Utopia Balcanica

Ghiveciul săptămânal de recomandări: 13-19 aprilie 2020

Să prelungim… starea de… distracţie! Ok, asta a fost oribil. Bad vasile.

Luni, 13 aprilie

Hei, au băgat Community pe netflix. Mi se pare că e un serial ciudat de nepopular pe la noi. De câte ori mă întreabă cineva cum a fost la facultate, îl întreb dacă a văzut Community şi zice că nu. What’s up with that?

Sigur, n-a fost un serial foarte longeviv şi nici foarte consecvent. Dar a fost un serial scris de Dan Harmon, adică jumătate din Rick and Morty. Cu Chevy Chase şi John Oliver. Cu Donald Glover aka Childish Gambino. Cu Alison Brie, care-i vreo trei voci în BoJack Horseman. Mai încolo chiar şi cu Mike din universul Breaking Bad.


Marţi, 14 aprilie

Iiii-solation is not good for me. Dacă nu eşti născut săptămânile trecute, sigur ai fredonat-o o dată săptămânile astea. Măcar când am menţionat-o în poemul despre COVID. Ce nu ştiu 8 miliarde de oameni e că, după ce le-au trecut cele trei luni de glorie, Fools (ex-Fool’s) Garden au continuat să cânte vreme de douăzeci şi ceva de ani, până în zilele noastre.

Acelaşi pop-rock retro-brit-beatle-kinksian pe aceleaşi texte anapoda, ca toate textele în engleză scrise de nemţi. De la îndemne stângace la toleranţă şi cele mai generice balade de dragoste până la cuvinte legate unul de altul pur şi simplu ca pretext.

Un zgomot de fond perfect acceptabil, dar şi o reîntâlnire înduioşătoare. E toată discografia pe spotify. Dacă nu cumva îţi stârneşte şi ţie tristeţi abisale.

Ce eşti dacă ai fost celebru o vară în ’96?


Miercuri, 15 aprilie

Am auzit că există un joc de strategie hiper-realist în care eşti un general într-un cort cu o staţie de emisie-recepţie şi o hartă – şi alcool şi tutun – şi tre’ să câştigi bătălia fără s-o vezi. Urlând în microfon prin casă. Cam aşa cum muncim şi noi zilele astea. Pare un joc epocal. Nu l-am încercat. Se cheamă Radio General şi e pă steam.


Joi, 16 aprilie

Ştii ce mai e frumos când eşti pe punctul de a ceda psihic? Să stai închis în casă şi să te joci Postal. Dacă nu ştii ce-i Postal, nu vreau să-ţi pângăresc io inocenţa. Să zicem doar că e o capodoperă.

Primul Postal – varianta HD – e la reducere pe Steam până pe 20 aprilie. Ăla original e totalmente gratis.

Postal 2 şi addonul Paradise Lost, care sunt posibil chiar mai cretine decât primul Postal, beneficiază şi ele de reduceri substanţiale. Tot până pe 20.

Postal 3 am convenit că nu există, iar Postal 4 e în early access şi n-am de gând să-l încerc până nu se coace un pic. Ah, şi mai e şi filmul.


Vineri, 17 aprilie

Îţi mai aminteşti vremurile când ieşeam din casă şi mergeam în baruri unde cântau oameni? Dacă aveai ghinion, se îmbătase vasile şi cânta el. Dacă aveai noroc, cântau Mara şi Cauê.

Putem să-i ascultăm şi azi, de pe la şase după-amiaza. Tot bossanova aia domoală, ca un apus de soare la tropice. Numai că de la distanţă, pe calea biţilor.


Sâmbătă, 18 aprilie

Io o bombăn periodic pe Ilenush să mai posteze ceva pe Viaţa ca o cârciumă. Uneori mă ignoră. Alteori, însă, deschid interneţul şi o văd blenduind, împreună cu Société Gourmet, această minunată reţetă de pesto de leurdă, binecuvântarea simplă, verde şi împuţită a primăverii. Acu’, cât mai e câte un snop răzleţ de leurdă la piaţă.

Iar sâmbătă ne învaţă drob şi pască, pentru fanii sărbătorilor de acest tip sau măcar ai organelor de miel. Mm, organe.


Duminică, 19 aprilie

Tradiţia era să mergem la Trei Beţivi să ne uităm la Jesus Christ Superstar cu subtitrări în portugheză, dar e un an atipic, aşa că putem să ne uităm la celălalt film important cu I(i)sus al omenirii.

Jesus Christ Vampire Hunter e (aproape) vizionabil pe youtube, cap-coadă. În mod straniu, tot cu subtitrări în portugheză – dar opţionale. Paşte fericit.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net