Utopia Balcanica

7 picturi celebre în care artistul l-a ascuns pe Viorel Lis

Campion la păcănele şi la pariuri. Cel mai puţin obscen primar al Capitalei din toate timpurile. Probabil singurul tapir care a deţinut această funcţie. E firesc să-l iubeşti, poate chiar mai ceva decât pe Gigi Gheorghiu sau Serghei Mizil.

Asta îşi spuneau, la ceas de seară, şi marii creatori de artă ai veacurilor trecute, zâmbind conspirativ către şevalet în timp ce îşi păcăleau mecenaţii că nu l-au pictat pe Viorel Lis.

Din păcate pentru ei, noi am văzut şi ştim!

1. “Facerea lui Adam” – Michelangelo Buonarotti.

Pentru grandioasa frescă de pe tavanul Capelei Sixtine, Michelangelo l-ar fi folosit drept primul om pe Viorel Lis, care încă de pe atunci arăta destul de străvechi. Putem remarca pe şlapi chiar şi urmele ţărânei din care a fost făurit.

2. “Sărutul” – Gustav Klimt.

Expresia misterioasă a tinerei fete – timiditate sau dezgust? Probabil ambele, pentru că tocmai o sărută Viorel Lis.

3. “Naufragiul” – Ivan Aivazovski.

Marele pictor rus avea o predilecţie pentru epave, iar în plan secund apare uneori şi o corabie aflată în dificultate.

4. “Băiat pe stânci” – Henri Rousseau “Vameşul”.

Deşi criticii l-au luat în derâdere, bătrânul le Douanier a lăsat o amprentă puternică asupra generaţiilor care i-au urmat. Printre alţii, Picasso ar fi exclamat: “Ăla zici că e Viorel Lis!”.

5. “Lăutul” – Ştefan Luchian.

Cu maioul prăvălit neglijent peste un umăr, blândul Viorel Lis ţine de cap un copil care a lăut prea multă lăutură aseară. E o scenă celebră, dar complet inadecvată din foarte multe puncte de vedere.

6. “Naşterea Venerei” – Sandro Botticelli.

Cam năsoasă Venus cea ivită din spuma mării, nu-i aşa? Poate fiindcă e Viorel Lis! Legenda spune că, la dezvelirea tabloului, privitorii mai sensibili ar fi simţit mâncărimi: aşa-numita “boală venerică”.

7. “Follow your dreams” – Banksy.

Nimănui nu-i place Banksy. E un puţoi cocoloşit de presă care mâzgăleşte pe pereţi nişte poante de profunzimea cupletelor lui Arşinel. Asta nu înseamnă că, în felul lui, n-a încercat să-i aducă un omagiu lui Viorel Lis.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net