Utopia Balcanica

Pupăza din Morţii Tei, o compilaţie de fb-snoave cu fff tâlc

Amicul meu moldovean Gabriel Dumitriu are o pagină de facebook, se cheamă Pupăza din Morţii Tei, poate aţi citit-o (Zuckerberg sigur a citit-o). A scos şi o carte şi a lansat-o recent într-un loc foarte hip din Bucureşti, unde eu n-aş merge altfel, dar acum eram invitat de onoare sau ceva de genul.

Aşa că mi-am făcut curaj să spun două vorbe în maniera mea penibilă şi stângace, pe urmă am împărţit pişcotul fratern, am ascultat câteva anecdote în lectura autorului, i-am luat un autograf şi am plecat să beau în altă parte, dar mi-am notat, iată,

Câteva gânduri!

Pentru cineva care-i pe internet de pe vremea când Cicÿ şi Titÿ erau efectiv singura memă, “poveşti remixate” nu e un produs revoluţionar, nici măcar un produs fresh, dar lui Gabriel nu i-a păsat, nu s-a lăsat după prima lună de poante şi i-a ieşit un proiect de o coerenţă remarcabilă.

De la basmele copilăriei (ştiu că divaghez, dar aici s-au împotmolit, de exemplu, toate benzile desenate româneşti) naraţiunea băietului candid din Darabani coboară în ape mai adânci, interdisciplinare, de unde pescuieşte nişte râşi neaşteptaţi. Când a amestecat legenda lui Arthur cu ridichea uriaşă şi a reuşit să-i dea un twist actual a fost excelent. “Hagi Tudose” a fost o perlă. Descălecarea lui Dragoş începe snoavă şi termină poezie.

Cât despre cartea în sine, desenele lui Damascan sunt haioase (deşi nu neapărat în spiritul textelor – n-ar fi mers nişte miniaturi faux-medievale sau alt soi de ilustraţie naivă?) iar letrinele alea sunt cireaşa de pe tort.

Îndrăznesc să spun că are ceva din Tetelu vechi, dar are ceva şi mai consistent din Planeta Moldova, şi de-aia cred că dacă vrea să-şi împlinească destinul, Gabriel ar trebui să scoată un audiobook sau măcar un Podcast Sporadic în Morţii Tei.

Într-o ţară care geme sub legiuni de pupeze oligofrene cu limba de lemn, o pupăză de o oralitate incontestabilă (şi a cărei oligofrenie e complet intenţionată) e pasăre rară.

Dacă vreţi să cumpăraţi şi voi cartea, o găsiţi aici, cred.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

4 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
krossfire
krossfire
6 years ago

Culmea, desi nu e chiar stilul meu de abordare, probabil ca o sa cumpar cartea dupa ce ti-am simtit entuziasmul. Stiu deci pe cine invit la lansarea mea :P

ovi sirb
ovi sirb
6 years ago

Wow, mi-am luat maxim de nostalgie de la Cicÿ şi Titÿ. Wow incredibil, there are literally dozens of us.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net