Utopia Balcanica

8 lucruri pe care chiar e bine să le ştii despre străzile din Bucureşti

Un singur lucru e consecvent în Bucureşti: după 82 de ani, încă nu avem o stradă Topîrceanu. În rest, nu doar că oraşul în sine arată din satelit ca un bol cu macaroane şi de la nivelul ochiului ca decorurile din Fallout, nici nomenclatorul străzilor nu s-a lăsat vreodată înlănţuit de tirania logicii.

Dacă n-ai avut la dispoziţie treij’ de ani de bântuit prin cartiere ca să devii imun la rătăcire, e bine să ştii măcar câteva dintre capriciile flagrante ale oraşului nostru schizoid. Ca să ştii de ce te-a lăsat taxipelicanul în Berceni când gagica stă în Militari şi oricum ţi-a dat din greşeală o adresă din Băneasa.

foto: Pixabay

1. Cei trei Traiani.

Ah, strada Traian, cu pitoreştile ei nunţi de ţigani din rămăşiţele mahalalei Ceauş Radu, printre mesele cărora se strecoară vara 133-ul.

Problema cu ea e că la un moment dat se termină. Pe urmă se răzgândeşte, se lărgeşte şi devine bulevardul Nerva Traian. Care e altă stradă, cu alte numere, dar se referă la exact acelaşi împărat roman (pe care îl mai chema şi Nerva, după ta-su adoptiv). Nicidecum la Nerva Traian Cosma, primarul interbelic al Beiuşului.

Pentru că orice veneraţie merită un corolar, o stradă din străfundul cartierului Berceni a decis şi ea într-o zi să se cheme strada Împăratul Traian.

Basically, aceeaşi situaţie ca în 3019, când în Bucureşti vor coabita strada Vasile, bulevardul Sergiu Vasile şi, în cu totul alt cartier, uliţa Obscurul Pulifrici Vasile.

2. Strada Miniş şi Piaţa Miniş. Măcar sunt în acelaşi sector.

Între “mă duc la Miniş să iau un kil de brânză de la Ionică” şi “mă duc pe Miniş să iau două grame de gigi de la Gigi” sunt doar cinci staţii cu autobuzul 102 sau un kilometru jumate dacă zbori cu girocopterul. Pe acolo pe undeva e şi parcul Miniş, dar ăla abia se poate numi parc. Oricum, când cineva îţi spune că stă la Miniş, asigură-te care Miniş ca să nu faci dup-aia un jogging sănătos.

3. Muncii a murit, trăiască Muncii.

Bulevardul Basarabia se chema pe vremuri bulevardul Muncii, zice taică-miu şi îl cred pe cuvânt. De pe urma stahanovistului bulevard al Muncii am rămas cu Intrarea Muncii (pe lângă staţia de metrou Costin Georgian) şi staţia de metrou Piaţa Muncii. Dar doar staţia de metrou, fiindcă fosta Piaţă a Muncii se cheamă azi Piaţa Fucking Nimeni Nu-i Spune Aşa Eudoxiu Hurmuzachi.

Ah, şi vezi că e vorba despre actuala staţie Piaţa Muncii, că pe vremuri actuala staţie Costin Georgian se chema Muncii. Între Intrarea Muncii de lângă fosta staţie Muncii şi actuala staţie Piaţa Muncii de lângă fosta Piaţă a Muncii sunt doar vreo doi kilometri. Clar, trebuie să munceşti ceva să înţelegi oraşul ăsta.

4. Nu degeaba i se spune sculptorul infinitului: Bucureştiul se întinde între Brâncuşi şi Brâncuşi.

Parcul Constantin Brâncuşi din Bucureşti e în nou construitul cartier Constantin Brâncuşi, unde se termină Drumul Taberei. Celălalt parc Constantin Brâncuşi din Bucureşti e pe bulevardul Constantin Brâncuşi, în Titan. Dacă UBERul tău e derutat, explică-i că în primul se găseşte o statuie a lui Brâncuşi cu căciulă, în timp ce al doilea are o statuie a lui Brâncuşi fără căciulă.

(Ce-i drept, parcul Brâncuşi din Titan e în curs de dezafectare, deci probabil vom vorbi la anul despre Brâncuşi Mall, Brâncuşi Residence, Brâncuşi Office Ex-Park Plaza Tower sau cel puţin Brâncuşi Kebab. Mmm, Brâncuşi Kebab.)

5. Cuza, Cuza şi Cuza. What could go wrong.

E dovedit ştiinţific că noi toţi, ăştia născuţi pe malul Dâmboviţei, avem un strămoş comun moldovean. Acest Gingis Han al genomului bucureştean e Cuza, grecul din Bârlad care, cu multă diplomaţie şi un set de mustăţi false, a anexat Valahia la Moldova acum o mie de ani.

Părintele statului român a dat numele străzii Cuza Vodă de pe lângă actualul pasaj subteran Mărăşeşti, despre care şi astăzi moldovenii spun că te răşeşte cu curenţii lui reci de aer (şi iată un exemplu de banc de pe vremea lui Cuza). Câtva timp mai târziu, fiindcă nu mai era nimeni sigur dacă Cuza Vodă e acel Cuza, bucureştenii au decis să meargă la sigur şi au instituit bulevardul Alexandru Ioan Cuza, aproape de Gara Basarab şi Gara de Nord, cele două porţi unde descălecau, pe vremuri, cei care aveau geacă de blugi şi ştiau oleac di bătaie.

“Pe Cuza” poate însemna, deci, la Unirii sau la gară, numa’ 5 kilometri între ele dacă zbori cu biplanul. Ah, sau în parcul I.O.R., că şi ăla se cheamă acum Parcul Alexandru Ioan Cuza dar pun pariu că nu ştiai pentru că cine dumnezeului i-a zis vreodată aşa.

(Nici una dintre străzile Cuza nu găzduieşte ruina clădirii unde a unit Cuza cele două ţări. Aia se cheamă Smârdan, după locul bătăliei din războiul ruso-turc, iar înainte se numea simplu uliţa nemţilor.)

6. Ah, Mesopotamia, ţinutul mănos dintre cele două fluvii.

În cazul nostru, Someşopotamia, meleagul dintre Someşuri, care cuprinde o bună parte din sectoarele 1, 6, 5 şi 4. Sau 1, 2, 3 şi 4, depinde cum o iei.

Pentru că strada şi aleea Someşul Rece sunt în Băneasa, pe lângă aeroport, în timp ce aleile Someşul Mare, Someşul Mic şi Someşul Cald sunt în Berceni, pe lângă spitalul de gărgăuni. Nu vă lăsaţi păcăliţi, nici unul dintre Someşurile bucureştene n-are apă caldă iarna asta.

7. Despre Crişuri nici nu cred că are sens să mai vorbim.

Strada Crişul Alb – în Berceni. Crişul Negru – între Colentina şi Baicului. Crişul Repede – în Militari, pe lângă Lacul Morii. Crişului şi atât – un ciot de stradă pe la Unirii. Izvorul Crişului? Înapoi în Berceni. Fuck you, Criş. Fuck you, Bucureşti.

8. Vrei să pleci, dar 1 Mai nu mai e!

Cum, n-ai primit telegrama, boss? Bulevardul 1 Mai din Bucureşti se numeşte, de prin ’97, bulevardul Ion Mihalache. Ceea ce ar fi super OK, numai că a lăsat în urmă Intrarea 1 Mai şi, doi kilometri mai spre nord-vest, dar cam în acelaşi cartier, staţia de metrou 1 Mai (inaugurată în 2000). Başca, piaţa agroalimentară de pe lângă liceul Vianu, căreia toată lumea îi spune şi acum 1 Mai.

În tot acest timp, lobby-ul afonilor a convins municipalitatea că compozitorii sunt o relicvă a epocii comuniste, astfel încât strada Compozitorilor din Drumul Taberei a fost redenumită, mneh, bulevardul 1 Mai.

Deci să nu cumva să ieşi din metrou la 1 Mai dacă vrei să ajungi pe bulevardul 1 Mai. Nunu, dacă vrei să ajungi acolo trebuie să ieşi din metrou la staţia… oh, wait.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

1 Comment
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
trackback
Utopia Balcanica » OMFG, te poţi uita în Google Earth la Bucureştiul de acum 200 de ani
4 years ago

[…] poate o astfel de plimbare ne-ar ajuta să înţelegem cum a ajuns oraşul ăsta atât de futut şi anapoda. (Chiar dacă încă n-am interzis manelele şi […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net