Utopia Balcanica

Trei luni din 2023, trei muzici proaspete din balcanosferă

Martie. Balcanico-feroviarii Islaz, în frunte cu Alex Drăghici (pe care, de când l-am cunoscut prima oară, îmi vine să-l mănânc, da’ pentru că nu-l pot mânca mă bucur să-i fiu prieten), ne tachinează cu cinci minute de live-între-bungalăuri, semn (ptiu-ptiu) că lucrează la un album nou.

Southern rock, da’ dintr-un sud mai familiar nouă, meets hard synth nuntăcore.

Numai mie mi se pare că refrenul ăla solar are câteva note de morricone-western? Sau de el cóndor pasa? Fix ce-ţi inspirau oricum, când erai mic şi gustai prima ta ţuică, Vlaşca şi zăvoaiele ei.

Islaz pe facebook. Islaz pe youtube.


Februarie. Îîîîîn sfârşit a scos Corina Sîrghi un album. Un album de la ea de acasă, de la Dunăre, cu un crap de vreo două kile desenat în ruj pe copertă: DANUBE, Dunărea, Dunav, Donau etc. Mică compilaţie de folclor fluviatil rearanjat pe cool-jazzul celor doi Răducanu (care nu cred că-s fraţi).

Corina arată acilea că ştie să fie nu doar o Gabi Luncă mai duioasă, cum o ştiam noi din oraş, ci şi o Dorina Drăghici din epoca trilurilor aproape-chinezeşti (“drag îmi eee…”). Şi o Maria Răducanu sau Paula Ţurcaş da’ nu în Berlin sau Green Hours ci direct acolo, în stuf. Şi o Elena Roizen, of course. Toate astea fără să renunţe măcar o clipă să fie Corina. Ulei de (ochii tăi) măsline (negre) pentru ureche.

Corina Sîrghi pe facebook. Corina Sîrghi pe youtube. Corina Sîrghi pe bandcamp.


Ianuarie. Mi-e un pic jenă că au trecut vreo două luni de când GRAIU (Alina Ciolcă, Adrian Chepa şi Marian Aciobăniţei) au scos – cu sprijinul casei Fiver a lui Mihai Iordache – albumul Tora (“acum” în aromână) şi io nu l-am dat încă pe blog.

Păi pentru că e greu de mestecat şi de înghiţit, csf. E o muzică brută, colţuroasă, plină de ţărână, pă care Alina şi modulaţiile ei n-o îndulcesc deloc. Şi nu-mi pare rău când o zic, că ştie şi ea chestia asta.

Culegerea şi hăulirea acestor cântece (foarte) vechi de pe atâtea meleaguri (românesc, aromân, istroromân, meglenoromân şi afroamerican) – ăsta nu-i divertisment, e ştiinţă. Antropologiei nu-i pasă că vrei tu easy-listening în căşti în timp ce mănânci covrig. A venit şi Leşe la lansare, y’know what I mean.

GRAIU pe facebook. GRAIU pe youtube. GRAIU pe bandcamp.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net