Utopia Balcanica

7 picturi celebre în care artistul a ascuns-o pe Viorica Dăncilă

Ştim deja că artiştii sunt fascinaţi de masculii alfa: tapirul blând din caverna cu păcănele, regele păros al plajei din Venus, antropoidul monden cu ciorba prelingându-i-se rustic pe tatuaje. Cum rămâne, însă, cu eternul feminin?

Ei bine, se pare că nu doar Rajeesh din India a fost înduioşat de discreţia, sensibilitatea şi tactul Vioricăi Dăncilă, cea descrisă atât de frumos de revista Q ca fiind dotată cu abilităţi cognitive.

Chiar dacă, în alte epoci, să înfăţişezi o femeie în chip de premier era inacceptabil, mulţi artişti de seamă au făcut-o pe ascuns, lăsându-ne pe noi să desluşim astăzi misterul “doamnei cu cupola blondă” de pe pânzele lor nepreţuite.

1. “Autoportret cu maimuţă” – Frida Kahlo

Dă-i la o parte monosprânceana şi, ai ghicit!, lângă mica şi blănoasa pictoriţă mexicană e cineva care ar putea fi Viorica Dăncilă.

2. “Într-o cafenea” (“Băutoarea de absint”) – Edgar Degas

Orice om îi este teamă de degradarea morală din Parisul sfârşitului de secol 19 – nu şi eroina acestei picturi, bucăţică ruptă din Viorica Dăncilă, care vede dincolo de mirajul “zânei verzi”, până în adâncurile guvernării PSD-ALDE şi chiar mai departe de atât, până în douăzeci douăzeci.

3. “Portretul Adelei Bloch-Bauer I” – Gustav Klimt

Perioada aurie a lui Klimt, spun istoricii artei, se suprapune parţial cu perioada când Viorica Dăncilă prefera perucile negre. Ar putea fi o coincidenţă. Ar putea fi…

4. “Şcoala din Atena” (detaliu) – Rafael Sanzio

Potrivit lui Rafael, întâlnirea de anul trecut cu Tsipras n-a fost prima oară când premierul României a avut un tête-à-tête cu şefu’ la greci. Poate cea mai cunoscută pictură a Renaşterii ne-o arată pe Viorica cu pletele în vânt, deprinzând tot ce ştie despre metafizică de la însuşi marele Platon.

5. “Ofelia” – Sir John Everett Millais

Deşi l-a negat vehement pe Rafael, sir John a avut în comun cu acesta predilecţia pentru anumite subiecte. Cel puţin aşa putem presupune, fiindcă aşa-zisa Ofelia, înecându-se maiestuos într-un heleşteu danez anonim, seamănă frapant cu Viorica Dăncilă atunci când e cufundată în gândire.

6. “Pietà Martinengo” – Giovanni Bellini

Bellini nu e doar pizzeria aia unde n-ai intrat niciodată, ci şi un celebru pictor veneţian care nu s-a sfiit s-o sugereze pe Viorica undeva în privirea înlăcrimată a Madonei.

Parc-o auzi strigând, fără să citească de pe foaie, ancestralul “Un’ te-ai dus tu, Isuse?”

7. “Fetiţa cu basma roşie” – Nicolae Grigorescu

Hehe.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

1 Comment
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
trackback
mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 154)
5 years ago

[…] 7 picturi celebre în care artistul a ascuns-o pe Viorica Dăncilă; […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net