Utopia Balcanica

Biiine, hai să mai încercăm un ghemoftronz pe haşbeomax: House of the Dragon

E luni, vitejii mei, deci azi intră (sau a intrat deja, nuş’) pe HBO Max noul ghemoftronz cu dragoni, House of the Dragon.

În sfârşit, un ghemoftronz nou! Chiar începeam să ne facem griji.

M-au invitat şi pe mine vineri la avanpremieră, probabil cuceriţi de mema cu dragonul care scoate flăcări pe cur. Nu te mint: nu eram convins că vreau să iau o pauză de la realitatea violentă şi plină de intrigi a ultimelor luni ca să văd tot violenţă şi intrigi, da’ bănuiam că voi primi şi o şapcă, aşa că m-am dus.

Proiecţia a avut loc la palatul lui Ceaşcă din Primăverii, ornat cu o grandioasă căpăţână de dragon…

…dar în absenţa păunilor casei, care ar fi întregit atmosfera cu mieunatul lor înspăimântător.

OK vasile, am înţeles, păunii sunt nişte dragoni mai mici – dar cum ţi s-a părut primul episod din House of the Dragon?

Atenţie, posibil spoilăre.

E un Game of Thrones foarte concentrat. După ce m-a informat repede când şi unde mă aflu (în Westerosul încă stăpânit de targarieni, cu vreo 200 de ani înainte de Jon Snow şi prietenii săi), mi-a trântit din prima un duel cu buzdugane, un măcel nocturn, sex, politică, zgaibe infectate, o cezariană, fornăit de dragoni şi au murit câţiva inşi.

Yup, multă acţiune, puţină gargară. Şi ăsta a fost doar primul episod, care stabileşte premisa – război de succesiune à la Roland şi Archibald în Enroth (observă care-s reperele mele în materie de fantasy!). Bănuiesc că totul se va îmbârliga iremediabil şi vor mai apărea două căruţe de personaje cheie. Că e Game of Thrones.

Oricum, a fost sweet. Şi fără zombii şi răcire globală, phew. Păstă medie, aş mai băga – vorba lui Andrew Zimmern (parcă).

Pe bune, atunci când nu fornăie, dragonii targarienilor produc un sunet care-i fix undeva între păun şi vacă.

M-a mai bucurat că l-au distribuit ca (aparent, stai să vedem, că e totuşi Game of Thrones) antagonist principal pe gagiul ăla extrem de britanic pe care mi-l aminteam din The Crown şi care am înţeles că a fost şi Dr. Who la un moment dat. Şi care mie mi se pare că seamănă cumva cu Robert Negoiţă, chiar şi cu peruca platinată de Witcher – pardon – vulpoi argintiu targarian.

Orice serial în care personajul negativ e Robert Negoiţă merită din start eurocenţii mei.

De partea aparent bună şi mult mai puţin interesantă a forţei, protagonista Rhaenyra e o tomboy princess desenată după şablon. Nu ajută nici faptul că te duce instant cu gândul la o mini-Danaerys.

Habar n-am cât de adânc şi-a băgat nasul George R. R. Martin în scenariu, pentru că n-am citit Fire and Blood aşa că recunosc doar canonul (tronul ţepos, geografia tărâmului, familiile westerosiene). Nici nu-mi pasă cât e de fidel cărţii un serial menit să mă distreze. Când am chef de cărţi, nu mă uit după ele în televizor.

Am senzaţia că o să ne uităm cu consecvenţă la House of the Dragon, chiar dacă ultimul sezon al primului GoT a fost gherlă şi ne-am supărat toţi pe el*.

*Bine, io chiar nu m-am supărat că ultimul sezon al primului GoT a fost gherlă. M-am gândit la asta reuitându-mă recent la bătrânul DS9: piu, piu, vâj, bum, gata marele război cu Dominionu’ şi dup-aia fâs – nunta lui Worf. M-aş bucura ca GoT să ajungă o franciză atât de babană ca Trek, cu gherle cu tot.

Update după ce m-am uitat şi acasă: daţi contrastu’ tare, e GoT deci e întunecos ca naiba.

Aştept cu interes şi un sitcom tembel gen Trăsniţi în Westeros, dar cred că uite exact de-aia nu sunt io în board la HBO.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net