Utopia Balcanica

Veşti din muzici: Alina doineşte pan-româneşte, Corbu meets Brâncuşi şi olecuţ di sludge pentru drum

Noua noastră prietenă Alina Ciolcă ne invită la proaspătul ei spectacol-concept, Întuneric şi lumină: incursiuni în cântul vlah de-a nordul şi de-a sudul Dunării.

E un titlu care se cam explică singur. Alina a adunat o traistă cu cântece tradiţionale în aromână, meglenoromână, istroromână şi mai multe graiuri ale limbii române. Le-a dat oleacă de culoare contemporană şi vine să ni le cânte. Cu Adrian Chepa la percuţie & bas şi Bogdan Bîngă la chitară electrică.

Plus câţiva invitaţi: Grigore Leşe, ansamblul meglenoromân Altona, Cristi Chiriac de la Iarba Fiarelor şi actriţa Anca Constantin.

Cu ocazia asta se lansează şi videoclipul piesei Chitu Mila, vechi cântec de dragoste al vlahilor din Meglen. Filmările au avut loc în Cerna, Tulcea, unde locuieşte azi singura comunitate compactă de meglenoromâni din România. How cool is that. Iaca şi-un teaser, un pic mai jos. E săptămâna teaserelor.

Concertul e pe 3 februarie 2020 la TNB, iar biletele se găsesc la casă sau online pe myStage. Ah, vocea aia ondulată ca spaţiul mioritic.

Între timp, vechiul nostru prieten Corbu, cel cu scripca neobosită şi drâmba între dinţi, porneşte şi el în turneu cu Blana con Dios – de data asta, ca să-i aducă un omagiu lui Constantin Brâncuşi de ziua lui.

Nu-i un fapt atât de ştiut, dar marele sculptor era şi el pasionat de viori. Ba chiar a cochetat cu meseria de lutier şi mai în glumă, mai în serios, cică s-ar fi descurcat binişor pentru un băiat de prăvălie.

Violon d’Ingres, cum s-ar zice în a doua patrie a lui Brâncuşi şi prima a lui Ingres.

Nici n-avea cum să nu treacă turneul Corbului nostru şi prin Reghin, de unde mai toţi avem câte un instrument prin casă. Dar, ca să n-o mai lungim, zilele şi locurile sunt după cum urmează:

17 februarie, Cluj, Atelier Cromlech;

18 februarie, Târgu Mureş, Teatrul Scena (Bastionul Croitorilor);

19 februarie, Reghin, Muzeul Etnografic Anton Badea;

20 februarie, Piatra Neamţ, Teatrul TANDEM;

22 februarie, Iaşi, Teatrul din Stejar.

Biletele se găsesc toate pe Entertix.

Şi dacă toate astea sunt prea etno-romantice pentru tine, pî lî mî, fuck it.

Unclaimed Wreckage se pregăteşte să lanseze VIVA LA MUERTE. Groovy sludge metal post-apocaliptic de la Shobo, Alex şi Ionuţ. Cel puţin unul din băieţii ăştia are un tricou desenat de mine.

Ni’ teaserul. Pe 5 februarie vine şi bucata întreagă (eu am ascultat-o deja, sâc). Urmăreşte-i pe gagii pe feisbucuri şi pe youtube.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

2 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
trackback
Utopia Balcanica » Agenda săptămânii: 3-9 februarie 2020
4 years ago

[…] Cântece din folclorul pan-românesc (şi o lansare de videoclip) cu Alina Ciolcă la sala Pictură a TNB. V-am mai povestit. […]

trackback
Utopia Balcanica » Recomandările săptămânii: 10 – 16 august 2020
3 years ago

[…] Ciolcă şi proiectul ei proaspăt botezat Grai (cu un chitarist nou). Dacă n-aţi fost pe fază când am mai pomenit-o, Alina culege şi cântă cântece în toate graiurile româneşti. Inclusiv alea mai exotice, ca […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net