Utopia Balcanica

Am probat o tabletă grafică mare cât casa: XPPen Deco Pro XLW (generaţia a 2-a)

De ce să te mint, m-am bucurat să încerc ultima tabletă cu ecran de la XPPen da’ n-aş putea desena zilnic pe aşa ceva (pentru că sunt atât de obişnuit cu tabletele fără ecran şi pentru că snopul ăla de cabluri n-are loc în viaţa mea) aşa că am făcut-o cadou.

Ce bine că XPPen mi-au auzit gândurile şi mi-au trimis adineauri o tabletă fără ecran. Cea mai recentă şi cea mai mare a lor. Mamă, câtă tabletă.

Se cheamă XPPen Deco Pro XLW, generaţia a 2-a. XL e fiindcă-i mai mare decât L şi W e de la Wireless, poliţist texan.

(Ca de obicei, tableta a fost căpătată gratis dar acest lucru nu mă va face părtinitor pentru că aş putea să-mi cumpăr şi singur o tabletă şi, vorba lui Voltaire, pentru o ciorbă nu vin la Craiova.)

După trei săptămâni în care a stat sub canapea pentru că eram io în vacanţe exotice la ţară, hai să tragem aer în bojoci şi să unbox acest box imens.

Cutia de cola e pentru că mi-e sete, dar şi ca reper vizual.

Pachetul conţine:
– tableta cât o plăcintă absolut uriaşă;
– stylusul X3 Pro într-o teacă sexi, de aluminiu, cu 4 vârfuri tari şi 4 moi de rezervă;
– cablu pentru mufat tableta la USB-A, cablu pentru băgat tableta în USB-C şi un ştuţ bluetooth pentru utilizare fără fir (dar care nu e necesar dacă staţia ta de lucru are deja bluetooth). Yep, multe opţiuni;
– minitastatura/telecomanda fără fir XPPen ACK;
– cârpiţă de praf şi tradiţionala mănuşă a artistului;
– hârtiile cu info, garanţie şi aşa mai departe.

Specificaţiile oficiale sunt ochioase, not gonna lie. Adică:

Suprafaţa activă e de circa 38 pe 23 cm, adică considerabil mai mare decât A4 şi aproape A3. (Tableta întreagă e cât o foaie de bloc A3.)

Stylusul (cu cipul X3 Pro Smart) cică simte 16384 niveluri de presiune şi 60 de grade de tilt. Are două butoane programabile şi gumă de şters la capătul celălalt. N-am avut niciodată un stylus cu aşa ceva. Pare fun.

Merge cu fir sau fără fir (preţ de vreo 10 ore între încărcări), prin bluetooth, folosind sau nu dongle-ul inclus. Poate fi instalată pe Windows 7-11, macOS 10.10+, Android 10+, iOS (în unele aplicaţii) şi o sumedenie de Linuxuri (cu mici limitări, cum ar fi că nu poţi folosi guma de şters da’ poate se remediază mai târziu).

Tableta în sine n-are butoane programabile (doar cinci beculeţe indicatoare, un on/off/pair şi un comutator care mută conexiunea bluetooth între două dispozitive cuplate). Dar telecomanda ACK inclusă are 10 taste şi o rotiţă care ţăcăne plăcut, ca bezelul unui ceas de scafandru. Dacă vrei tu să-ţi programezi scurtăturile pe ceva mai mic decât tastatura de zi cu zi. Mie nu-mi trebe’.

După această poliloghie, s-o supunem pe XPPen Pro Deco XLW şi unui scenariu de utilizare reală.

O mufez la USB (mai târziu am testat-o şi pe bluetooth: merge) şi brusc nu-i nevoie să instalez driverul pentru că aveam deja o tabletă XPPen. Cool.

O pipăi. Uşoară dar ţeapănă. Pe fund e din metal, cu picioruşe de cauciuc. Pe faţă e neagră, cu o curbură ergonomică în partea dinspre burta mea.

Stylusul e un pic anapoda de ţinut (eu le prefer pe alea drepte ăstora conice) şi e îmbrăcat într-un cauciuc care cam atrage praf, dar e catifelat. Faptul că poţi să ştergi cu curu’ creionului chiar e mulţumitor.

Deschidem ultra-rapid nişte Autodesk Sketchbook şi nişte Photoshop. În Autodesk are oareşce shoelacing dar în PS se comportă foarte bine. Chestii de soft, bănuiesc. Alte tablete cu care m-am jucat făceau invers.

Cumva ca şi în cazul Deco L de mai demult, da’ nu atât de grav, pixul bate spre hiper-sensibil (indiferent că folosesc vârful rigid sau pe ăla gen cariocă). Ca o bombăneală personală, nu-mi închipui cum 16 faching mii de pressure levels pot ajuta la ceva dacă nu desenezi pe zgârie-nori. Cred că-i mai mult marketing aicea. Îţi făceai treaba cu tabletele şi pe vremea când erau de opt ori mai puţin sensibile.

Ce nu-i vrăjeală, însă, e trăsătura principală a acestei tablete: cât e de mare. Hyuuuge. Cât stepa Bărăganului. Dacă aveam un laptop puchinos cre’ că mă bulversa complet. Cine lucrează pe un ecran baban de 31 de inci, ca vasile, va fi un pic uimit de nivelul de control pe care i-l oferă o asemenea tigaie.

Posibil să fie nevoie să-mi regândesc tot biroul (şi să fiu mai atent cu scrumul şi firimiturile, şi chiar să port mănuşa aia specială) dar am să păstrez unealta asta şi am s-o folosesc preţ de foarte multe desenutze, cred. Bonus: mi se pare că suprafaţa neagră a dispozitivului nu atrage amprentele ca alte suprafeţe negre.

Liniile drepte ies drepte. Pă wireless merge la fel de bine ca pă fir (n-am folosit ştuţul BT inclus, nu era nevoie). Nu interferează cu muzica pop oribilă de la mine din căşti. Teoretic, bateria tabletei ţine vreo zece ore. Poţi s-o încarci în timp ce o foloseşti. Oricum, io nu mă văd călătorind cu o sculă aşa mare (hăhă).

Mai fac o mâzgăleală shmooth şi sunt gata să dau verdictul.

Posibil să-ţi placă:
+ că e imensă. Dacă foloseşti un PC cu ecran imens şi ai un birou mare, senzaţia e oău;
+ că vine la pachet cu o căruţă de accesorii utile şi opţiuni de conectare;
+ suprafaţa anti-amprente a tabletei;
+ stylus cu eraser în coadă!

Posibil să nu-ţi placă:
– că e imensă. Dacă foloseşti un laptop sau altceva cu ecran mic, senzaţia e îh;
– absenţa butoanelor programabile de pe tabletă (ai pentru asta o remote-mini-chestie suplimentară care trebe’ încărcată separat);
– faptul că vine doar pe negru;
– oareşce senzaţie de joc/lag la vârful stylusului, nu m-am lămurit încă dacă-i din soft sau mecanică.

Da’ una peste alta XPPen au scos o tabletă bine accesorizată & care se comportă corect CÂT CASA DE MARE la un preţ competitiv, sau cel puţin nu cât casa.

E drept că am doar o idee aproximativă despre preţul tabletei fiindcă XPPen Deco Pro XLW (şi surorile ei mai mici) vin în magazinul XPPen Europe abia la sfârşitul lui august.


Update: XPPen Deco Pro XLW e acum disponibil în magazinul XPPen Europe, pentru exact 199 de euro şi 99 de centime.

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

1 Comment
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
maria
maria
10 months ago

vasile, să-ți trăiască!

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net