Utopia Balcanica

7 picturi celebre în care artistul a ascuns-o pe Viorica Dăncilă

Ştim deja că artiştii sunt fascinaţi de masculii alfa: tapirul blând din caverna cu păcănele, regele păros al plajei din Venus, antropoidul monden cu ciorba prelingându-i-se rustic pe tatuaje. Cum rămâne, însă, cu eternul feminin?

Ei bine, se pare că nu doar Rajeesh din India a fost înduioşat de discreţia, sensibilitatea şi tactul Vioricăi Dăncilă, cea descrisă atât de frumos de revista Q ca fiind dotată cu abilităţi cognitive.

Chiar dacă, în alte epoci, să înfăţişezi o femeie în chip de premier era inacceptabil, mulţi artişti de seamă au făcut-o pe ascuns, lăsându-ne pe noi să desluşim astăzi misterul “doamnei cu cupola blondă” de pe pânzele lor nepreţuite.

1. “Autoportret cu maimuţă” – Frida Kahlo

Dă-i la o parte monosprânceana şi, ai ghicit!, lângă mica şi blănoasa pictoriţă mexicană e cineva care ar putea fi Viorica Dăncilă.

2. “Într-o cafenea” (“Băutoarea de absint”) – Edgar Degas

Orice om îi este teamă de degradarea morală din Parisul sfârşitului de secol 19 – nu şi eroina acestei picturi, bucăţică ruptă din Viorica Dăncilă, care vede dincolo de mirajul “zânei verzi”, până în adâncurile guvernării PSD-ALDE şi chiar mai departe de atât, până în douăzeci douăzeci.

3. “Portretul Adelei Bloch-Bauer I” – Gustav Klimt

Perioada aurie a lui Klimt, spun istoricii artei, se suprapune parţial cu perioada când Viorica Dăncilă prefera perucile negre. Ar putea fi o coincidenţă. Ar putea fi…

4. “Şcoala din Atena” (detaliu) – Rafael Sanzio

Potrivit lui Rafael, întâlnirea de anul trecut cu Tsipras n-a fost prima oară când premierul României a avut un tête-à-tête cu şefu’ la greci. Poate cea mai cunoscută pictură a Renaşterii ne-o arată pe Viorica cu pletele în vânt, deprinzând tot ce ştie despre metafizică de la însuşi marele Platon.

5. “Ofelia” – Sir John Everett Millais

Deşi l-a negat vehement pe Rafael, sir John a avut în comun cu acesta predilecţia pentru anumite subiecte. Cel puţin aşa putem presupune, fiindcă aşa-zisa Ofelia, înecându-se maiestuos într-un heleşteu danez anonim, seamănă frapant cu Viorica Dăncilă atunci când e cufundată în gândire.

6. “Pietà Martinengo” – Giovanni Bellini

Bellini nu e doar pizzeria aia unde n-ai intrat niciodată, ci şi un celebru pictor veneţian care nu s-a sfiit s-o sugereze pe Viorica undeva în privirea înlăcrimată a Madonei.

Parc-o auzi strigând, fără să citească de pe foaie, ancestralul “Un’ te-ai dus tu, Isuse?”

7. “Fetiţa cu basma roşie” – Nicolae Grigorescu

Hehe.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net