Utopia Balcanica

Şaorma săptămânală cu de toate: 20-26 aprilie 2020

Luni, 20 aprilie

Suntem prea maturi pentru glume cu 4/20, ce dumnezeu. Mai bine ne jucăm cu nave spaţiale. Noroc cu izolarea, altfel uitam să ţi-l recomand vreodată pe Starbound.

Un fel de No Man’s Sky adorabil şi pixelat. Un fel de Stardew Valley cu mitraliere. Un fel de Terraria într-un cosmos infinit. Sigur, are şi un simulacru de poveste, dar să salvezi o mână de civilizaţii e numa’ o notă de subsol când poţi construi câte căsuţe vrea penixul cu un lego intergalactic care costă doar paişpe euro pe steam.


Marţi, 21 aprilie

Răsfoim o antologie de texte esenţiale pentru istoria gastronomiei româneşti, editată de prietenii noştri GastroArt. Dacă vrei să ajuţi un proiect ambiţios dar şi să afli ce mânca în realitate stră-străbunicul, cărticica e la juma’ de preţ pe Bioshop. Şi dacă tot eşti acolo poţi să comanzi şi nişte zacuscă.


Miercuri, 22 aprilie

Încă nu suntem 100% culţi? Atunci ne uităm la 265 de documentare moka pe Openculture. Printre ele: Nanook of the North (1922), primul documentar de lung metraj turnat vreodată. Plastic Bag (2009), povestea unei pungi de plastic. Our Hobby is Depeche Mode (2007), un documentar despre faching depeşari. Omeghe, câte documentare.

Colac peste pupăză, e The Nomi Song acolo, dacă nici voi nu vreţi ca pământenii să-l uite vreodată pe vizitatorul Klaus Nomi.


Joi, 23 aprilie

Stăm cu ochii (şi urechile) pe îndrăgita trupă de olt-rock Islaz (iaca facebookul lor aici), căci un fel de album nou se întrevede chiar az’. Cum cine-s Islaz? Ăia care dau cu sîc din Isarlîk.

Sigur, fără zbânţuiala regulamentară de la Trei Beţivi parcă n-are acelaşi farmec, dar cine suntem noi să facem mofturi în plină covidemie.

Piteştül mă cheamă, Piteştül mă cheamă, Piteştül…

Posibil ca colajul de pe copertă să-l fi făcut chiar io.

Tot azi – da’ mai pe seară – e un concert onlain cu Jurjak. Dacă nu ştii cine-i Jurjak, imaginează-ţi un Artan care a hotărât să nu mai cânte decât pe texte proaste, fără zvâc sau umor (văduvite de logos, cum ar zice unii), dar care continuă să aibă un sunet OK, întunecos şi bogat.


Sâmbătă, 25 aprilie

Ştii ce mai e pe netflix şi ajută să treacă timpul? Doc Martin, inclusiv cel mai nou sezon. O dramedie britanică foarte apreciată. De data asta, produsul fabricii de doctori morocănoşi (à la House) e un fost mare chirurg care devine medic de familie într-un cătun din Cornwall plin de ţărani cu un accent pitoresc. Şi peisajele sunt frumoase.


Duminică, 26 aprilie

Pls cititorule, spune-mi când te-ai plictisit să-ţi recomand cursurile de gătit totalmente online ţinute de prietena noastră Ileana via Société Gourmet. Găseşti aicişa calendarul acestor hepăninguri culinare.

Duminica asta, de exemplu, dacă tot nu putem călători la Acapulco şi Yokohama decât săpând tuneluri pe supt bartai oceanele, stăm acasă şi facem o quesadilla cinstită şi un cheesecake japonez.

Propagă această propagandă!

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, mecenatul cre' că se poate chiar şi deduce din impozitul pe profit. Ar fi un gest care te-ar umple de karmă sau bulan la păcănele. Scrie-mi!

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net