Utopia Balcanica

Multă voie bună pe afiş la Mera World Music Festival de anul ăsta (2023)

Între 3 şi 6 august are loc absolut adorabilul Mera World Music Festival 2023, zis şi Ăla Mic din Şură sau Unde Fugi de Untold. Sunt încă pe ace fiindcă nuş’ sigur dacă o să pot să ajung acolo anul ăsta dar om trăi şi om vedea.

*Nuş’ dacă ştii asta deja sau nu, dar Mera e un sat pitoresc la doi paşi de Cluj. Loc celebru pentru vărul cu cărare pe mijloc al vacii, bivolul (are chiar şi un muzeu acolo), şi pentru că-i un pol străvechi al folclorului maghiar & ţigănesc din Kalotaszeg / Ţara Călatei, cu vechi şi lungi dinastii de muzicieni, cam cum ştim noi aicea în Vlaşca despre Clejani sau Mârşa.

Anul ăsta, festivalul muzicilor lumii din şura casei Szarka (ajuns la a opta ediţie, parcă?) a înjghebat un program pestriţ din care am selectat câteva trupe cu care nu doar că aş bea o bere în culise da’ le ascult chiar şi muzica cu mare bucurie din când în când.

Parno Graszt (Ungaria) se întorc. Ăştia-s deja muzică clasică pentru oricine a alunecat vreodată pe derdeluşul balkan-gypsy.

Kommuna Lux (Ucraina) amestecă muzica klezmer cu alămurile ţigăneşti şi folclorul bandiţilor din Odesa, cam aceeaşi golăneală pe care o practică AKB da’ cu cinşpe-20 de ani mai tânără.

Şi Hudaki Village Band au coborât din Carpaţii ucraineni şi poposesc la Mera într-un turneu în care intenţionează să strângă nişte bani pentru refugiaţi.

În spiritul caniculei care ne înconjoară, Unicumbia (Mexic-Venezuela-Chile) aduc în şură la Mera ritmurile de chucu chucu ale unei şuri din Maracaibo. A cântat şi Kjartan cu ei cel puţin o dată, n-au cum să nu fie oameni de viaţă.

Virtuozul belgian Tcha Limberger şi doi artişti din Mera (Toni Rudolf şi Toni Rudolf junior) alcătuiesc Kalotaszeg Trio.

Söndörgő (Ungaria) sunt nişte îmblânzitori ai tamburei, cumnata otomano-bulgaro-sârbo-croată a buzukiului.

S-a promis chiar şi un taraf irlandezo-britanic care cre’ că s-a format ad-hoc pentru că nu găsesc absolut nimic pe interneţ despre Houlihan (taraful, nu tipa din MASH), dar sunt aproape convins că oamenii chiar există.

Şi Zoë Aqua, şi Nogaband, şi DJ seturi cu Cyborg Templar şi cu BéTé, şi muzicieni din tată-n fiu din Ţara Călatei, şi Ördöngös şi încă câteva care mi-au scăpat.

Tot pe saitul festivalului găseşti mai multe informaţii despre bilete, cazare, parcare, plimbare.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

2 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
crina prida
crina prida
10 months ago

daca vii la Mera, fă bine și dă-mi de știre, să bem și noi o bere la Kolozsvar.

trackback
Utopia Balcanica » Ce mai auzi & ce mai druzi. Agenda săptămânii: 31 iulie – 6 august 2023
10 months ago

[…] Dacă te-a prins Untold în preajma Clujului şi nu ştii încotro, nu uita că de joi până duminică are loc Mera World Music Festival, satul e pitoresc şi lineupul e chiar simpăticutz. […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net