Utopia Balcanica

Popoarele ca o şaormă cu de toate

infratire_unguriDacă tot e ţara în plină febră patrioată, hai să deşurubăm o dată pentru totdeauna ideea că ungurii răi veniţi din Mongolia ar fi de altă rasă decât ţăranul român cu vorba domoală, creştin de 4000 de ani şi căruia i se fură în permanenţă Ardealul.

Fiindcă ştiţi ce? genetica, adică o ştiinţă legitimă!, arată că ştia Pacha Man ce ştia: avem acelaşi sânge, noi, românii verzi şi ei, ungurii malefici.

Sânge pe care îl împărţim şi cu vecinii noştri bulgari, vecinii noştri sârbi, vecinii noştri moldoveni şi cine mai vreţi voi din zonă. E mai vechi decât habsburgii, decât otomanii, decât voievozii, decât Petru şi Asan, decât Menumorut, romanii, grecii, dacii, cine mai vreţi voi, şi totuşi are ceva de la fiecare, ca o şaormă cu de toate.

Genetica ne poate dovedi elocvent, la orice oră şi fără să scoată pula din pantaloni sau să agite steaguri, că românii sunt un ghiveci de populaţii romanizate/românizate iar ungurii sunt acelaşi ghiveci de populaţii, numai că vorbesc ungureşte. Ghiveciul de populaţii s-a format pe meleagurile astea de-a lungul a multe, multe mii de ani. Mult mai multe mii de ani decât poate ţine minte istoria scrisă.

Vom afla imediat cum, şi de unde ştie genetica să ne spuie chestiile astea.

Un pic de lămurire pentru profani, că cum şi de unde ştiu geneticienii…

Când cercetează chestiuni din astea de paleo-genealogie, cercetătorii se folosesc de ADN-ul mitocondrial (mitocondriile sunt nişte piese ale celulei care au informaţie genetică proprie) sau de ăla din cromozomul Y, care dă naştere testiculelor, făcând bărbaţii să fie bărbaţi. Noi o să vorbim în continuare despre cel din urmă (nu pentru că primul nu ne-ar duce la aceleaşi concluzii).

De-a lungul a milioane şi milioane de ani, natura şi-a dat seama că, în general, când mutează chestii în cromozomul Y, e de rău, astfel încât a încuiat o mare parte dintr-însul, făcându-l nerecombinant, adică care nu se recombină, ca să aibă ocazia mutaţiile să se întâmple.

Prin urmare, în afară de vârfuri, cromozomul Y e super-stabil (n-a pierdut decât o genă de când ne-am despărţit de macaci, acum 25 milioane de ani). Fiecare mică modificare în porţiunile nerecombinante ale cromozomului Y se propagă de-a lungul a zeci şi sute de generaţii, ca o ramură distinctă a speciei homo.

Pentru că tot cîcatul ista trebuia să poarte un nume, vorbim despre haplotipuri şi, mai larg, haplogrupuri. Dacă faci parte din acelaşi haplogrup cu un schelete dacic din peştera Muierii, e clar că aveţi un strămoş comun mai recent decât data apariţiei mutaţiei respective în cromozomu’ Y, dacă nu cumva chiar el e strămoşul tău. Aşa urmăresc paleontologii cum au migrat oamenii de când au ieşit, în sula goală şi bronzaţi de numa’, din mama Africă.

Consorţiul trans-global şi mondial pentru cromozomul Y a dat haplogrupurilor cari există pe lume litere de la A la T, cu nişte cifre în coadă.

Bun, şi cum stăm noi la haplogrupuri? Da’ ungurii?

În toate ţările Europei s-au făcut studii pe eşantioane largi de populaţie, scoţând la iveală o sumedenie de haplogrupuri, indicatorii genetici ai migraţiilor de oameni, din paleolitic şi până acum vreo 3000 de ani, când s-a desprins ultimu’ grup nou.

haplogrupuri
Uite o hartă simpatică.

În mod deloc surprinzător pentru arheologi, care ştiu mai bine decât Gheorghe şi Gyuri cum stătea treaba pe-aici în epoca bronzului, pe teritoriul româniei populaţia e un veritabil mixt-grill (ca să nu mai zic şaormă cu de toate) şi nu predomină clar nici un haplogrup. Suntem, după cum ziceam şi mai sus, un ghiveci genetic cum rar întâlneşti. Avem cam aşa (dixit Eupedia):

– Haplogrupul I1 se găseşte azi în Scandinavia, la nemţi, în Marea Britanie şi peste tot pe unde au făcut sex goţii şi vikingii. Urmaşii lor sunt 8% dintre ungurii răi dar numai 2% dintre români.

– Haplogrupul I2 e un balcanic, vorba melodiei. A apărut acum vreo 15 mii de ani şi n-a călătorit prea mult, predomină în fosta Iugoslavie. Îl găsim la 15% dintre ungurii răi şi 26% dintre români.

– Haplogrupul I2b a fost purtat prin Europa de strămoşii celţilor, găsibili azi cu precădere în nord-vestul continentului, la nemţi, englezi, irlandezi. Apare la 2,5 % dintre ungurii răi şi 2% dintre români.

– Haplogrupul R1a are o ramură în Europa de Est (Rusia, Ucraina, Polonia) şi una în India şi Pakistan. Probabil strămoşii sciţilor. Au venit aici acum vreo 4500 de ani, şi 32 la sută dintre unguri şi 18 % dintre români sunt stră-stră-stră-nepoţii lor.

– Haplogrupul R1b a apărut, se pare, în Asia de vest acum vreo 18 mii de ani şi a dat nişte pionieri ai agriculturii la un moment dat în neolitic. Ăştia au migrat mai ceva ca iepurii, că cei mai mulţi urmaşi ai lor sunt azi francezi, spanioli şi englezi, africani din Camerun şi başkiri din Başkortistan. Şi 17% dintre bozgorii cei nemernici şi 16% dintre fiii mândri ai lui Avram Iancu.

– Haplogrupul G a venit şi el acum vreo paişpe mii de ani din zona Iranului, s-a aşezat mai ales în Caucaz dar a ajuns şi la 5% dintre maghiari şi 6,5 la sută dintre valahi.

J2 e şi el un grup apărut în Orientul Mijlociu, numai că s-a răspândit spre sfârşitul neoliticului, odată cu primii metalurgi, ajungând să predomine în spaţiile unde s-au dezvoltat civilizaţii faine ca minoicii, grecii, etruscii sau fenicienii. Azi e cel mai des întâlnit în Israel, Turcia, Grecia, sudul Italiei, 7 % dintre ungurii iredentişti şi 13% dintre românii patrioţi.

– Merită menţionat şi E1b1b, un haplogrup vechi de când lumea. Semnificativ în pondere la (printre alţii) tuaregi, somalezi, etiopieni, arabi ş.a.m.d. Ah, şi 9,5% dintre ungurii răi şi 9% dintre românii verzi.

– Şi mai sunt şi altele mai slab reprezentate, da’ prezente.

Tot cârnatul de mai sus are un rost –

haplogrupuri
Uite încă o hartă simpatică.

Să arate. Că, în epoca în care romanii îşi întindeau imperiul şi dacii se certau între ei – sau mai târziu, când cotropitorii cotropeau cu sandvişurile sub şa – oamenii din Europa erau deja aşezaţi. Nicăieri nu era pustietate. Faptul că unii sau alţii şi-au propagat culturile şi limbile mai bine nu înseamnă că au înlocuit pe cineva. S-au înlocuit între ele numai culturi şi limbi. Unele mai repede, altele mai încet. Oamenii, în cel mai furibund caz, s-au amestecat.

Culturi şi limbi erau nenumărate. Fiecare sat de cîcat din Vaslui tindea să aibă cultura şi limba lui până să apară artificiile tehnicii moderne, cum ar fi căruţa şi drumul şi scrierea, care să permită culturilor minuscule să se precipite într-unele mai mari.

Uite, limba cumană se vorbea încă în unele sate ungureşti în secolul al 16-lea (tradiţia spune că ultimul vorbitor ar fi murit chiar în 1770). Ca cumanii au mai fost o grămadă de culturi până încoace, când harta etno-politico-culturală a început să se mai limpezească. Serios, mai vorbeşte cineva limba oscană? Prusaca veche? Polabiana? Slovinciana? Toate astea au fost limbi în Europa. Unele au dispărut acum 2000 de ani, altele acum 70 de ani.

Concluzia firească şi uşor trăgubilă

În mintea unui puţă oarecare de paişpe ani (să-i zicem Sabina?), ungurul a venit din munţii Urali (sau din Mongolia, din Japonia, oricum cât mai de departe), l-a mătrăşit cu hangerul pe românul din Panonia (era acolo de o veşnicie, cum obişnuiesc românii), s-a instalat în locul lui şi acum vrea să-l mătrăşească pe românul din Ardeal şi să-i fure Ardealul.

romanul
Iar sângele românului arată aşa.

Încă simplificând ca dracu‘, dar oarecum mai aproape de procesul istoric, un om ceva mai înzestrat cu capacitatea de a ieşi din cutie ar fi putut deduce că:

Pişta, un băiat aparţinând unei populaţii vorbitoare de proto-ungurească, a călărit încoace şi a găsit alte populaţii aflate aici de mai demult. Aici a fost primit cu ostilitate pentru că nu vorbea limba daco-romano-gepido-costoboacă a satului, dar s-a bătut cu căpetenia şi i-a luat casa şi calul şi nevasta. Pentru că acum el era căpetenia, mulţi au început să vorbească limba lui. Copiii lui s-au jucat cu copiii sătenilor şi au crescut printre ei. Au să fie şi ei căpetenii, poate, dacă nu vine alt migrator să-i bată. Din pură întâmplare, Pişta şi încă patru săteni au acelaşi stră-stră-…-bunic care locuia în Siria de azi şi vorbea o limbă dispărută de mult, fiindcă era o limbă de cîcat, cu doar 4 sunete. Ce mică e lumea!

Peste o mie de ani, vorbitorii de română dintr-un sat aflat la 1000 km de satul lui Pişta învaţă de la Vadim că dinozaurii au murit din pricină că poporul lui Pişta a venit în masă din Mongolia cu chef de decapitat tot ce mişcă.

romanul2
Iar sângele oamenilor care îmbrăţişează constructul cultural românesc (apărut în 1859 din alipirea constructului cultural valah la constructu’ cultural moldovenesc), pentru că şi părinţii lor şi şcoala lor l-au îmbrăţişat, arată aşa, fiind un sânge foarte tipic pentru Europa de est.

Mai departe, toată tărăşenia funcţionează fix ca cu religia. Eşti liber să o alegi da’ de fapt te-a ales ea pe tine prin faptul că te-ai născut aici şi nu în altă parte. E construită pe mituri şi toată lumea e ferm convinsă că a lor e aia bună. Statul e neutru faţă de ea şi de toate celelalte, că sunt egale, dar numai câteva sunt “recunoscute”, numa’ două-trei au dreptul la tăbliţe şi aia mai mare e, aşa, mai egală. Stat cu etnie de stat = stat cu religie de stat.

Iar în comunităţile unde mai multe există în paralel, oamenii sunt din oficiu mai deschişi la minte, că au copilărit alături de “ceilalţi” şi au învăţat că nu-s nişte balauri.

Totuşi, acum că ştim că ne desparte numa’ limba, putem să învăţăm toţi engleză sau esperanto (serios, nu te obligă nimeni s-o uiţi pe-a ta dacă eşti legat afectiv de dânsa, că nu ai capu’ cât nuca să nu încapă mai multe) şi să terminăm frăţică o dată cu sânge de, sângele lu’, sânge din sângele…?

Recunosc, nu sună bine la pârdalnicul ăla de imn-n aste mâini mai curge tot atâta sânge de roman cât în ale bulgarilor unde mergem vara la all inclusive.

Rămâne un singur mister

Că tot a fost meciul cu ungurii alaltăseară.

Deşi cele de mai sus explică fără spaţiu de tăgadă cum de şi noi, şi ungurii jucăm fotbal ca nişte suferinzi de boli grave, genetica nu a reuşit încă să desluşească de ce fotbaliştii lor sunt frumuşei, chiar sexi, în timp ce ai noştri sunt nişte boccii. Cred că-i o chestie de climă.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

36 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
krossfire
krossfire
10 years ago

Am vrut sa dau si eu o d-asta pe Voxpublica (pe vremuri), dar a iesit ceva mult mai soft.

Din fericire, ai facut-o tu mai bine si promit sa-ti aduc injuraturile pe care le merita articolul asta (adica o sa dau Share si Like cat ma tine tastatura).

Alin
Alin
10 years ago

Păi și trollii, haterii și oamenii care ar putea aduce ceva corecturi pertinente pe unde sunt(în afară de tipul de pe reddit care-i îngropat sub jos-voate)? Te-ai plafonat, domn’ Vasile, în privința expunerii și publicului.

Vasile
Vasile
10 years ago

Nu-i hatereală ca hatereala tacită…

garcea
garcea
10 years ago

gata ba, se schimba si imnu´de stat, un hit de Bleg Mafia: Dushca si bentitza lata! Incepe ca un mars legionar si se termina´n manea.

MrEdgar
MrEdgar
10 years ago

Chiriches e simpatic <3.

trackback
Eu nu sunt un haplogrup | andreanum & co
10 years ago

[…] Stiinta, la fel ca orice instrument cu o anumita muzicalitate, risca totusi sa pice uneori pe urechi surde sau – dimpotriva – prea zeloase. Mesajul de subsol e pe cat de intortocheat pe atat de malitios. E motivul de altfel pentru care am sa insist pe deja hilarul, explodatul deci distrusul subiect al “fetitei cu bentita” (sau cu chibrituri, in varianta mea). Daca nu stiati a aparut si o pagina facebook “Alaturi de Sabrina“, varianta pentru adulti. Active Watch digs it (sau likes it). Asta in vreme ce Utopia Balcanica (rusinat habar n-am cine sunt dansii dar am sentimentul ca sentimentul e reciproc) publica un articol la care am sa fac referire critic (sper, e totusi luni dimineata): “Popoarele ca o saorma cu de toate“. […]

George Damian
George Damian
10 years ago

Perfect de acord cu tot ce spui. Haplogrupu-i haplogrup, n-ai ce-i face. Dar…
Tu spui că hardu-i acelaşi, doar soft-urile e diferite şi vinovate. Problema cu softurile de genul acesta este că sunt „vii”, au prostul obicei să trăiască şi să vrea să trăiască cât mai mult. Sunt capabile de modificări şi adaptări. Ba chiar „hard-urile” sunt legate de „soft-uri” şi nu prea vor să le cedeze cu una cu două. Conquistadorii şi sovieticii ce s-au mai apucat să şteargă soft-uri d-astea şi ai văzut şi tu ce a ieşit. Cam aşa.

Vasile
Vasile
10 years ago

Perfect de acord maestre @George, numai că există băieţi care susţin (cu mult zgomot) că avem harduri diferite. Cu ei vorbeam.

Discuţia despre soft mult mai lungă da’ n-are decît să o poarte cine vrea. Pe mine unul nu mă interesează dacă nepoţii mei au să fie români, unguri, americani sau zuluşi. Oricum dacă m-aş întîlni cu stră-stră-străbunicii mei probabil nu le-aş înţelege limba şi n-am avea convingeri sau valori în comun.

garcea
garcea
10 years ago

egzact! ba minculescule, da´ne ficatu´inapoi!

Mihai ungoroctonul
Mihai ungoroctonul
10 years ago

Prietene, ar avea o noimă citarea studiului tău genetic şi, prin urmare “ştiinţific” dacă… eşantionul pe care s-a realizat n-ar fi derizoriu. Uite:
Sample sizes
: Under 100 samples
: 100 to 250 samples
: 250 to 500 samples
: 500 to 1000 samples
: Over 1000 samples
Orice sociolog de 2 lei ţi-ar putea spune că eşantionul respectiv e nerelevant. La populaţii de milioane, nu vii cu eşantioane de 100-200 de indivizi (aşa cum e cazul în zona Balcanică)şi nici nu aş băga mâna-n foc pentru acurateţea rezultatelor. Plus că, cercetarea s-a bazat pe voluntariat iar cei care s-au cerut cuantificaţi erau chiar cei cu origine presupus dubioasă. Lasă-ne cu vrăjeala asta, nu de alta, dar pute a politică european-cosmopolită de la “n”-şpe poşte. Vezi doar cine-a plătit studiul…

Ben Ami
Ben Ami
10 years ago
Ben Ami
Ben Ami
10 years ago

nu stiu daca incape aici…hai sa vedem…

am DOUA exemple de pareri… usor antagoniste. http://utopiabalcanica.net/2013/03/24/popoarele-ca-o-saorma-cu-de-toate/ http://andreanum.wordpress.com/2013/03/25/eu-nu-sunt-un-haplogrup/ MA VAD NEVOIT sa recunosc valoarea de adevar a celor scrise aici, dar si lipsurile (nimeni nu-i perfect, stiu) asa ca o sa postez acelasi raspuns si aici si dincolo.
sunt un biotehnolog (obisnuiam chiar sa invat mai bine decat majoritatea) si un fost olimpic la… genetica (sa-i zicem asa ca sa pastram un limbaj in care sa ne putem intelege) si asta e introducerea mea in context. mai departe:
dumneavoastra bateti moneda pe mediul de dezvoltare, celalalt domn pe genotip (sau invers, am zis ca scriu pentru amandoi). dar fetita cu bentita nu este doar genotip si mediu, ea este chiar FENOTIPUL din toata povestea asta. iar fenotipul este interactiunea genotipului cu mediul :)
domnilor, fenotipul este dependent atat de genotip, cat si de mediu. insa nu toate genotipurile se manifesta la fel in aceleasi conditii de mediu. asta ca sa nu mai zic ca fenotipurile asemanatoare n-au, in mod necesar, acelasi genotip. si daca vom cadea de acord ca nu avem de-a face doar cu alb si negru pe lumea asta, ci cu nuante de gri… atunci avem adevarate FAMILII de genotipuri sau de fenotipuri… mai mult sau mai putin asemanatoare intre ele. va trebui sa generalizam sau sa particularizam ceea ce dorim sa concluzionam, nu putem amesteca intre ele notiunile de baza si apoi sa ne asteptam ca lumea sa cada pe spate de cat de bine informati suntem, ori de cat de mult reusim sa avem dreptate – chit ca dreptatea asta nu vine cu nici o recunoastere, sub o forma sau alta, si ramanem la fel de necunoscuti ca pana acum, ori la fel de incapabili sa intelegem simplitatea, si de aici frumusetea, acestor notiuni.
putem pleca de la informatia ca suntem UNICI. oricine stie asta. oricine stie ca suntem atat de complex construiti la nivel genetic incat e practic imposibil sa fim doi la fel. fiecare dintre noi pornind in viata cu setul sau unic, numai al lui, insa ASEMANATOR cu al altora, intr-o masura mai mica sau mai mare. si cu asta depasim usor stadiul primar al discutiei, pornind de la ceva cunoscut de catre toata lumea.
mai departe insa… este si mai usor de inteles.
avem MEDII DIFERITE DE DEZVOLTARE. e cat se poate de clara treaba asta. prin urmare… tindem sa ne deosebim inca si mai mult de… toti ceilalti. totusi, ca sa ne intelegem unii cu altii, fiindca suntem FIINTE SOCIALE (ca asa a fost sa fie, nu despicam firul in patru), avem la dispozitie un set de REGULI de… traire a acestei vieti. iar regulile ne consuma o buna parte din timpul pe care il avem la dispozitie. pentru ca trebuie sa aflam de ele, sa le intelegem, sa incercam sa ni le insusim, sa incercam sa le contestam daca nu ne convin, sa incercam sa le modificam pentru a ni le face cat mai pe plac (sau sa plecam in padure si sa uitam de toti si toate!).
pe unele dintre aceste reguli le acceptam din prima, pe altele mai tarziu, iar cu unele dintre ele nu ne vom intelege niciodata. necesitatea aceasta de a trai dupa reguli s-a impus de la sine in planul evolutiei noastre ca specie dominanta pe Terra. ca sa ajungem unde suntem astazi A TREBUIT sa facem EXACT ceea ce am facut pana acum. daca doream sa fie altfel… FACEAM ALTFEL. asa ca acum avem EXACT CEEA CE AM MERITAT SA AVEM, pentru ca pe un alt FIR al evolutiei aveam… cu totul altceva.
acum… ce putem CU ADEVARAT influenta daca dorim un alt fir al evolutiei (in cazul in care nu ne convine ceea ce deja avem)? putem influenta bagajul genetic? putem, nu va las sa bajbaiti aiurea, chiar putem, discutiile se poarta doar la principiile ETICE ale acestor posibilitati si in scurt timp ele vor fi depasite pentru ca importanta pentru sanatatea fiintei umane, sau pentru longevitatea ei, este cu mult mai importanta. vom ajunge la un consens, candva, nu e cazul sa ne batem noi capul cu raspunsul la aceasta intrebare pentru ca rostul nostru va fi doar sa acceptam concluzia specialistilor, care isi vor impune punctul de vedere sprijiniti fiind de catre cei pe care noi ni votam ca reprezentanti, de fiecare data cand suntem solicitati s-o facem.
inseamna ca ne-a mai ramas doar posibilitatea influentarii MEDIULUI in care traim, fenotipuri fiind, cu totii deopotriva (inclusi sau nu intr-o familie mai mica sau mai mare).
fetita cu bentita cine este? un fenotip din vreo familie de-a noastra, una inrudita cu a noastra, sau una cu care, vreodata, familia noastra s-ar putea (sau nu!) inrudi. pe astea le putem decide noi. la nivelul asta chiar si indivizii din familiile respective pot avea un cuvant de spus, pot produce O IDEE care sa imbunatateasca MEDIUL de dezvoltare al familiei sale, al familiilor inrudite in vreun fel sau altul, ba chiar al tuturor familiilor dintr-un AREAL, deopotriva.
o SCHIMBARE a MEDIULUI de dezvoltare a FAMILIILOR de fenotipuri pleaca intotdeauna de la O IDEE a unui fenotip singular care reuseste sa aiba UN PUNCT DE VEDERE unanim recunoscut de catre toate familiile din respectivul areal de dezvoltare.
acum, chiar in timp ce cititi aceste randuri, fetita cu bentita reuseste sa produca O IDEE datorita careia FAMILIILE care isi gospodaresc acest AREAL de dezvoltare au intrat intr-o peroada PRE-SCHIMBARE. pentru ca, este evident deja, o schimbare prin care sa ne imbunatatim conditiile de convietuire… nu se va lasa asteptata prea mult timp.
ar trebui sa multumim fetitei cu bentita pentru ocazia pe care ne-a oferit-o de a ne imbunatatii MEDIUL de pe AREALUL pe care am avut ghinionul sau norocul de a ne naste. ar trebui sa-i multumim pentru ca, daca ideea ar fi venit de la un fenotip aflat in decada a patra de dezvoltare (sa zicem asa) ea ar fi trecut neobservata intrucat toti ceilalti ar fi cazut de acord ca respectivul fenotip are ceva de impartit cu… indiferent cine.
fetita cu bentita a avut sansa de a fi considerata suficient de bine-intentionata pentru ca ideea ei SA SE CALIFICE IN FINALA. a venit din partea unui fenotip aflat intr-o decada a vietii pentru care toate celelalte decade (superioare) au o PREOCUPARE REALA.
ce, cui, si ce anume lasam mostenire?!?
putem trece peste tot ce a fost si sa restartam NATURA UMANA?
putem fi generatia care modifica genotipul, restarteaza regulile, imbunatateste mediul si controleaza dezvoltarea fenotipului pentru o lume mai buna?
sa nu uitam ca omogenizand fenotipurile pentru un viitor utopic… pierdem iremediabil individualitatea, pierdem din plasticitate, pierdem genele redundante si pe cele de rezerva, dar si capacitatea de evolutie!
vrem sa facem asta?

trackback
Fetita cu bentita – un fenotip printre altele | Ben Ami
10 years ago
Ben Ami
Ben Ami
10 years ago

sorry, credeam ca nu incape, d-aia am facut repede un articolas.
esti amabil, oricum.

Ben Ami
Ben Ami
10 years ago

eu nu neg nimic din ce scrieti, in ambele articole. zic doar ca trebuie sa cumpanim daca vrem o viziune sau alta. orice… omogenizare mai distruge o sansa de evolutie. si mai zic ca fetita cu bentita e vinovata in masura in care noi toti suntem vinovati daca manifestarea personalitatii ei, intregul ei comportament, a ajuns sa deranjeze o… alta familie de fenotipuri. ea nu e o jucarie stricata, n-a… hulit vreo regula aflata in vigoare. am impresia ca ne-am trezit noi ca am mai dori o regula, care inca nu-i gata. pericolul vine de la cei care vor sa-i reduca la tacere GENOTIPUL, prin amenintari fizice. ei, da!ei deja incalca reguli.

ggl
ggl
10 years ago

Greşeşti. De fapt am învăţat chiar şi la istorie că românii se trag din daci şi din romani, care au avut srămoşi comuni conform filmului “Dacii, adevăruri tulburătoare”, mai exact pe Adam şi pe Eva cea făcută din coasta lui Adam.

Tu crezi că-i interesează de genetică de evoluţie şi de halotipuri pe românii cretin ortodocsi care protestează împortriva introducerii cradurilor de sănătate şi a buletinelor cu cip? Te rog să observi şi bannerul din dreapta,ai fost şi tu asimilat cu “fiecare”.

boemul
boemul
10 years ago

eu cu moldovenii aveam ceva dubii mai demult :))
http://boemul.wordpress.com/2011/12/07/hopa-hopla-haplo/

Virgiliu Pop
Virgiliu Pop
10 years ago

Vasile – ilustratia ta cu shaorma in kurtos e reala, mutatis mutandis: in loc de shaorma, un ungur a bagat intr-un kurtos mititei, si a facut “kurtitei”: http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/foto-kurtitei-povesteaprieteniei-culinare-unguri-romani-1_51434a5a00f5182b850ff50d/index.html

Vasile
Vasile
10 years ago

@Virgiliu VREAU

Virgiliu Pop
Virgiliu Pop
10 years ago

^ Kurtitei cred ca de la bucatarul din Odorhei hasesti; cat despre haplogrupuri, iata cum pentru 99 de dolari se poate face analiza ta genetica – https://www.23andme.com/ancestry/

Bogdan
Bogdan
10 years ago

Normal ca suntem o amestecatura de natii, nici un popor din lumea asta nu mai este pur. Genetic vorbind suntem balcanici din cate vad, bine ca printre noi sunt si multi xenofobi, de care probabil nu vom scapa usor sau nu ii vom potoli… Asta este suntem romani.

Richard
Richard
10 years ago

See dienekes.blogspot.com. It is worth.Genetics.

Dinu
Dinu
10 years ago

Mia, nazista mica ce esti, :)))), ciori, bozgori tot tacamul, da’ de evrei nu zici nimic?

Euglen
Euglen
10 years ago

Mia salut si tot respectul . Te rog ignora idiotii care nu stiu inca ce ii asteapta.. care au uitat de ce s-a intamplat la Ip .. care nu au avut bunici din Ardeal sa le povesteasca despre meschinariile ungurilor.

adi
adi
10 years ago

se simte o oarecare ironie parsiva in libajul folosit. adica ii ironizezi pe unguri dar subtil ii scoti ca victime

Gherasim
Gherasim
10 years ago

Ăștia zic că strămoșul comun e de dată încă mai recentă – popoarele deja înrudite de care vorbești s-au încrucișat mult în perioada cruciadelor și a altor expediții de soi de acum vreo mie de ani. Ce ți-aș sugera însă să studiezi e alt bai care nu se explică prin articolul tău, și care ar putea juca un rol crucial în ura noastră (justificată!) față de ungurii cei mari și răi. Mari, și răi.

Utopia Celebrala
Utopia Celebrala
9 years ago

Am publicat si eu un studiu in pantalonii mei, facut si financiat de oameni STIINTIFICI de PRIMUL rang… ai inteles? De PRIMUL ! !!!! Cred ca e si foarte interesant pentru toti cititorii articolului asta sa-l vada, considerand ca au fost folosite sample sizes peste 250 milioane la numar (cine produce sub 50 de milioane intr-o singura ejaculatie este considerat sub-fertil m-am informat)!!!

mem
mem
9 years ago

Noi oamenii avem 99% gene comune cu drojdia de bere si totusi omoram drojdii intr-o veselie… Mai ales toamna. Deci argumentul ca daca avem genele la fel sa nu ne omoram, nu tine pentru pace. :))) Problema cu ungurii e ca ei vor padurile alea din tinut ca sa le toace numa ei. De ce sa nu le tocam jumi-juma?

etre
etre
9 years ago

Bun articolul, vezi sa-l traduci si in ungureste … cu tot cu mistouri …

Terabyte
Terabyte
9 years ago

Poate avem acelasi hard…nu contest…si nici nu mi se pare atat de relevant…sau poate chiar nu-l avem… intrucat studiile prezentate mai sus sunt foarte indoielnice ( plus ca orice studiu din ziua de azi e finantat in scopul obtinerii unui anumit rezultat dorit) In fine…

Dar CLAR AVEM SOFTURI DIFERITE! . Din pacate (si nu glumesc cand spun ‘din pacate’…vedem mai tarziu de ce am folosit aceasta exprimare), ungurii a un software gresit, cu linii de cod lipsa, corupt, predispus erorilor catastrofale, cu comportament virulent.
Nu…nu spun ca noi romanii rulam pe un ultra-performant Linux OS, OS X, Chrome OS etc., extrem de stabil si care favorizeaza performanta si dezvoltarea pe toate planurile, iar ei inca ruleaza pe un Windows 98 extrem de instabil si puternic virusat.
Totusi spre deosebire de noi, care…sa fim sinceri…avem un OS modest ce nu ne permite prea multe, ei lucreaza pe o ciudatenie de OS care, din cand in cand, da erori grave, motivandu-i sa faca fapte de genul asta:

https://www.youtube.com/watch?v=HDHMaJi6H6E

Va rog sa urmariti cu atentie acest scurt documentar si sa intelegeti de unde porneste averisnea noastra fata de ei.

Nu ne deranjaza ca au venit acum 1000 de ani din haznalele Asiei; nu ne deranjaza ca mai mult de 300 de ani au disparut efectiv de pe harta Europei desi pretind ca de 1000 de ani ei sunt in Transilvania (veti gasi usor date pe pe internet despre aceasta lunga disparitie a lor), nu ne deranjaza ca au fost sustinuti de austrieci la fiecare pas si nimic din ce au acum nu e meritul lor…

DAR ne intriga faptul ca OS-ul lor ii impinge spre astfel de actiuni…atacuri cibernetice catastrofale…ca sa pastram tonul IT al discutiei. Iar noi, romanii, am resimtit de multe ori aceste ‘deraieri’ software ale lor.

Cat despre imnul national…nu sunt de acord cu nici o schimbare…dar dc tot trebuie neaprat sa schimbam ceva (de dragul schimbarii…sau doar pentru ca unora li se pare ca sunt mai interesanti daca se pozitioneaza ei impotriva curentului)..atunci hai sa-l schimbam asa:

‘prin aste circuite mai ruleaza soft romanesc’ …ca hardul cica nu e romanesc…e arabesc, de fapt si de drept …si la noi si la unguri

Incredibil…voi va auziti vorbind? =))))) Chiar puneti botul la orice studiu de 2 lei/ euro doar ca sa iesiti voi in evidenta ca ganditi diferit fata de mase? Nu…nu pareti niste rebeli intelectuali ai unei societati ingropate in noaptea mintii. Pareti altceva…cred ca intuiti voi ce…

trackback
Vechea problemă cu dacii - Krossfire's Blog
5 years ago

[…] Într-adevăr, dacă știi două-trei lucruri despre istoria europeană și, de ce nu, despre haplogrupuri și impactul lor, este imposibil să nu te râcâie delirul dacopaților. E imposibil să nu vezi […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net