Utopia Balcanica

Cronici cinstite: probabil cea mai aprigă şaormărie din sector

Între două mahmureli de Balkanik!, când te apucă o foame cinstită, o şaorma cinstită e tratamentul de primă intenţie. Contează însă foarte mult ce înţelegem printr-o şaorma cinstită.

În ultimii ani, oraşul s-a umplut de boutiques du kebab à la Calif sau Divan care, oricât de bine intenţionate (şi delicioase), omit să îndeplinească scopul primordial al şaormei: cel furajer.

Pe măsură ce şaorma se gentrifică, prevăd că va deveni tot mai greu să găseşti alimentul ăla monstruos, cu ketchup şi maioneză care au stat cel puţin o zi într-o găletuşă, care te făcea să-ţi blestemi zilele pe budă în prima jumătate a anilor 2000. (Pe vremea când, ca să-şi bată iubita cu o şaorma de la Dristor, cântăreţul What’s Up chiar trebuia să meargă în Dristor.)

Cu arhetipul şaormei de cartier în minte, ajung din vreme în vreme la Socului Kebap, o instituţie care se află la intrarea dinspre Bd. Basarabia a stadionului 23 August / Lia Manoliu / National Arena.

Evident, e un spin-off al şaormăriei aflate de partea cealaltă a stadionului, chiar în zona Socului. Nu mă duc acolo pentru că din Pantelimon sunt ăia de la BUG Mafia, e clar că e ceva neurotoxic în apă.

N-o să lungesc vorba, că mă mânjesc de sos. La Socului se face o şaormă nemernică, cât un craniu de urs de peşteră.

…ca să parafrazez un review celebru la nişte burgeri.

Varianta înfăşurată costă multicel, între 16 şi 18 lei (în Rahova, că tot vin de la festival, şaorma mică e încă 5 lei, ca-n liceu). Dar e cât un faching butoiaş, n-am reuşit vreodată să plec de acolo fără jumătate de şaormă de băgat la frigider pentru mai târziu.

Compoziţia e clasică: pui/vită malaxată (la acelaşi preţ), varză albă frecată, cartofi ex-congelaţi, castravete murat şi, dintr-un dozator, sosurile alea nostalgice despre care vorbeam mai devreme. Muşti din ea şi simţi că abia a ieşit Băsescu preşedinte. Usturoiul se simte puternic. Ceapa şi iuţeala sunt opţionale. Mizeria de după ce ai băgat capul cu totul în ea, obligatorie.

saormasocului_fbPoza chiar nu onorează această şaormă imposibil de mâncat cu o mână când ai un metru şaizeci.

N-am încercat numeroasele preparate non-şaorma din oferta stabilimentului (pui shanghai, quesadilla, cârnaţi, pizza, TOTUL), dar i-am văzut burduşind caserolele alea într-o manieră pantagruelică, ca pentru nişte consumatori cu trei cefe.

Stai, de fapt am luat odată de acolo un pui rotisat, ăla a fost cam subţire, 5/10, n-aş lua altul. Duceţi-vă acolo pentru şaorma, să fiţi siguri.

Din câte văd pe site, fac şi livrări, dar n-am avut încă ocazia să-i chem.

Duşmanii Escherichiei coli vor fi dezamăgiţi: i-am prins cel puţin o dată pe angajaţi ţinând lipia cu aceleaşi două mâini cu care mi-au luat banii. Dezagreabil, ştiu, dar în momentul în care o şaormărie îşi face casierie separată, pierde 23,7% din farmec. E dovedit ştiinţific.

Altă chestie supărătoare e coada. Nu vreau să ştiu cum e la Socului când e meci, dacă într-o zi obişnuită ritmul şaormelor e halucinant.

(Cred că secretul e că au o parcare foarte spaţioasă, spre deosebire de şaormăria de vizavi, butaşul obscur al îndrăgitului restaurant Ali Baba de la Muncii. Şi aia e o şaormărie bună, dar acolo e gol mai mereu fiindcă n-ai unde lăsa maşina – păi vii să mănânci sau să traversezi?)

Socot, deci, că trebuie să mulţumim primăriei pentru stadionul cel fancy…

…fără de care poate că românii ar juca fotbal la fel de prost, dar zona Basarabia n-ar mai fi campioană la şaorma cinstită.

Şaormă: 5/5. Urmaşa demnă a şaormelor legendare, “cât un pechinez”, de mai demult. Nici alte drăcii din ofertă nu arată rău. Complet nesănătos, dar deloc rău.

Scoruri: 4/5. Conform cantităţilor.

Serviciu: 4/5. Fluxul e dement, dar funcţionează chiar şi la ore de vârf. Când e meci alături, presupun că e ca la Călugăreni.

Igienă: 2/5. O mişcare greşită din partea lui Dorel şi te trezeşti cu 10 lei în şaorma! (Iar dacă stai la masă e bine s-o freci cu nişte Sanitol.)

Restul: 4/5. Parcare mare, zonă cu vad, un parc alături în care poţi face sport după ce mănânci, în timp ce plângi plânsul sărat al vinovăţiei.

Cinstitometru: 8/10.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

14 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Dronelean
Dronelean
8 years ago

Faină cronică!

Conform observației tale legate de călătoria în timp, șaormeria asta poate fi locul în care la angajații de la antena3 le-ar intra de 2 ori mai mult coșmar în cur decât într-o șaormerie normală. Bine de știut!

Dronelean
Dronelean
8 years ago

Altfel nu ar putea fi cinstită.

AI_core
AI_core
8 years ago

confirm pozitiv și aprob afirmativ: eu, degustător șaormar trecut prin mai toate modele și tendințele, certific prin prezenta că șaorma mare de la socului e prea mare! dar tot mănânc câte doo odată!

AI_core
AI_core
8 years ago
Reply to  AI_core

ah, și un amănunt de decor, uluitor: eu am comandat de la ei pe interneț și de’acasă și de la muncă și mi le’au adus de fiecare dată fără să mă întrebe dacă’s acasă sau la muncă!

Iren
Iren
8 years ago

Și totuși, unde găsești shaorma la 5 lei în Rahova?!

kongo
kongo
8 years ago

amu io nu vreau sa fiu cusurgiu, da singura tara de pe planeta unde saorma e cu cartofi e romania. am mincat saorma pe mai multe continente nu numai in toata europa. absolut niciunde altundeva nu exista saorma cu cartofi. de fapt nu stiu daca si altcineva pe planeta mai maninca cartofi cu piine (ba chiar taietei cu piine, sau uluitor chiar orez cu piine) in afara de romani, dar saorma cu piine vind numai in romania.
acuma din punctul meu de vedere cartofii aia iau locul carnii, ceea ce e absolu NO GO.

boemul
boemul
8 years ago

Iren, la Chirigiu unde zice Vasile sunt două, peste drum una de alta. în Rahova mai găseşti la cinci lei la Istanbul Kebab, asta e puţin mai departe, la Teiuş. acolo poţi primi, dacă nu cea mai bună, cel puţin cea mai picantă şaormă din Bucureşti :)

trackback
Utopia Balcanica » Arc peste timp: probabil a doua cea mai cinstită şaormă din oraş
4 years ago

[…] o umbră (nici învârtitor de carne nu mai au), regele şaormei în dulcele stil clasic e probabil Socului, care a ştiut s-o umfle la un kil şi un pic ca să ţină pas cu lăţimea clientelei. Îhî. Aia […]

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net