Utopia Balcanica

În 1715, costumele de scafandru nu erau extraordinar de sexi

Într-o zi din 1715 în care holera era mai domoală, un tânăr comerciant devonian pe nume John Lethbridge s-a uitat în zare, spre ocean şi a spus: băi, câte epave pline cu argintărie preţioasă stau pe fundul mării şi nimeni nu face nimic.

După ce s-a asigurat că nu l-a auzit nimeni, Lethbridge s-a pus pe meşterit şi a înjghebat primul costum de scafandru din istorie. Mă rog, era mai degrabă un butoi de ţuică, dar avea hublou şi găuri pentru mâini, primea aer printr-un furtun şi comunica printr-o sfoară cu suprafaţa. Mă cuprinde un feeling de siguranţă şi încredere numai când mă gândesc, mânca-ţi-aş.

O troacă de scufundat care a funcţionat în heleşteul feng shui din fundul curţii va funcţiona şi în Oceanul Atlantic, la 20 de metri adâncime, nu-i aşa?

Se pare că da. Lethbridge a trăit 85 de ani, a făcut (după unele surse) 17 copii şi s-a super îmbogăţit din recuperat comori cu butoiul ăla al lui pentru Compania Indiilor Orientale, punând bazele meseriei de om-broască şi pavând cărarea pentru roboţelul ăla care, sute de ani mai târziu, a cotrobăit după farfurii pe Titanic.

Foarte suplu şi hidrodinamic. Sursa.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net