Utopia Balcanica

Înapoi în URSS: musical în 7 acte cu muşama şi tractor

Garmon_shuyskayaNu că ar fi întrebat cineva vreodată dar da, există un capăt al internetului unde mii, poate milioane de pensionari din fosta URSS cântă la acordeon. Aparent, a avea în casă un garmon sau un baian (adică un acordeon) e pentru ei cum e pentru noi să ai pe televizor un peşte de sticlă sau bibeloul ăla în formă de căţel cu cu ochi mari. Oppan Russian style!

Cândva, la ocazii sociale, în casele lor stârnitoare de aprige déjà-vuuri, între o salată de boeuf cu votcă şi-un şprot afumat cu votcă şi o votcă, talentatele babe de la Răsărit şi chiar şi unii moşi excentrici întreţineau atmosfera cu cântece populare şi ceastuşki (cuplete?).

Probabil fiindcă pe radioteleviziune şi curent electric nu te puteai baza nici în Rusia pentru că deh, proletari din toate ţările se uniseră.

Repede-nainte, e 2013. Totul s-a schimbat şi nimic nu s-a schimbat.

Unii rapsozi de bucătărie, cum ar fi Zoia şi Valera de mai jos, sunt chiar un fel de vedete pe internet, atât cât poate fi cineva vedetă pe internet în Belarus, unde ştim cu toţii că există foarte puţin internet. Există, în schimb, blinele, chiftele şi cartof fiert. Şi chec îndoit cu pâine – pardon, cozonac.

Alţii se distrează fără să fie vedete locale, şi ştiu şi geografie. Pe masă au probabil sfeclişoarî. Ruşii sunt înnebuniţi după sfeclă, e un fel de drog psihedelic care le dă ureche muzicală.

Cuvertură de-aia au şi bunicile voastre cu siguranţă, pe recamier, şi să nu-mi spuneţi că bunicile voastre n-au recamier că nu vă cred.

Am văzut cândva un anunţ pentru o garsonieră în Paşcani. Costa 4000 euro şi arăta exact ca mai jos. Îmi pare rău că n-am cumpărat-o, mai ales că în Paşcani când ai o garsonieră (sau o proprietate de orice fel) eşti un fel de maharajah. Din păcate, garsoniera din Paşcani nu conţine trei femei abisale. Care cântă “Femei, femei”. Femei-ception. Probabil că la picioarele lor mişună 20, 30, 40 de pisici.

Şi nu vreau să ştiu ce-au mâncat acolo. Probabil pe vreun muritor inconştient care s-a aventurat dincolo de pragul garsonierei lor.

În caz că n-aţi văzut suficient tapet, iată nişte tapet. Casa acestor doamne arată cum arăta blogul meu în 2007. Iar acordeonul lor, vădit mai mare decât cele de până acum şi mai sobru, nu se pretează la cimilituri umoristice, ci la ceva mai sensibil.

Ştiţi cum se zice la sensibilitate în ruseşte? Чувствительность. Nici n-o mai transcriu în litere de oameni. Cine dracu ar vrea să citească şi să pronunţe un cuvânt care conţine înşiruirea de consoane “vstv” când există mai la est o ţară întreagă de cascadori special antrenaţi pentru asta.

Ce bine că crocodilul Ghena n-a avut o relaţie homosexuală cu Paulică de la Roman, sau dacă a avut, cei doi nu şi-au permis să angajeze o mamă surogat să le facă un copil eugenizat genetic!

Miraculosul hibrid m-ar fi făcut cu siguranţă verde de invidie că, deşi toate manualele de limba rusă de pe vremea limbii ruse începeau cu moi papa traktorist, taică-miu nu-i tractorist, să mă înveţe treaba cu garmoşka şi cum se cântă fără jenă despre hui şi pizda. Stai… cumva miraculosul hibrid există?

Când n-ai tractor, cel mai sigur mod de a te apropia de starea de Buddha e să ai mustaţă, şi mustaţa să te folosească ca pe un instrument, să deie drumul prin tine unei balade sfâşietoare, şi tu să-i dai drumul mai departe prin acordeon.

Totul sub ochii împietriţi ai strămoşilor înrămaţi în fundal: tov. col. ing. Stepan Stepanov de la NKVD, tov. g-ral prof. univ. dr. Ivan Ivanov de la GRU şi o fiinţă mitologică jumătate cocoş, jumătate tiranozaur în flăcări.

Să nu-ţi vină să pleci în lume! Şi să sfârşeşti împăcat cu marea poezie a universului, chiuind la clubul pensionarilor “Rodnic” din friguroasa urbe a Tverului.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net