Hei, ia te uită! XP-Pen ne-au trimis cel mai recent produs al lor să ne dăm cu părerea. Se cheamă Deco Mini 7 Wireless şi e o tabletă grafică compactă.
Discleimăr: XP-Pen mi-au oferit noua lor tabletă moka pentru acest review, dar absolut toate opiniile de mai jos sunt 100% autentice. Dacă eram oripilat, le-o trimiteam înapoi direct pe geam şi nu mai scriam nimic, dar în momentul ăsta e noul meu instrument de desenat zilnic.
Discleimăr 2: după cum bine ştii dacă ai ajuns aici, eu nu-s un artist plastic ci un gagiu cu bucuria mâzgălelii. Asta nu înseamnă că n-am discernământ sau că nu fac asta de ani buni, doar că mă adresez mai degrabă hobby-iştilor care ţin cont şi de preţ când îşi iau o tabletă grafică.
Menţionez că celelalte unelte din sertarul meu sunt eternul Wacom One M (sunt la a treia bucată) şi un Surface Pro 3 pe care nu desenez decât în concediu fiindcă – ghici ce – nu-mi place să dau cu pixu’ direct pe ecran. N-am mâncat sticlă să văd prin propria mână. Îmi place să am ecranul în faţă şi tableta pe birou şi o să pornesc de la premisa că şi ţie-ţi place exact aşa.
Mkei, deci prietenii de la XP-Pen (pronunţat ex-pipen, nu ex-pepeni) ne-au trimis cel mai recent produs al lor să ne dăm cu părerea. Păi hai să ne.
Începem cu unboxinguiala noului XP-Pen Deco 7 Wireless.
Cutia conţine, în multiple punguţe şi straturi de folie:
– tableta şi stylusul;
– un purcoi de vârfuri de rezervă (am numărat 11) şi ineluş pentru scos vârful;
– cablu USB-C la USB clasic;
– adaptoare USB clasic la USB-C şi la microUSB;
– antenuţă wireless pentru băgat în gaură USB a calculatorului;
Oau, ce belşug. Chiar nu ştiu ce aş fi putut să-mi mai doresc pe muşamaua cu ananaşi.
Re: hârţogăraie, în cutie se află doar certificatul de garanţie, iar manualul şi driverele sunt pe net.
Rezumatu’ specificaţiilor oficiale:
Suprafaţă activă 18 x 11 cm. 8 butoane programabile. Stylus pasiv cu 2 butoane programabile. 8192 niveluri de presiune / 60 niveluri de tilt. Wireless cu vreo 10 ore de autonomie. Compatibilă cu Win 7-10 / Mac OS X 10.10+ / Android 6+.
Continuăm prin a desenifica un pic cu noul XP-Pen Deco 7 Wireless.
Mufăm cablul sculei, instalăm driverul (treabă de două minute) şi deschidem Photoshopul să-i dăm o tură.
(Fun fact: sunt nevoit să folosesc PS 2019 pentru că de la update-ul 2020 încoace, tableta mea obişnuită are un bug – shoelacing, pentru cine ştie d-astea – pe care nici ultimul update la PS 2021 nu l-a rezolvat. O fi de la windows, o fi de la adobe, draci, laci. Cert e că n-am reuşit niciodată să-i dau de cap.)
Se simte bine în Photoshop pe Windows.
Mai precis, ce înseamnă “se simte bine”?
Stylusul e vizibil conic şi un pic mai vânjos (cam ca la Intuos) decât ce foloseam eu înainte (pe One), are două butoane programabile (dar n-are eraser la capătul celălalt) iar vârful se simte mai degrabă ca un pix cu bilă decât ca un marker cu tuş – clicăie şi se cuibăreşte un pic în carcasă când apeşi, exact ca la stylusul meu fancy de Surface. Probabil fiindcă detectează şi înclinarea. Eu nu fac haşură şi fineţuri dar artiştii serioşi cu siguranţă apreciază faptul că o tabletă cu stylus pasiv, adică fără notoria baterie AAAA, başca în categoria asta de preţ, percepe nu doar presiunea ci şi tiltu’.
Bâigui un pic fiindcă mâinile mele mici nu-s obişnuite cu stylusul nou, dar îi dau de cap şi feelingul de imprecizie dispare. Cu sensibilitatea la apăsare setată pe mediu, e un pic mai dur decât vechiul meu stylus – cam ca un creion HB faţă de un 2B.
Despre suprafaţa tabletei, până acum numai de bine. Spaţiul de lucru e de circa 18 pe 11 cm (puţin sub mărimea M a tabletei mele de până acum, dar peste S) şi XP-Pen au brodit bine senzaţia de hârtie. Să vedem cum o să reziste proverbialei îngălări a lui Vasile – întreabă-mă peste câteva luni.
Pe verso are doar o suprafaţă plăcut texturată şi patru tălpici antialunecare.
Apropo, se simte bine şi în Autodesk Sketchbook, tot pe Windows.
Bonusurile mari şi late pe care nuş’ cum le-a înghesuit Deco Mini 7 Wireless în preţul ăsta sunt două.
Primul e şi în nume: wireless (mi-a luat ceva să descopăr butonaşul on/off de pe marginea stângă). Promite 10 ore de lucru sau 15 zile în standby, nu ştiu, n-am apucat să măsor. Ce ştiu e că n-am perceput vreo diferenţă în calitatea actului artistic între modul cablat şi ăla wireless. Ah, şi nu interferează cu boxele.
Al doilea e că tableta în sine are opt butoane programabile, pe lângă cele două de pe pix.
Mai micul bonus (dar care pe alţii s-ar putea să-i coafeze) e că adaptoarele alea din cutie nu-s degeaba.
Jackurile alea USB-C şi microUSB nu-s doar ca să poţi conecta Deco Mini 7W la laptopul tău nou şi şucar care nu are decât USB-C sau la frigiderul tău smart, ci şi la telefonul sau tableta ta cu Android. (Din câte am înţeles, la iPhone încă nu, dar dacă desenezi serios şi eşti Apple fanboy probabil ai un iPad Pro.)
Acu’, treaba cu telefonul mi se pare un gimmick nu foarte util, da’ conectivitatea tabletă grafică – tabletă cu Android ar putea fi mană cerească pentru cei care au tablete şi vor să deseneze pe ele, mai ales pe drumuri sau în vacanţe. Majoritatea tabletelor cu Android n-au senzor de niveluri de presiune, ceea ce le face cvasi-inutile pentru altceva decât schiţe urâte.
De dragul amuzamentului, am conectat tableta grafică la un Asus Zenfone 5 de prin casă şi am testat-o în Infinite Painter. Funcţionează OK-ish… pentru ceva străin telefonului.
Pe Samsung S10 nu-mi arăta cursorul, făcând deviceul practic neutilizabil. Forumurile spun că androidele de Samsung au problema asta cu tabletele grafice externe, dar că există soluţii. Nu mi-am bătut capul.
Am mufat-o înapoi la PC şi cred c-am să desenez pe ea ceva timp.
Mi-au plăcut foarte mult:
+ belşugul de accesorii cu care nu eram obişnuit să vină o tabletă minunat de ieftină;
+ că merge wireless, adio sârme;
+ că mi-a oferit o experienţă de mâzgălit 100% valabilă, într-atât încât anul ăsta o să desenez doar pe ea.
Mi-a plăcut mai puţin:
– că n-are o gaică, magneţel sau găoace pentru înfipt stylusul atunci când nu-l folosesc;
– cum se simte apucătoarea catifelată a stylusului – aş prefera să fie făcut numai din plastic dur;
– că e cu câţiva cm/latură mai mică decât mărimea medium cu care mă obişnuisem. Se adresează mai degrabă desenatorului călător decât lăfăitorului de birou.
Una peste alta…
Se cunoaşte că marca cu W nu mai e singură pe piaţă (dacă vă povestesc cum erau acu’ 20 de ani tabletele grafice Genius, plângem toţi). Ce-am testat şi adoptat eu aici, XP-Pen Deco Mini 7 Wireless, e o opţiune perfect legitimă la un preţ cinstit. Nu mi-e jenă s-o recomand prietenilor mei care caută o tabletă grafică simplă şi portabilă. Rămâne de văzut cum o să se prezinte după un an de toceală.
Caşcaval? În momentul de faţă, vreo 70 de euro.
Unde se găseşte?
Poţi s-o cumperi din magazinul online XP-Pen Europe. Livrarea e gratis iar codul UTOPIA îţi aduce 10% reducere toată luna ianuarie (omege, ce blog serios ai ajuns să ai, vasile). Spor la desenat măscăreli!
[…] asta mai degrabă ca hobby. Alte unelte de desenat cu care m-am jucat de-a lungul vremurilor sunt XPPen Deco Mini 7W, un teanc întreg de Wacom One M şi, în vacanţe, un Surface Pro 3 şi un iPad Pro de acum vreo […]