Fie că suntem pătrunşi de spiritul lui moş crăcilă sau doar lucrăm la primărie şi a intrat al 15-lea salariu, decembrie e luna când avem, de regulă, porniri generoase.
Partea bună atunci când eşti darnic într-o campanie de crowdfunding (dacă iniţiatorul nu e un puturos iremediabil, ca vasile pe Patreon) e că de obicei te şi alegi cu ceva de pe urma acesteia.
Mai jos vă şoptesc despre două strângeri de fonduri la care am cotizat luna asta şi vă recomand călduros să faceţi la fel, mai ales că ştiu cine-s oamenii din spatele lor iar riscul să fugă în Costa Rica cu zecile noastre de lei e practic 0,01%.
Iordache şi prietenii săi ne cântă cartierul.
Mihai Iordache e saxofonistul pe care s-ar putea să-l ştiţi ca membru fondator al Sarmalelor Reci, de la Kumm sau pur şi simplu ca Iordache, în cadrul proiectului Iordache (bandcamp). Saxofonist de jazz şi patriot local. Ca şi mulţi dintre noi, Iordache a crescut în Titan şi simte că a venit clipa să-şi plătească tributul. Toată lumea a observat că e ceva în aer la noi în cartier. Sunt şi filme despre asta.
Când e gata (e aproape gata), albumul de jazz Suita Titan va fi prima muzică cultă închinată cartierului nostru, de la Titanul lui Mahler încoace. Despre ăla, gurile rele spun că nici nu se referă la Balta Albă.
Campania lui Iordache (clic) ţine până pe 18 decembrie. În funcţie de suma cu care contribuim, primim albumul pe interneţ, pe CD, cu autograf şi aşa mai departe.
O oră despre Titan şi despre Suita Titan:
GastroArt scoate la lumină bucătăria românească.
Am avut bucuria să-l cunosc pe Cosmin Dragomir, fondatorul gastroart.ro. Eram la birt. Am vorbit despre alte birturi şi despre proiecte şi ne-am veselit. Saitul ăla al lui e un adevărat tezaur; în general, demersurile lui Cosmin mă fac să-mi amintesc cât de puţin ştiu despre mâncare, chiar dacă mă dau coios când recenzez şaormă.
Astă primăvară, casa de editură fondată de el a reeditat, după 153 de ani, Bucătăria română a lui Christ Ionnin, singura carte de bucate apărută pe vremea lui Cuza.
Acum vrea să repete isprava şi să tipărească în aceeaşi colecţie trei cărţi super-importante pentru istoria bucătăriei de pe teritoriul României de azi. Adică:
• cartea cu 200 de reţete cercate ale lui Kogălniceanu şi Negruzzi (1841, Iaşi), prima din Moldova (a mai fost reeditată, dar varianta asta are câteva aspecte inedite, inclusiv scrisorile despre mâncare dintre Kogălniceanu şi surorile lui);
• cartea de bucate a Mariei Maurer (1847, Bucureşti), prima din Ţara Românească (a mai fost reeditată în 2006, dar nu se mai găseşte);
• Bucătăreasa naţională a lui Johann Carl Hintz (~1874, Braşov), prima scrisă în româneşte din Transilvania, mai bine de 600 de pagini de reţete din bucătăriile tuturor comunităţilor de prin părţile alea.
Cine vrea să precomande una, două, pe toate trei sau doar să susţină cercetarea gastronomiei noastre poate s-o facă aici (clic). Campania ţine pe până pe 23 ianuarie.
[…] anul trecut, cam pe vremea asta, decideam să cotizez la cărţile lui Cosmin şi la jazzul lui Iordache şi vă invitam să […]