Utopia Balcanica

Pneumono ultra microscopico fake news

Mi-am adus aminte că vreau să spun chestia asta de ani de zile aşa că o spun. Nu vreau să plesnesc bula nimănui, dar –

pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconioză (44 de semne) nu e cel mai lung cuvânt din limba română, nefiind un cuvânt din limba română, orice v-ar fi spus 44 de uzine de fun facts de pe internet. E un cuvânt inventat de o asociaţie britanică de rebusişti, ajuns la noi doar prin traduceri ale articolelor despre ‘cel mai lung cuvânt din engleză’, iar boala cu pricina se numeşte silicoză în toate limbile pământului.

Îl găsim doar în dicţionarul Oxford al limbii engleze, unde e definit ca “An invented long word […]”.

Am putea avea măcar demnitatea să ne inventăm propriul cuvânt superlung, de exemplu oamenicarepunbotullatotfeluldefiţuicicarerecicleazădindailymail (63 de litere!).

Nici nu s-ar putea chema pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconioză, ci pneumonoultramicroscopicosilicovolcanoconioză, pentru că (în română, cel puţin) nici sedimentogeneza nu e sedimentgeneză.

Orişicum, cel mai lung cuvânt din DEX-urile de până acum e electroglotospectrografie. Lame!

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net