Utopia Balcanica

Am vorbit cu Marius, omul care a dăruit lumii serialul animat cu coa*e

Îmi plac porcăriile animate pe care le-au făcut contemporanii noştri pe youtube. Sunt un gagiu simplu. M-au amuzat invectivele chiţăite ale Robotzilor şi estetica lor à la Ritter Rost / Machinarium. Mi-au plăcut chiar foarte mult candoarea sfertodoctă a flăcăilor Mişu şi Ionică şi desenul lor oligofren, de Brickleberry în mizerie.

N-or fi ele Prosnorkulus, dar sunt nişte râşi animaţi perfect valabili – cum, dintr-un motiv sau altul, marile trusturi media n-au fost în stare să producă.

Şi totuşi, ceva lipsea.

Atunci am dat de C.O.A.I.E. – un serial aproape nou-nouţ care livrează exact ce promite. O pereche de gonade mâzgălite de a-n boulea şi inexplicabile anatomic, dar expresive şi simpatice şi cu un umor brut, onest şi tâmpit.

Atunci l-am căutat pe omul care le desenează şi le urcă pe canalul lui de youtube care e pe youtube şi se numeşte Canalul.

Atunci l-am găsit pe Marius şi l-am întrebat despre testiculele lui vorbitoare.

Hei, salut! Cine eşti, omule cu C.O.A.I.E.?

Salut Vasile! Eu sunt Marius şi fac animaţii & video de câţiva ani. Am impresia că sunt şi destul de amuzant, aşa că am zis să încerc şi comedia.

Când ai început să faci animaţie? Care a fost primul lucru mişcător pe care l-ai desenat? Dar primul lucru mişcător extrem de obscen?

Încet-încet am început să integrez animaţii în montajele mele. Dar primul lucru mişcător pe care l-am desenat a fost o vacă. Sfătuia un om sa aleagă un magazin de electronice din Surinam.

Primul lucru mişcător extrem de obscen au fost doi căcaţi. Au rămas unreleased.

Cum ia naştere un episod din aventura boaşelor atârnătoare?

Totul începe cu un mic sacrificiu. Parte din mine, din sufletul meu întră în fiecare poveste. Temerile mele, speranţele mele, oameni şi poveşti care m-au marcat şi vreau să le transmit mai departe. Sau caterincă proastă. Depinde de episod.

C.O.A.I.E. e o prescurtare sau pur şi simplu arăta mai l33t cu puncte între litere?

C.O.A.I.E. vine de la ce vrei tu, dar are şi o semnificaţie pe care o ţin ascunsă pentru moment. C.O.A.I.E. poate fi orice, oricine. C.O.A.I.E. sunt eu, C.O.A.I.E. eşti tu.

Cei doi eroi testiculari au nume?

Eu le spun Mare şi Mic, dar ei îşi spun “Coaie”.

Fii sincer, sunt coaiele lui Titÿ din “Cicÿ şi Titÿ”?

Uite un nume pe care nu l-am auzit de mult, mult timp. Dar nu, nu sunt coaiele lui.

Plănuiesc în schimb un mare reveal cu proprietarul lor într-un episod viitor. Acum imaginaţi-vă ce fiinţă cosmică din a 27-a dimensiune are nişte coaie atât de înzestrate.

Toţi oamenii din universul C.O.etc. au fiecare caisă într-un scrot separat? Sau există şi coaie siameze?

În universul C.O.A.I.E., coaiele au conştiintă şi ceea ce oamenii de-a lungul veacurilor au numit “suflet”. Fiecare coi are propriul scrot pentru că sufletul atârnă greu. Există şi coaie siameze, coaie paraplegice, coaie cu lupus, există şi un Martin Luther King al coaielor dar şi un Hitler al coaielor.

Sunt convins că mulţi menuţi de pe internet au fost încântaţi să-ţi vadă fructele muncii (hehe), dar ai primit şi reacţii negative? La C.O.A.I.E. sau la alte clipuleţe – că ştiu că ai abordat subiecte la care unii sunt mai sensibili.

Am primit şi reacţii mai puţin pozitive. Mai ales după animaţiile despre referendum sau “Moaşte, Moaşte”.

Oamenilor nu le place când îţi bagi nasul în credinţele sau filosofiile lor şi ţin neapărat să te anunţe prin comentarii sau mesaje private. Zilele trecute mi-a zis cineva că-s ţ*gan b*rât pentru că folosesc manele în unele montaje.

Mereu vor fi oameni care vor avea reacţii exagerate. Aş vrea ca unii dintre ei să privească experienţa ca pe o provocare. Oare reacţia mea exagerată la chestiile astea minore, tâmpite, reflectă comportamentul unui om echilibrat? Dacă o animaţie sau o glumă mă poate declanşa într-un aşa hal încât să mă împingă la violenţă, nu ar trebui să-mi recalculez un pic privirea asupra vieţii? Oare chiar nu ştiu să înţeleg o glumă? Nimic, niciodată nu e bătut în cuie şi fiecare zi e o oportunitate să ne schimbăm prejudecăţile. De asta sunt de părere că trebuie să putem glumi despre orice.

“Vino pe la mine să-ţi arăt Coaiele” funcţionează la agăţat?

Răspunsul e de obicei “le-am văzut deja, mi le-a trimis cineva” :(

Ce-au zis prietenii tăi când ţi-au văzut Coaiele?

Marfă, coaie.

În ce direcţie ai vrea să-ţi duci Coaiele?

Aş vrea să fac din C.O.A.I.E. o serie constantă. Oamenii ar vrea un episod pe săptămână, dar sunt încă un one-man-band. Şi evident poveşti mai complexe, cu cât mai multe personaje şi mai multe colaborări. A fost amuzant să lucrez cu Dilimanjaro si băieţii de la BMC.

Dacă ai avea tot timpul din lume, pe lângă C.O.A.I.E. ai face un lung-metraj despre…

Despre aventurile Căpitanului Moldova, evident. Sau despre Yuli, fiul de taximetrist care vrea să devină cel mai bun lăutar aşa că îi răpeşte pe cei mai mari manelişti ai vremii ca să le fure puterile prin magie afro-americană.

Nice. Mai recomandă-ne ceva de pe interneţ care te-a inspirat!

Am crescut cu The Simpsons si Family Guy până să se strice. Dar m-ai inspirat şi tu, Vasile, în începuturile mele de artist. Ţi-am spus că sunt fan de mult timp. (Awww!)

O să-ţi arăt două chestii care m-au inspirat la începuturile C.O.A.I.E., că-mi place să împart.

Prima e Ahmed and Salim, o animaţie destul de populară, dar pe care eu am descoperit-o destul de târziu. A doua e muzica lui Shelby Lynn Merry din Final Space.

Mulţam, coaie.

Găsiţi C.O.A.I.E. şi alte mici distracţii subpământene pe canalul Canalul.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net