Utopia Balcanica

Cineva a pus pe youtube o colecţie enormă de muzică de petrecere din anii ’90

Căutam o piesă a obscurului ansamblu Mondial din Piteşti (alt Mondial decât ăla din anii ’60 al lui Filip Merca). O să vă povestesc despre ea mai târziu, că e haioasă.

Atunci l-am descoperit pe youtube pe Emiluş Ghindă. Emiluş Ghindă e eroul tăcut care a salvat de unul singur o bucată de istorie. În ultimii trei ani, acest domn a încărcat pe youtube un maldăr de casete din anii ’80-’90 ale unor formaţii care, altfel, ar fi fost pierdute întru veşnicie.

Nimeni nu mai ascultă în zilele noastre aşa ceva, aşa cum nimeni nu mai ascultă muzica vechilor greci, fiindcă n-a fost prea grozavă. Câţiva dintre noi, milenialii creativi, ne mai dăm nostalgici cu Azur, Generic, Albatros, Zorile – alea care au avut oareşcare succes – iar protomanelele nouăzeciste au inspirat câteva proiecte muzicale contemporane.

Dar cine, în afară de nepotul clăparului, mai ştie ceva de formaţia Lotus din Paşcani?

 

Mai există, undeva, bâzâind domol într-un casetofon Electronica 302 mono, pe o prispă prăfoasă, o casetă cu Triolet din Balş sau Jack Mix din Bacău?

 

Mai scheaună tânguios, din bordul cu abţibilduri al unui şofer de rată cu mustaţă, Canarii din Craiova? Sistem C din Palanca? ANALGHIN DIN BĂLŢI? (Analghin era denumirea moldovenească a algocalminului.) Genial din Târgovişte? Opal din Giurgiu?

 

Întregul tezaur poate fi găsit aici.

Respect, Emiluş Ghindă, dacă acesta e numele tău adevărat.

Un alt canal doldora de sunetele epocii, de la viniluri rare cu Viorel Fundament sau casete cu Jean de la Craiova când era puştan până la legendara Cikalaka (2001), e “Depozitul de muzică”, în care puteţi cotrobăi aici.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net