Utopia Balcanica

Posibilul Ulysse Nardin al lui Dragnea şi alte 7 ceasuri mişto cu care s-a întâlnit la partid

Ştiu că ţara arde şi n-ar trebui să-mi pese foarte mult de mărunţişuri d-astea. Nici nu-s cine ştie ce connaisseur de orologerie, cred că ştiu despre ceasuri doar cât ar trebui să ştie un om crescut la oraş.

Şi foarte, foarte departe de mine gândul să lansez petarde gen “căciula lui Cioloş e 40 de euro“. Mulţi oameni bogaţi (indiferent cum s-au ajuns) aleg să afişeze simboluri ale bogăţiei, cum ar fi ceasul elveţian. Aşa funcţionează lumea.

Dar cum, recent, o poveste legată de ceasuri a făcut oareşce vâlvă pe internet, am găsit în sfârşit un răgaz să scotocesc prin poze de arhivă după ceasurile conducătorilor noştri vremelnici. Iar rezultatele, câtă vreme nu se dovedesc imprecise (e două noaptea), mi-au satisfăcut o serie întreagă de curiozităţi. Dacă le aveaţi şi voi, na poftim:

Sunt convins că Liviu Dragnea ştie ce preţuri au la Ulysse Nardin.

Deunăzi, şeful PSD şi-a dus prietena la fabrica de ceasuri fiţoase. Sigur vă amintiţi. Atunci l-au întrebat unul & altul dacă şi-a cumpărat ceva de acolo, şi el a răspuns cu tupeul ăla fermecător, provincial: “Ceasuri de la Ulysse Nardin? Ştiţi ce preţuri sunt?” Ştim! Şi tind să-l cred că nu şi-a cumpărat un Ulysse Nardin în excursia aia pentru că avea deja cel puţin unul.

Partea proastă e că-s foarte puţine poze în care Dragnea nu-şi acoperă atent ceasul cu mâneca. Atunci când i se vede un pic de ceas, pare să fie mereu altul.

Nu vom şti niciodată cu siguranţă ce poartă bosu’ Teleormanului, dar în această poză mai veche (oricum, dinaintea ultimei plimbări în Le Locle) sunt aproape convinsmarginea zimţată, şuruburile telescoapelor şi înălţătura din jurul coroanei aparţin unui ceas din gama marină a lui Ulysse Nardin. Modelele astea merg de la 8400 de euro la 24.000 de euro la 200.000 de euro, dar probabil spun eu prostii, pentru că în declaraţia de avere a domnului D., simplu bugetar, nu apare aşa ceva.

Nicolae “Ficăţel” Bădălău rămâne un opulent de modă veche.

Mult mai puţin ruşinos în ceea ce priveşte antebraţul, fostul preşedinte executiv al PSD ştie că n-ai cum să dai greş cu un Rolex, nu-s sigur de care dar probabil un Datejust cu cadran alb, presărat cu un pic de aur de 18 karate. Circa 11 mii de euro, cam cât o mie de metri pătraţi în Ogrezenii natali.

Alteori, Bădălău iese în evidenţă cu un cronograf Longines Evidenza tonneau, de vreo 7500 de coco.

Declaraţia domniei sale include bijuterii de 25.000 de euro.

Spre deosebire de şefii ei, Gabi Firea e surprinzător de modestă.

Nu mă aşteptam la asta dar Gabi pare să deţină un singur ceas. Nici măcar nu e un ceas prea fancy, am impresia că e un Tissot Ballade III de gagici. Îi place atât de mult încât îl poartă şi pe şantier, şi la cocteiluri. Probabil nu-l dă jos nici când cântă muzică populară în submarinul ei cu canapele baroce din Voluntari, nici când scrie poezii jenante.

Un cesuleţ cinstit, de 300 şi ceva de euro, cu banalul mecanism quartz ETA. Nici măcar nu-i varianta automată, care-i un pic mai scumpă. (Scuze că nu indic sursele pozelor, le-am pierdut. Vă puteţi imagina totuşi că nu le-am făcut eu.)

Codrin Ştefănescu are luna nu doar între umeri, ci şi la încheietură.

Ai fi zis că e mai degrabă un fan al ceasurilor cu cuc, dar dacă nu mă înşală privirea, ex-PRM-istul devenit secretar adjunct al PSD afişează un Jaeger-Lecoultre Reverso Sun Moon, şi el disponibil în zilele noastre cu vreo 12.000 de euro.

(Marian Neacşu, care i-a suflat lui Codrin funcţia de secretar general, poartă mâneci cam lungi.)

Iar Victor Ponta are o paletă de gusturi foaaarte cuprinzătoare.

Nu ştim dacă originalitatea n-a fost considerată o virtute în PSD sau pur şi simplu ăsta-i furnizorul oficial al şefilor partidului, dar în vremurile sale de glorie, mazilitul Ponta purta şi el ceea ce pare a fi un Ulysse Nardin Marine Diver. Presupun că nu se mai fabrică, dar am găsit unul similar cu 24.000 de euro.

Mi se pare că la un moment dat l-am văzut şi cu un Audemars Piguet, dar nu găsesc poza, altcândva cu un Panerai Luminor iar prin 2015 umbla cu un Patek Philippe Gondolo de 28.000 de euro.

Pe de altă parte, tot la Ponta am ginit şi un tineresc (pe vremea aia) Seiko Brightz Solar Wave cu matrice activă, strămoş al smartwatchurilor noastre oribile, pe atunci vreo 1200 de euro.

Iar zilele astea sunt convins că s-a întors la bătrânul lui Casio G-Shock cu 5 alarme pe care-l găseşti şi cu 600 de lei şi care ţine la tăvăleală.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net