recenzia ta

donjoe
donjoe
7 years ago

Ce s-ar putea să pierzi dacă eviţi sauna e o senzaţie de relaxare musculară totală care IMO nici cu masaj nu se poate atinge. Dar asta iese doar dacă ai condiţiile necesare să-ţi optimizezi experienţa pentru scoaterea a cât mai multă apă din muşchi în decursul şederii de 15-20 de minute, adică în principal dacă poţi regla – sau ţi se potriveşte ca prin minune – temperatura şandramalei.

Optimizări:
– hidratat “normal” înainte să intri = nu proaspăt băută o sticlă de 1 litru, nu în pragul deshidratării
– nici flămând, nici proaspăt umflat cu mâncare (digestia gastrică măcar să fie încheiată, să nu mai simţi greu în stomac)
– duşul de curăţare pre-saună să fie fierbinte dacă vrei să minimizezi şocul termic suferit la intrarea în saună
– întins pe băncuţă, nu aşezat, dacă vrei efectul în mod egal în toţi muşchii (sus e fierbinte, jos e relativ rece; ideal ar fi să stai cu totului la aceeaşi temperatură)
– temperatura ar trebui să fie reglată relativ la toleranţa ta astfel încât după 15-20 de minute de şedere să detectezi primele semne uşoare de ameţeală, indicaţie clară că un duş rece te vrea în el (dacă nu poţi regla temperatura reglezi durata şederii); dacă stai întins e bine să te ridici pe coate din când în când să verifici dacă ai început să ameţeşti;
– dacă e prea rece poţi călca uşor “acceleraţia” încălzirii corpului turnând un polonic-două de apă pe pietre (sunt demenţi care toarnă o găleată întreagă sau fufe care-şi fac acolo cabină personală de aromaterapie de te ustură ochii; roagă-te să nu dai peste aşa ceva – sunt obiceiuri foarte germane şi totodată foarte ne-finlandeze şi nepotrivite pentru saună)
– toate astea presupun că eşti OK cardiovascular etc. etc.
– duşul rece începe la extremităţi şi merge treptat spre cap şi piept; temperatura reglată treptat tot mai jos pe măsură ce devine tolerabilă, până nu mai devine tolerabilă (asta în varianta în care nu te ştii zmeu cardiovascular; altfel se foloseşte găleata de apă rece-n cap sau tăvăleala prin zăpadă)
– după duşul rece direcţia următoare e spre zona de relaxare, unde vei reveni treptat la temperatura normală
– dacă te-a dat gata o singură sesiune de saună, odată ajuns la faza de relaxare poţi să bei câtă apă îţi pică bine; dacă nu, maximum un pahar mic de apă până ţi se normalizează temperatura să poţi intra din nou.

Notă:
Nu există “saună umedă”, aia e baie de aburi sau baie turcească. “Sauna” e cuvânt finlandez şi desemnează cutia aia din lemn care se reglează pentru temperaturi înalte (care duc şi la scăderea umidităţii relative => “saună uscată”). Dacă eşti într-o saună (acoperită pe dinăuntru cu lemn) şi în aer plutesc vapori vizibili peste tot, somebody’s been fucking up hard.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net