Utopia Balcanica

Gândurile mele de azi şi din anul 2192 despre coliva la cornet

Dacă şi tu ai folosit cel puţin o dată cuvântul colivă într-o discuţie la cafeluţă, probabil a doua zi ţi-a servit şi ţie Zuckerberg spamul ăsta şi ai ridicat vesel o sprânceană. (Îţi dai seama că-i o cofetărie old school când scrie picro-migdale, ca grecii.)

Auzisem deja că-s câteva cofetării prin oraş – celebra Alice de la Iancului, de pildă – care au deritualizat coliva şi au băgat-o într-un cornet, ca pă îngheţată. Cu ocazia asta mi-am adus aminte s-o încerc. Sunt o persoană rezonabil de cool şi îmi şi place coliva.

Şi am aflat că la Casandra din Romană (unde mâncau oamenii trişti din anii 90 pateuri şi beau iaurt când eram io mic), alcătuirea asta se cheamă colivetă.

Sună ca gaura pe unde bagi colile în imprimanta matricială Olivetti, dar măcar nu e un eufemism PC ca desert de grâu (™ FruFru), prăjitura amintirea bunicului, snack agricol nefunerar sau arpacaşcake. În comparaţie cu astea, colivetă e un cuvânt perfect rezonabil pentru o colivă portabilă.


Aveam drum pe acolo oricum, aşa că am procurat o colivetă (14 lei), am dus-o acasă, am muşcat din ea şi acestea sunt gândurile mele despre colivetă.

Cornetul e un cornet. Coliva în sine e bună. Îţi faci pofta. Dar e la capătul zaharos al spectrului, iar dulcele e potenţat şi de învelişul de ciocolată şi devine greţos destul de repede.

În condiţiile astea, sufixul e înşelător. O colivetă din asta satură cel puţin doi oameni (simultan, dacă eşti pregătit să considerăm coliva sexi).

Paranteză: chiar era nevoie de glazura de ciocolată? OK, presupun că menirea ei e ca cornetul să nu devină umed şi flasc de la colivă (ultima treime a cornetului e ocupată chiar de un dop uriaş de ciocolată). Dar dacă eram eu şeful cofetăriei, ori le făceam mai puţin dulci pe amândouă, ori renunţam cu totul la cioco şi introduceam coliva în cornete “la botul calului”, direct din troacă, folosind linguroiul bombat, exact cum fac gelateriştii la gelaterie. Aşa poţi să personalizezi şi topingurile! Unora le place cu cacao, altora cu bomboane. Altora cu zahăr pudră – crusta aia crocant-fondantă care se formează pe unele colive e cea mai bună atrocitate din lume, cot la cot cu glazura de amandină.

Concluzia: 3 virgulă şase pe cinstitometru, not great, not terrible, merită dacă ţi-e poftă de colivă.


Când mai cumpăr colivă, sper să nu fie tot colivă scumpă ultradulce la cornet, ci colivă normală la păhăruţ. Io şi îngheţata o prefer aşa. Dar mă bucură că există o ipostază casual-urbană a colivei. Că cineva vinde colivă în Piaţa Romană şi nu sare legiunea sparanghelului Mihail de cur în sus. Că laicizăm coliva, yes pls.

Peste 3000 sau o mie de ani, poate chiar mai devreme, de exemplu în 2192, nu doar praznicele obscure la care făcea mamaie-ta colivă, ci şi parastasul şi pomana vor fi doar nişte cuvinte în wikipedia, ca panateneele şi lupercaliile.

Şi atunci întreabă-te dacă preferi o lume fără colivă, pentru că era inextricabil legată de magia voodoo a oamenilor primitivi, sau o lume în care stră-stră-urmaşul nostru android Costel şi gagică-sa cu trei urechi Nineta de pe Flupulax 7 pot să se vadă la cafenea, să genereze o colivă la replicator şi Costel să-i mansplaineze Ninetei factoidul simpatic despre colivă:

– Hei, ştiai că în vechime oamenii mâncau colivă doar când murea cineva?
– Haha, cool. Ce-i aia “murea”?

Vasile

Vasile e căpetenia internaţională a bărboşilor (şi a acestui sait). Are multe preocupări, cel puţin în comparaţie cu oamenii care n-au.

Salut, acesta e un mesaj de la fondatorul Utopia Balcanica, Vasile.

În cea mai mare parte, acest sait e opera unui singur om. Pentru a putea rămâne în continuare semi-amuzantă (că gratuită e tot timpul) şi fără bannere cu pastile de penix, Utopia Balcanica are nevoie de ajutorul tău. Îl poţi sprijini pe Vasile pe Patreon sau, dacă eşti CEO la megacorporaţie, aş fi bucuros să fii clientul sau poate chiar sponsorul meu. Un asemenea gest te-ar umple de karmă GARANTAT. Scrie-mi!

În ultimă instanţă, poţi să iei şi un tricou.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Abonează-te

Scriu aici din an în paşti. Acum poţi primi o notificare prin email din an în paşti!
 

Contact

vasile (a rond) utopiabalcanica punct net