Utopia Balcanica

Brassens în esperanto (dacă şi tu ai pasiunea asta ciudată)

Acum vreo şase ani am cumpărat prima dată muzică de pe internet. Era La marine cântată în esperanto de Jacques Yvart şi costa un dolar.

Pare-mi-se că o ascultasem cândva pe un CD cu discipolii lui Brassens, pe care l-am pierdut.

Atunci m-a agăţat. Sigur am mai menţionat cât de mult iubesc limba asta. De-a lungul anilor am buchisit, cu mai mult sau mai puţin succes, în engleză, în germană, în franceză, în italiană, în spaniolă, în neerlandeză, în rusă, în arabă şi chiar şi în latină (don’t ask), dar nici o limbă nu mi-a trezit până acum atâtea sentimente ca esperanto, deşi e practic elfă pentru adulţi.

Lesne de înţeles că n-am trecut vreodată mai departe de halo, vi vidis brunan ĉevalon dar am strâns o colecţie generoasă de cântece în esperanto. Întrebaţi-mă dacă mai vreţi. Majoritatea nu sună prea grozav fiindcă-s făcute de amatori. Unele sunt chiar emoţionante.

Dar e ceva la Brassens, umanismul lui anarhistoid probabil, care-l face să sune atât de firesc în cea mai vorbită limbă inventată din lume. E o tristeţe abisală acolo, un ce-ar fi putut fi dacă.

Iar vocea de bunic a lui Yvart (el însuşi un cantautor împlinit) nu-i vocea de bunic a lui Brassens, dar se apropie atât cât e buniceşte posibil.

M-am bucurat să regăsesc deunăzi pe Spotify ambele discuri – Brassens plu şi Jacques Yvart kantas Georges Brassens – dar nu toată lumea are Spotify, aşa că nu-mi venea să le împart. Să nu pară că doar mă laud că plătesc lunar să ascult muzica pe care o piratam în liceu.

Ei bine, cineva binevoitor le-a pus acum şi pe youtube, sub formă de playlisturi: Brassens plu şi Jacques Yvart kantas Georges Brassens.

Nedankinde!

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net