Utopia Balcanica

Documentarele astea îţi confirmă că veşnicia, pomenile şi tractorul s-au născut la sat

Scotocind aseară după metode rustice de fabricare a pâinii, am găsit canalul de youtube al lui Valeru Ciurea de la Slatina. Când aveţi un răgaz, trebuie să-l răsfoiţi şi voi. Chiar dacă nu-s în 4K şi nici măcar în HD, puţine filme sunt mai autentice decât aceste minidocumentare, şi puţine meleaguri mai pitoreşti decât Oltenia profundă.

Dacă vă uitaţi pe sub gene, cred că puteţi să-i întrezăriţi printre ţărani, preţ de o clipă, pe Axinte şi Frankfurt, care – oricât s-ar bosumfla sămănătoriştii zilelor noastre – nu erau atât de departe de sufletul pur al românului.

Ţestul

De carte nu prea am fost eu foarte bună, aşa, da’ am fost de muncă. Femeile dintr-un sat oltenesc încă fabrică, după o bătaie ritualică cu dracii, cupola din lut şi balegă de cal pe care o folosesc oltenii drept cuptor pentru pâine.

 

Pomana de viu de la Vădastra

Şi-l aşază în locaşul tău… da’ e viu… în locaşul tău unde drepţii se odihnesc. În unele sate din Oltenia se practică repetiţia generală pentru înmormântare, cu preot, colaci, bogdaproste şi toată regia.

 

Tractorul cu şosetă

Lucrăm într-o asociaţie familială şi executăm lucrări de tinichigerie, zidărie, dulgherie, iar în timpul liber, când nu avem de executat aceste lucrări, mai sunt şi pauze. Nea Mărin din Bârca e mândrul constructor al tractorului cu motor de Moskvici şi un ciorap pe post de filtru de aer, cu care îşi ară cât ai clipi cele două hectare. Cam cum fac ţăranii din China avioane.

 

Ouăle de Paşti de la Oboga

Da’ ăştia de sunt gestionari acuma, fete tinere, băieţi, ce să ştie ce-i ăla călăican? Le dădea călăican, da’ scria sulfat feros. Tudor Diaconeasa, bătrânul meşter de pe valea Olteţului, încondeiază ouă cu modele despre care şi fără să cercetezi prea mult ai putea presupune că-s neschimbate din neolitic.

 

Şi, bineînţeles, tăierea unei panglici de către Dragnea

Că ce-ar putea să strige mai tare “sud”?

 

* Dacă şi voi aveaţi un lapsus, da, aia-i melodia din Rocky. Mulţam, Musipedia.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net