Utopia Balcanica

OMFG, te poţi uita în Google Earth la Bucureştiul de acum 200 de ani

Poate ştiai asta deja, şi pur şi simplu am ajuns io târziu la chef ca de obicei, dar aplicaţia Google Earth (aia de sine stătătoare, pentru desktop) încă există. Şi e mult mai stufoasă decât google mapsurile de zi cu zi din browser. Poţi, inclusiv, să renunţi la randările alea 3D tâmpite şi să vezi poza cartierului tău exact aşa cum l-a prins satelitul.

Dar mai poţi face o chestie în Google Earth. Să deschizi fişiere .kmz, care conţin nişte hărţi pe care cineva bine intenţionat le-a suprapus cu grijă peste topografia existentă. Şi e faching spectaculos.

Nu ştiu cine e domnul Claudiu şi dacă e cartograf de meserie, dar pe blogul lui am găsit o grămadă de hărţi istorice pe care le poţi importa în Google Earth ca să le admiri pur şi simplu sau să le compari cu Bucureştiul zilelor noastre:

– o hartă de prin 1790 a căpitanului von Otzellowitz şi una a colonelului Specht;

– o hartă din 1846 comandată de marele vornic al Departamentului Trebilor din Năuntru, Barbu Ştirbei;

– o hartă din 1852 şi una din 1871;

– o hartă de la 1895, una de la 1900 şi una din 1911, când oala cu macaroane începea deja să semene a Bucureşti;

– două hărţi de când era deja bunica fată, din 1934 şi 1938;

– două hărţi dinainte de ’77-saki şi Ceauşima (1968 şi 1969);

– în fine, harta Bucureştiului în 1990, de când puţa noastră şi nisipul începuseră să se joace împreună.

Sigur, e o experienţă megatristă pe alocuri (mai ales când ai copilărit lângă ce e azi Bulevardul Unirii şi toată răsfoiala asta prin istorie îţi trezeşte amintirile prafului, noroiului şi pădurii de macarale din care s-a născut atrocitatea).

Cimitirul Izvorul nou în 1895

Dar e şi haios să descoperi, sub oraşul pe care îl cunoşti atât de bine, fosilele unor repere de demult, ca Fundătura lui Pipăilă din preajma străzii Spoitorilor, Plantaţia de Duzi de lângă Societatea Comercială Locuinţe Eftine sau pe Ţepeş Vodă Între Vii înlocuit de Bulevardul Marelui Stadion.

Viitorul parc 23 August în ’38

Şi poate o astfel de plimbare ne-ar ajuta să înţelegem cum a ajuns oraşul ăsta atât de futut şi anapoda. (Chiar dacă încă n-am interzis manelele şi grătarul.)

Strada fucking Barbă-Cot în 1968

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

2 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
trackback
Tech News - 1 decembrie 2019 ⋆ revoblog.ro
4 years ago

[…] Te poți uita pe Google Earth la Bucureștiul de acum 200 de ani. Cu ocazia asta îți mai poți răspunde singur la niște curiozități. […]

trackback
Utopia Balcanica » Dristor, Berceni, Colentina. Desfăcând olecuţă legenda cartierelor bucureştene
4 years ago

[…] Pe scurt, străzile Gura Lupului şi Mihai Bravu nou au fost contopite şi botezate Dristorului abia după Primul Război Mondial, în scopuri propagandistice. Găsim denumirea asta abia pe hărţile interbelice (Ţi-am scris deunăzi unde poţi admira o grămadă de hărţi). […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net