Utopia Balcanica

Cronici cinstite de tabletă grafică: XPPen Deco L

Dragi prieteni amatori şi profesionişti, dar mai ales totalmente începători, pentru că doar vouă sunt calificat să vă dau sfaturi, am primit încă o tabletă grafică de la prietenii noştri XPPen. Se cheamă Deco L şi e, după cum sună, mai mare decât suratele sale. Mă bucur că am ocazia s-o judec.

Obişnuitele discleimăre:

Unu. XPpen mi-au oferit acest device complet moka, dar tot ce voi scrie mai jos va fi părerea mea sinceră fiindcă nu stau io în cadouri d-astea.

Doi. Luaţi părerile mele exact ca ce sunt ele: impresii de gagiu care se semi-pricepe la tehnologie şi face asta mai degrabă ca hobby. Alte unelte de desenat cu care m-am jucat de-a lungul vremurilor sunt XPPen Deco Mini 7W, un teanc întreg de Wacom One M şi, în vacanţe, un Surface Pro 3 şi un iPad Pro de acum vreo două generaţii.

Unboxing!

Cutia a fost un pic abuzată de curieri, dar e încă ţeapănă.

Pentru siguranţă, conţinutul stă într-o tăviţă de plastic. Pe lângă hârtiile obişnuite, în cutie sunt următoarele:
– tableta şi stylusul;
– vreo zece vârfuri de rezervă (oho, belşug! ritmul meu e de unul la câteva luni) şi ineluşul-pensetă pentru scos vârfurile;
– adaptoarele necesare dacă vrei să mufezi tableta la device-uri cu intrări USB-C sau micro-USB;
– obişnuitul cablu USB-C la USB;

Auster, dar până la urmă less is more (în zona asta de preţ, nimeni nu-ţi încarcă cutia cu cadouri).

Specificaţiile oficiale:

Suprafaţă activă: circa 25 x 15 cm (!). Clasicele opt butoane programabile. Stylus pasiv cu două butoane, programabile şi ele. Recunoaşte, cică, 8192 niveluri de presiune şi şaij’ de grade de tilt.

Merge pe Windows 7-11, Mac de la 10.10 în sus, multe Linuxuri şi chiar şi Android.

Se găseşte în patru culori, dintre care trei sunt hazlii, dar eu am primit-o p-aia neagră pentru că păream om serios.

Primele impresii vizuale şi tactile:

Uău, cât e de mare tableta asta. E cea mai mare tabletă (fără ecran) pe care am avut vreodată ocazia să desenez. Chiar costă doar atât cât costă? Yup, da’ se simte un pic strânsoarea curelei entry-level.

Tableta e uşoară, dar nu e cea mai subţire. E solidă, dar amprentele rămân toate pe ea, ceea ce vara s-ar putea să mă streseze. Nici nu-i prevăzută cu vreun magnet, nişă sau elăsticutz pentru ancorat stylusul când nu-l folosesc. Uăf.

Butoanele programabile se apasă plăcut. Ca să le diferenţiez mai uşor, au nişte bumbi în relief care cred că mai mult m-ar încurca dacă, să zicem, aş vrea să lipesc nişte mici abţibilduri pe ele.

Chenarul cauciucat, asortat cu butoanele, îi dă tabletei olecuţ de stil şi extra protecţie, deşi pisicile de obicei nu dărâmă de pe birou obiecte extrem de plate. Şi oricum io n-am pisică. Pe fund (tableta, nu pisica) are picioruşe antialunecare din acelaşi cauciuc gri.

Iaca şi primele amprente, la ăh 20 de secunde după unboxing.

Stylusul, la prima vedere, e cool. Nu mai e conic, ca la Deco-ul meu anterior, ci subţire şi cilindric, forma clasică de pix. N-are eraser, dar cred că asta-i norma la stylusurile pasive. E bine că-i pasiv, nimănui nu-i place să-i moară pixul în plină operă.

Să desenăm!

Mâzgăleală de un minut în Photoshop. Zbârnâie, iar linia e stabilă.

Mâzgăleală de doo minute în Autodesk Sketchbook. Un pic de shoelacing (culmea, de obicei păţeam asta în Photoshop), dar îţi faci treaba cu ea.

Textura suprafeţei desenabile e bună. Efectul de “arc” al stylusului, care mă enerva la un model anterior, a dispărut şi el. Faptul că e mare tableta – priceless.

O menţiune importantă, totuşi: mi se pare că, faţă de celelalte tablete pe care le-am folosit anii ăştia, stylusul e foarte sensibil, chiar şi cu sliderul la minimum. O fi de la noul cip din pix. Fanii creioanelor B l-ar aprecia foarte mult. Ai creioanelor H, mai puţin.

Eu eram obişnuit să apăs mai din fundul curţii pe tabletă, dar cred că m-aş putea adapta (şi cu ocazia asta aş scuti vârful stylusului şi epiderma tabletei de multă traumă). Posibil să-ţi placă dacă pictezi. Mie-mi dă mai degrabă senzaţia de pensulă moale decât de pix.

Dacă mă întrebi pe mine, o să-ţi placă:
+ că e mare, frate. Tabletă mare, gesturi ample, desenat comod;
+ că nu e scumpă;
+ că e mare şi nu e scumpă şi funcţionează ca tabletă grafică;

O să-ţi placă sau nu:
= că stylusul e (mult) mai sensibil decât altele cu care te-ai jucat;

Posibil să nu-ţi placă:
– că plasticul atrage amprente şi nu e tocmai premium;
– că (din câte am văzut pe la alţii) indiferent în ce culoare îţi comanzi tableta, pixu’ e tot negru;
– că nu ştie fără fir;

Despre cât dăinuie în timp, rămâne de văzut. Ultimul meu XPPen, nici el din vreo gamă de lux, a ţinut cam un an jumate până la prima cojeală în stratul protector al zonei de desenat, dar l-am şi târât cu mine în locuri improprii.

Una peste alta, o sculă mărimea L la preţul ăsta? Nice.

Mai exact, 67,99 euro cu livrare gratis în magazinul XPPen pentru Europa? Extra decent. Iar dacă foloseşti codul Utopia5 s-ar putea să te bucuri şi de o reducere – la orice tabletă – incredibilă – wow – de cinci la sută. OMG!

Gheşeft bun. Aş recomanda-o unui prieten care caută o tabletă grafică (foarte) simplă şi (foarte) spaţioasă.

Iar varianta wireless (prin bluetooth) nu e nici ea cu mult mai scumpă.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

1 Comment
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Crina Prida
Crina Prida
1 year ago

Să știi că și eu am luat un xp pen mai mic, și e genial pentru lucrat în Photoshop. Mind you, aveam și am în continuare un Bamboo, dar jur că stylus e mai sensibil la asta de 50 de euro, sau cât a fost când am luat-o eu. Bun gheșeft. Te salut.

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net