Utopia Balcanica

Review: 2 biciclete pentru făcut rotocoale prin parc

În trecutul meu au fost trei biciclete de care îmi amintesc cu drag: una rusească, cu ursuleţul Mişka, pe care am învăţat să merg, un Pegas Camping verde, moştenit de la mama, pe care am învăţat să dau ture în jurul stadionului şi un MTB no-name, cumpărat cu 450.000 de lei vechi de la un băiat, pe care am învăţat să merg pe stradă. Bani pe vremea aia – 14.000 era un pachet de ţigări Callatis.

Multă apă a curs pe gârlă de atunci şi, deşi nu mai am 15 ani sau curajul să mă strecor printre maşini, m-am hotărât să mă sui din nou pe biclă ca să dau jos câteva kg de sedentarism şi să mă bucur de vremea frumoasă. Sau doar să ajung mai repede la micărie la Gara Titan.

În plus, cine ştie, poate al cincilea primar după Gabi Firea o să inaugureze în 2037 şi nişte benzi dedicate.

Prin urmare, acum o săptămână şi ceva, gospodăria Vasile s-a îmbogăţit cu doi trocarici pliabili.

Pot să vă scriu despre aceşti trocarici în caz că vă bate şi pe voi gândul. Scurtuţ, ce-am observat eu, ca amator care nu s-a mai suit pe şa de prin 2009.

(În căutarea bicicletelor, am ţinut cont de câteva aspecte: să încapă în maşină, să nu fie furate de la alţi oameni şi să coste cât mai puţin, pentru că n-o să le folosim decât prin parc şi pe la ţară. Practic, căutam două râşniţe.)

B-Twin Hoptown 300

– A costat fix 600 de lei la Decathlon (e marcă proprie). Pe site se cheamă “Tilt 100” da-i aceeaşi, nu ştiu care-i faza.

– E sexi cu tijele alea vopsite în negru şi cadrul evazat, iar abţibildurile s-au dat jos foarte uşor a doua zi după ce am făcut poza asta.

– Are cam 13 kg. Pare mult, dar la banii ăştia n-o să găseşti mai uşoară.

– Nu glumesc, chiar are puţine piese. N-are din fabrică nici cric, nici apărătoare de noroi. Măcar are lumini şi clopoţel.

– La botul cadrului are un capac de cauciuc în care poţi fixa un far special, dar cei de la Decathlon sunt chitroşi şi nu ţi-l dau din oficiu pe ăla, ci unul cu zece lei mai ieftin, pe ghidon.

– Până acum nu bate şi nu troncăne.

– Exact ca Pegasul de pe vremuri, are o singură viteză. Asta o face cool, vintage, retro şi reduce numărul de piese care se pot strica, dar dacă parcul tău are dealuri, las-o baltă. E o bicicletă groaznică. Nu ştiu cum pot să merg pe aşa ceva. N-o duc înapoi fiindcă îmi place foarte mult.

Sprint Tour 20, colecţia 2016

– A costat 660 lei de la Sportguru. Acum costă 773 lei tot acolo şi vreo 850 în alte părţi, deci probabil a fost o afacere bună.

– Nu e la fel de sexi, dar firma care o produce e bulgărească, ceea ce o face mai interesantă. Se găseşte în alb şi negru, dar varianta neagră are nişte accente verzi care nu-mi plac. Tija şeii şi a ghidonului sunt din inox sau ceva similar.

– N-am cântărit-o, dar ăştia spun că are cam 15 kg.

– Spre deosebire de cea de mai sus, vine cu portbagaj, paranoroaie şi cric, dar fără faruri. Doar ochi de pisică pe spate. Sau e cu LED şi n-am găsit butonul. Până mai ajungem la magazin, i-am legat o frontală.

6 viteze pentru urcat pante foarte domoale ca un boss. Într-o săptămână de folosire, n-a sărit nici măcar o dată lanţul, ceea ce o face mai bună decât toate bicicletele mele din copilărie. Pinioane şi deraior Shimano. Schimbătorul e montat ciudat pe mânerul din dreapta, luând din suprafaţa apucabilă.

– Are clicăitul ăla adorabil al bicicletelor care nu-s clone de Pegas. Chiar ajută la dat oamenii la o parte, mai ales că are un clopoţel mai slab decât B-twinul.

Ambele:

– Au roţi de 20 de ţoli, adică la limita ridicolului şi n-aş merge cu ele în pădure.

– Promit că duc 100 kg. Dacă vreţi, fac o săptămână turul burgerilor şi verific.

– Au două balamale (una pliază cadrul, alta apleacă ghidonul) şi se împachetează foarte uşor. Pliate, nu încap într-un portbagaj de Punto, dar intră la fix pe bancheta din spate dacă ai o husă sau măcar un cearşaf (sau un covor, Boris). Pe aia de la Decathlon am dus-o lejer cu tramvaiul, iar liftul de bloc comunist e floare la ureche.

– Dacă vrei să-ţi mai simţi curul vreodată, cred că o şa mai fancy e o investiţie potrivită. Am auzit că există şei cu gel care nu-ţi fac prostata şniţel. Voi reveni cu informaţii.

– Ceva îmi spune că n-aş putea să le călăresc dacă aş avea peste 1,70. E cineva mai prelung aici care să aibă experienţă cu genul ăsta de vehicule?

Alte variante la care m-am uitat (tot în categoria de preţ chinezărie):

Un partener obscur al lui eMAG are nişte instalaţii urâţele care se cheamă VeloRS, o pliabilă de 20 ţoli şi o imitaţie de Brompton, de 14.

Hervis are o biclă pliabilă care depăşea bugetul meu de nebunii spontane şi, în plus, se cheamă Torpado, care nu cred că-i un cuvânt în nici o limbă, nici măcar în esperanto.

Biciclop are un velociped asemănător, niţel mai ieftin, tot cu cadru de aluminiu şi 3 viteze.

Cineva de pe OLX vindea o Strida şi, dacă eram măcar un pic beat, să-mi bag picioarele dacă nu i-o cumpăram eu.

Ok, ok, ok, cum se merge pe chestia asta?

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net